La Rădăuţi se doreşte demararea proiectului „Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul!”, o acţiune care a stârnit deja numeroase reacţii adverse din partea oamenilor de afaceri care îşi desfăşoară activitatea în zona centrală a municipiului. Intenţia primarului Aurel Olărean de a închide strada Piaţa Unirii pentru a o transforma într-o zonă pietonală este considerată nu doar inoportună, ci de-a dreptul ridicolă, în condiţiile în care clădirile din zona istorică stau să se prăbuşească, aşa cum dovedesc şi imaginile surprinse ieri.
O primă tentativă de a închide această stradă pentru a demara lucrările pentru amenajarea zonei pietonale a eşuat luni dimineaţă, iar proprietarii spaţiilor comerciale din centrul Rădăuţiului, dar şi o parte dintre consilierii locali spun că Aurel Olărean face totul după bunul plac, fără a respecta legislaţia.
Ultima dovadă în acest sens este Hotărârea de Îndată din 28 octombrie, când în Consiliul Local s-a votat închiderea străzii Piaţa Unirii, tronson Ştefan cel Mare - colţ clădire patrulater nr. 67.
„Pentru a putea fi pusă în aplicare această hotărâre, care se referă la patrimoniul municipiului Rădăuţi, era nevoie de o majoritate de două treimi din numărul consilierilor locali, adică 13 persoane să voteze pentru acest proiect. Ori, la şedinţa de luni, 28 octombrie, au fost prezenţi doar 12 consilieri locali, şi nici aceştia nu au votat în unanimitate propunerea de închidere a traficului auto în vederea demarării lucrărilor de amenajare a unei zone pietonale. Totul se face pentru că aşa doreşte primarul Aurel Olărean, fără a se respecta deloc prevederile legale”, au declarat mai mulţi consilieri locali din Rădăuţi.
Aceştia au convingerea că prefectul de Suceava, Florin Sinescu, nu va aviza această hotărâre de Consiliu Local şi în acest fel o ilegalitate crasă se va stopa.
Clădirile istorice pe care vrea să le promoveze conducerea Primăriei Rădăuţi sunt într-o stare jalnică
În raportul de specialitate al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Rădăuţi, însuşit şi de primarul Aurel Olărean, se arată care sunt motivele pentru care se doreşte amenajarea unei zone pietonale în centrul municipiului.
„Prin executarea lucrărilor propuse pe această platformă pietonală se va realiza îmbunătăţirea circulaţiei pietonale din zonă, valorificarea superioară a potenţialului economic al zonei prin închirierea spaţiilor amenajate, scoaterea la lumină a elementelor specifice soluţiilor constructive ale epocii în care au fost construite, precum şi valorificarea potenţialului estetic al zonei centrale ce are o vechime de peste 100 de ani. Prin tema propusă se doreşte reabilitarea zonei centrale a municipiului Rădăuţi cunoscută sub denumirea Piaţa Unirii prin activarea şi eficientizarea zonei în aşa fel încât să poată fi folosită atât în scopuri turistice, cât şi ca zonă de agrement şi relaxare în timpul liber pentru locuitorii oraşului”, se arată în expunerea de motive a primarului Aurel Olărean.
De cealaltă parte, oamenii spun că totul este o minciună, iar ca dovadă au dorit să demonstreze că, în realitate, clădirile istorice sunt într-o fază avansată de degradare, care numai la turism şi relaxare nu poate conduce.
Într-adevăr, în spatele zidurilor exterioare se ascund mizerie, degradare şi multă lipsă de interes. Clădiri care stau să cadă, acoperişuri distruse de ploaie, pereţi scorojiţi sau de pe care tencuiala şi cărămizile au căzut de ani buni, igrasie, mucegai, uşi distruse şi geamuri lipsă, toate acestea constituie imaginea reală a zonei centrale a municipiului Rădăuţi. Mai grav este că aceste clădiri se află în proprietatea Primăriei Rădăuţi, instituţie care era obligată să le repare şi să le întreţină într-o stare cât mai bună.
„Dacă ar vrea să facă ceva, mai bine ar reface aceste clădiri, pentru că s-ar putea să avem zonă pietonală, dar să nu mai existe clădirile care stau să se dărâme. Noi credem că altele sunt interesele domnului primar Olărean, însă avem convingerea că nu va putea să facă totul abuziv”, au declarat mai mulţi comercianţi care au afaceri în zona Piaţa Unirii.
Granitul care urma să fie montat anul acesta va fi scos anul viitor
O altă problemă pe care conducerea Primăriei Rădăuţi nu a luat-o în calcul este aceea că, anul viitor, strada Ştefan cel Mare, dar şi strada Piaţa Unirii vor intra într-un proiect al ACET de modernizare a canalizării. Asta va însemna că granitul şi toate lucrările pentru amenajarea zonei pietonale vor fi distruse pentru a lăsa loc muncitorilor firmei care se va ocupa de canalizare.
Cu alte cuvinte, o investiţie de 723.368 de lei, promovată acum agresiv şi la limita legii, va avea o durabilitate de doar un an de zile sau chiar mai puţin.
Ce spune primarul Aurel Olărean
Primarul Aurel Olărean recunoaşte că în 2014 vor fi demarate lucrări pe linie de canalizare, dar susţine că acestea nu vor ajunge pe strada Piaţa Unirii, ci doar pe Ştefan cel Mare. Cât despre spaţiile pe care primăria le are în proprietate şi care sunt în stare avansată de degradare, Olărean a afirmat că, deocamdată, nu sunt bani suficienţi, iar sumele colectate de la cei care stau în chirie, fie că este vorba de persoane fizice, ONG-uri sau partide politice, sunt nesemnificative.
Despre legalitatea Hotărârii de Consiliu Local de luni, 28 octombrie, răspunsul a fost următorul: „Posibil să fie nevoie de două treimi din numărul total al consilierilor, dar despre asta vă poate lămuri secretarul Primăriei, nu sunt eu în măsură să mă pronunţ”.
Edilul din Rădăuţi a dorit să transmită şi un mesaj celor care se împotrivesc acestui proiect: „Chiar dacă nu se face acum, o să se facă peste unu, doi sau trei ani, dar sigur se face”.
(31 oct 2013, 12:54:12