Bărbatul arestat marţi după-amiază, după ce în locuinţa acestuia din comuna Frătăuţii Noi au fost găsite mai multe bunuri despre care poliţiştii cred că ar fi furate din muzee şi biserici din Italia, este acuzat şi că era cât pe ce să provoace un incendiu de proporţii, după ce a încercat să distrugă mai multe probe care-l incriminau de furt.
Potrivit anchetatorilor, incidentul s-a petrecut în vara acestui an.
Ion Gheorghe Ciotău (38 de ani) era bănuit că a furat mai mulţi baloţi cu fân de pe terenul unui consătean de-al său, iar când poliţia a ajuns la locuinţa lui, a incendiat respectivii baloţi.
Incendiul a fost stins de poliţişti şi de un vecin de-al suspectului, fiind distruşi doar doi dintre cei cinci baloţi furaţi.
Întrucât locul în care baloţii au fost stropiţi cu motorină şi incendiaţi era lângă o şură acoperită cu draniță, iar baloţii erau foarte mari, incendiul putea să devină un pericol public.
„Incendierea putea afecta clădirile din zonă, având în vedere cantitatea mare de combustibil (fân) şi faptul că nu existau mijloace de primă intervenţie în caz de incendiu, evenimentul putând fi uşor scăpat de sub control”, se arată într-o adresă trimisă poliţiei de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Ion Gheorghe Ciotău a fost pus sub acuzare pentru tentativă la infracţiunea de distrugere.
Bărbatul din Frătăuţii Noi a fost arestat preventiv pentru furtul unei combine frigorifice şi a aproape 650 de plăci ceramice tip gresie (fapte comise în perioada 6-24 aprilie a.c.) dintr-o casă în construcţie aparţinând unei femei din aceeaşi localitate.
La percheziţia ce a avut loc la începutul acestei săptămâni, acasă la Ciotău, pe lângă bunurile mai sus amintite, poliţiştii au găsit şi o adevărată colecţie de alte bunuri suspecte.
„Au fost descoperite şi ridicate bunuri susceptibile a proveni din comiterea unor infracţiuni de furt din lăcaşuri de cult sau muzee din Italia (zona oraşului Torino)”, se arăta într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, fiind vorba de o statuetă în profil din metal de culoare argintie cu inserţii metalice de culoare aurie (războinic ce are pe cap un coif), un crucifix din metal de culoare violet, cu dimensiunea de 10 centimetri lungime şi 6 cm lăţime, un lanţ din metal de culoare aurie, cu zale de cinci milimetri, cu lungimea de 50 de centimetri, precum şi 15 monede din metal de culoare aurie şi argintie (cel mai probabil din aur şi argint).