Bunuri susceptible a fi furate din muzee şi lăcaşuri de cult din Italia au fost găsite luni în urma unei percheziţii domiciliare în comuna Frătăuţii Noi, proprietarul locuinţei respective fiind încătuşat de poliţişti pentru 24 de ore, iar ieri arestat preventiv pentru 29 de zile.
Poliţiştii veniseră acasă la Ion Gheorghe Ciotău (38 de ani) să caute mai multe lucruri furate de prin casele unor consăteni de-ai suspectului lor, şi au dat peste o adevărată comoară în gospodăria respectivului.
„Au fost descoperite şi ridicate bunuri susceptibile a proveni din comiterea unor infracţiuni de furt din lăcaşuri de cult sau muzee din Italia (zona oraşului Torino)”, a transmis ieri purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, comisarul şef Cristian Papuc.
Ce căutau de fapt poliţiştii la percheziţie în casa suspectului
Ion Gheorghe Ciotău este principalul suspect în cazul furtului unei combine frigorifice şi a aproape 650 de plăci ceramice tip gresie (fapte comise în perioada 6-24 aprilie a.c) dintr-o casă în construcţie aparţinând unei femei din localitate.
Bunurile respective au fost găsite în locuinţa suspectului, care a declarat că nu le-a furat, ci le-a cumpărat de la persoane necunoscute, încurcându-se în declaraţii când a venit vorba de acte de provenienţă ori sumele plătite.
Pe lângă combina frigorifică şi plăcile ceramice tip gresie furate din casa unei consătene, bunuri estimate la aproximativ 2.000 de euro, anchetatorii au mai găsit nu mai puţin de 1.063 de pachete de ţigări de contrabandă, cu o valoare de piaţă de circa 13.000 de lei.
Suspectul a avut o explicaţie şi pentru acele ţigări. “Le-am cumpărat din Ucraina şi le-am introdus în ţară prin vama Siret”, le-ar fi spus el anchetatorilor.
Pistoale şi arme albe, găsite la percheziţie
În urma percheziţiei de acum două zile, poliţiştii au găsit şi un pistol percutor şi 120 de capse pirotehnice percutoare cu bolţ metalic care necesită autorizaţie specială de deţinere şi folosire.
De asemenea, în casa lui Ciotău, poliţiştii au mai dat peste două pistoale marca Rohm, unul cu bile de cauciuc şi unul cu gaze, pentru care suspectul deţinea permis de port armă. Pistoalele respective au fost ridicate de anchetatori şi trimise Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice în vederea suspendării permisului de port armă.
Totodată, în locuinţa suspectului au fost identificate şi mai multe arme albe (sabie, macetă, cuţite).
Inventarul bunurilor suspecte găsite în urma descinderii imobiliare la Frătăuţii Noi, cuprinde şi: scule pentru construcţii, bormaşini, flexuri, aparate laser pentru nivel, motopompe, motofierăstraie, fitinguri pvc şi cupru pentru instalaţii sanitare, bunuri despre care anchetatorii cred că ar proveni din alte furturi, rămase cu autori necunoscuţi.
Lista bunurilor din “colecţia” din Italia
În privinţa bunurilor care, bănuiesc anchetatorii, ar fi furate din muzee şi lăcaşuri de cult din Italia, surse judiciare au mărturisit pentru Monitorul care sunt acestea: o statuetă în profil din metal de culoare argintie cu inserţii metalice de culoare aurie (războinic ce are pe cap un coif), un crucifix din metal de culoare violet, cu dimensiunea de 10 centimetri lungime şi şase lăţime, un lanţ din metal de culoare aurie, cu zale de cinci milimetri, cu lungimea de 50 de centimetri, precum şi 15 monede din metal de culoare aurie şi argintie.
Cel mai probabil e vorba de piese de colecţie din aur şi argint, însă acest lucru va fi stabilit în urma anchetei demarate prin Interpol de către ofiţeri ai Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.
Ce a declarat suspectul în legătură cu comoara din casa sa
Ion Gheorghe Ciotău a fost dus ieri în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, care, după ce l-au audiat, l-au prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, măsura fiind însuşită de judecători.
Ciotău a fost arestat pentru furt calificat, contrabandă şi nerespectarea regimului materiilor explozive.
La audieri la Parchet, bărbatul din Frătăuţii Noi a negat că ar fi furat obiectele din biserici şi muzee din Italia, susţinând că le-a cumpărat din zona Torino, tot de la un necunoscut, însă nu mai ţine minte exact suma pe care a plătit-o.
„Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a activităţii infracţionale”, a precizat comisarul şef Cristian Papuc.
Într-o garsonieră din Burdujeni: tablouri furate cel mai probabil din colecţii particulare sau expoziţii din străinătate
În urmă cu aproximativ o lună, într-o garsonieră de pe strada Jean Bart, poliţiştii au găsit, tot în urma unei percheziţii, două tablouri suspectibile a face parte din patrimoniul cultural, furate cel mai probabil din colecţii particulare sau expoziţii din străinătate.
Potrivit unui comunicat al poliţiei judeţene, la vremea respectivă, vizat de ancheta ofiţerilor Serviciului de Investigaţii Criminale era un bărbat în vârstă de 32 de ani, Vlad Ciprian Jaucă, care locuia cu chirie în respectiva garsonieră.
„Din activitățile investigativ-operative și de cercetare penală realizate a rezultat că, începând cu luna iunie a.c., acesta a început să realizeze demersuri în vederea comercializării a două tablouri (picturi), unul pictat de Nicolae Tonitza, existând suspiciunea rezonabilă că bunurile sunt susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național”, susţineau poliţiştii.
Între timp, tablourile respective au fost trimise spre a fi supuse unei expertize de către specialişti în domeniu, care vor aprecia dacă e vorba într-adevăr de nişte lucrări foarte valoroase.