Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a fost prezent la lucrările Congresului Autorităților Locale şi Regionale, care are loc în Franţa, la Strasbourg, care are ca temă principală „Europa în criză - provocări pentru democraţie la nivel local şi regional". Congresul, format din 636 de membri, a reunit reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale din 47 de state din Europa, Cătălin Nechifor fiind unul dintre reprezentanții României.
Membru al Comitetului Regiunilor, şeful administraţiei judeţene a participat la reuniunile Grupului socialist, ale Comitetului de guvernanţă, precum şi la lucrările din plenul Congresului Autorităților Locale şi Regionale.
Nechifor a declarat ieri că una dintre cele mai importante concluzii ale dezbaterilor din cadrul congresului a fost aceea că, în contextul crizei financiare, relansarea creșterii economice necesită o mai mare cooperare între toate palierele de guvernare, local, regional şi naţional.
„Un alt subiect aflat pe ordinea de zi a fost cel referitor la regiunile europene cu statut special, care beneficiază de un cadru legislativ, administrativ şi financiar aparte şi care au fost create şi recunoscute în timp datorită unor caracteristici istorice, geografice, culturale şi lingvistice. În acest sens, crearea unor noi regiuni cu statut special pare să fie puţin probabilă, datorită faptului că actuala formă de organizare a celor 47 de state membre ale Consiliului Europei creează cadrul democratic de dezvoltare economică şi socială, însă definirea de regiuni de dezvoltare, fără a ţine cont de criteriile speciale enunţate mai sus, este privită în continuare ca o formulă echilibrată de asigurare a coeziunii şi de reducere a disparităților”, a declarat şeful administraţiei judeţene.
Cătălin Nechifor a mai precizat că o altă problemă dezbătută în cadrul acestui Congres a fost migraţia populaţiei, ca fenomen intraeuropean. El a explicat că discuţiile au pornit de la situația anilor 2000 - 2007, înaintea apariției crizei financiare, când migrația din ţările est-europene, mai puţin dezvoltate, a contribuit la creșterea cu 25% a angajării forţei de muncă în ţările dezvoltate. Făcând referire la această problemă, Cătălin Nechifor a prezentat în cadrul dezbaterilor din Grupul socialist şi situaţia judeţului Suceava, unde în urma măsurătorilor statistice din 2002 şi 2011 s-a constatat scăderea populaţiei cu peste 80.000 de persoane, majoritatea celor care au plecat alegând ţări precum Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie.
„Pentru persoanele care au ales să emigreze într-o altă ţară, în continuare, cea mai mare dificultate o constituie nerecunoașterea calificărilor profesionale şi educaţionale, precum şi adaptarea lingvistică şi culturală”, a subliniat Cătălin Nechifor. El a spus că în acest sens, Congresul de la Strasbourg a recomandat guvernelor naţionale să introducă măsuri nediscriminatorii cu privire la angajarea forţei de muncă, reducerea perioadei de restricţionare a dreptului la muncă, precum şi reducerea birocrației, dar şi eliminarea cerințelor excesive pentru anumite categorii de locuri de muncă.
(31 oct 2013, 11:12:31