Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu i-a propus ambasadorului Norvegiei în România, Excelenţa sa doamna Tove Bruvik Westberg, să organizeze în judeţul Suceava un eveniment privind colaborarea ONG-urilor în domeniul absorbţiei fondului financiar norvegian. Propunerea a fost făcută în cadrul întâlnirii de ieri de la Senatul României dintre ambasadorul Norvegiei în România şi grupul interparlamentar Romania-Norvegia, al cărui preşedinte este senatorul Ovidiu Donţu. Excelenţa sa Tove Bruvik Westberg şi-a început mandatul în România în data de 4 septembrie 2013, motiv pentru care în cadrul întâlnirii, Ovidiu Dontu a ţinut să o felicite şi să-i ureze succes în îndeplinirea acestui mandat.
„Am convingerea că relaţiile bilaterale, care au fost excelente până în momentul de faţă, vor continua să se dezvolte. De asemenea, ne dorim să diversificăm şi să consolidăm dialogul politic la nivel parlamentar, cu impact pozitiv asupra relaţiilor economice, sociale şi culturale, în conformitate cu statutul României şi Norvegiei, ca aliaţi NATO şi parteneri în Spaţiul Economic European”, a declarat Ovidiu Donţu.
Senatorul sucevean a adus aprecieri faţă de decizia Guvernului norvegian cu privire la liberalizarea pieţei muncii pentru români. Donţu a precizat că această decizie a contribuit semnificativ la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări. De asemenea, Ovidiu Donţu a subliniat faptul că România contează şi pe susţinerea noului Guvern de la Oslo în vederea dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări.
„Sunt încrezător că fondurile acordate României prin acordurile actuale, Mecanismul financiar norvegian bilateral şi Mecanismul financiar al Spaţiului Economic European, vor fi utilizate eficient, iar obiectivele din cadrul acestor mecanisme vor fi atinse”, a mai spus parlamentarul sucevean. El a arătat că îşi doreşte sporirea investiţiilor norvegiene în domenii strategice din România, precum energia, infrastructura, agricultura şi noile tehnologii. Ovidiu Donţu a apreciat că în momentul de faţă există un potenţial important pentru intensificarea schimburilor economice dintre România şi Norvegia.
Trebuie spus că valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări înregistrată la data de 31 decembrie 2012 a fost de 529,82 milioane de euro, din care valoarea exporturilor din România în Norvegia a fost de 395,14 milioane de euro, diferenţa reprezentând inporturile făcute de ţara noastră. Acest lucru arată faptul că soldul balanţei comerciale este pozitiv pentru România, Norvegia ocupând locul nouă în rândul ţărilor non-UE faţă de care ţara noastră are excendent al balanţei comerciale. Pe de altă parte, Ovidiu Donţu a remarcat faptul că eforturile de atragere de investitori strategici în România vizează în prezent companiile Telenor, Statoil Hydro, Rec Solar şi Banca Comercială DNBNOR.
Procentul de absorbţie al fondurilor norvegiene este de 97%
În cadrul întâlnirii de la Senatul României, ambasadorul Norvegiei în România a subliniat faptul că îşi doreşte intensificarea relaţiilor economice dintre cele două ţări, dar şi o mai bună informare despre existenţa şi posibilităţile de accesare a fondurilor norvegiene disponibile pentru ţara noastră. Excelenţa sa Tove Bruvik Westberg a remarcat că fondurile norvegiene au o absorbţie de 97%, iar proiectele care pot fi accesate trebuie să fie din domenii precum inovare industrială nepoluantă, captarea şi stocarea carbonului, justiţie şi afaceri interne, managementul şi protecţia mediului, energia regenerabilă, dezvoltarea socială şi a resurselor umane, protejarea patrimoniului cultural şi cercetare şi burse de studii. De asemenea, din totalul disponibil de 305 milioane de euro, o sumă de 40 de milioane de euro este destinată pentru proiectele destinate cetăţenilor de etnie romă, în domenii precum sănătate, educaţie, tineret, cultură şi societate civilă.
(29 oct 2013, 14:53:31
m-aş înfrăţ c-o norvegiancă ( n-aş zâce nu)
să vază că ş-aici fetele poartă tanga, băieţii..talanga
când or veni în vizită o să-l ascund pe Băişanu
şi ( de ce nu ?! ) poate ne umple, o ţâră, punga