Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, le-a prezentat belgienilor motivele pentru care ar trebui să viziteze mai des, şi în număr cât mai mare, Bucovina. Potrivit lui Nechifor, turismul este principala „armă” a Sucevei când vine vorba de ofertele pentru străini. Unul dintre obiectivele cu care preşedintele Consiliului Judeţean Suceava încearcă să atragă turişti este Proiectul Safari Adventure Park Păltinoasa. Pe lângă acest obiectiv aflat, deocamdată, la stadiul de proiect, se numără domeniul schiabil din județul Suceava, dar și platforma virtuală de promovare a turismului prin aplicații dedicate telefoanelor de tip smartphones cu sisteme de operare IOS și Android. Această temă a stârnit interesul belgienilor, care au cerut o infrastructură mai bună pentru a-i putea convinge pe cetăţenii acestei ţări că merită să vină în Bucovina.
Cătălin Nechifor a explicat dezvoltarea proiectului de modernizare a Aeroportului “Ștefan cel Mare” Suceava, care va opera și curse internaționale directe către destinații europene, după finalizarea investiţiei din fonduri europene, şi a amintit care este una din dificultățile de promovare a destinațiilor turistice românești în Belgia.
Subiecte şi teme abordate
„Un alt subiect ridicat de interlocutorii belgieni a fost acela că biroul de turism al României de la Bruxelles a fost desființat pe vremea ministrului Elena Udrea, iar în acest sens vom informa autoritățile guvernamentale, în special Ministerul Turismului, pentru a repara această situație nefericită”, a arătat preşedintele CJ Suceava.
Printre cunoscătorii zonei noastre s-au aflat reprezentanții Operation Villages Roumaines, dar şi Michel d'Hoop și Jean Paul Van der Elst, persoane care au vorbit la obiect despre ceea ce-şi doresc belgienii când vin în Bucovina.
Toate aceste discuţii au avut loc cu ocazia Forumului cooperării descentralizate Belgia-România, care a reunit pentru trei zile ambasadori, reprezentanți ai administrației publice locale, oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile. Desfășurată la Leuven, capitala provinciei belgiene Flemish Brabant, cea de a patra ediție a forumului s-a axat pe câteva teme majore „Sănătatea Publică și Asistență Socială”, “Turismul durabil și Agroturismul”, „Descentralizarea, Societatea civilă și Tineretul”, precum și teme legate de implicarea sectorului privat în dezvoltarea economică.
În ceea ce priveşte sănătatea şi asistenţa socială, între Belgia şi Suceava există deja o tradiţie de ani buni, concretizată prin două proiecte importante pentru judeţul nostru, respectiv Centrul Medico-Social de la Moldovița și Cooperarea dintre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava și Fundația Blijdorp din Belgia.
Cătălin Nechifor vrea un târg al Bucovinei, în perioada Paştelui, în Belgia
Printre persoanele prezente la acest Forum s-au numărat Ambasadorul Regatului Belgian în România, Philippe Beke, dar şi Ambasadorul României în Regatul Belgiei, Ștefan Tinca.
Cu ocazia discuţiilor între cele două părţi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a explicat decalajele care despart țara noastră de țări din Occident, dar şi ceea ce ştiu românii, în linii mari, despre Belgia.
„În urmă cu 63 de ani, în Belgia se discuta planul Schuman, de creare a primei comunități europene, cea a cărbunelui și oțelului, în timp ce în România se cântau în școli cântece comuniste închinate lui Iosif Stalin. Pe de altă parte, românii știu, la rândul lor, puține lucruri despre Belgia. Știm de Atomium, de Parlamentul European și Comisia Europeană, știm de Mannekin Pis. Dacă ar fi să întrebăm la noi în țară ce știm despre Anvers și Antwerpen, unii vor spune că la Anvers a lucrat Traian Băsescu pe vremea comunismului, că la Antwerpen e cea mai importanta piață de diamante din Europa, însă majoritatea vor spune că sunt două orașe diferite, ceea ce e fals, pentru ca Anvers e denumirea valonă (franceză) și Antwerpen e cea flamandă a aceluiași oraș", a spus Cătălin Nechifor.
Pentru o colaborare mai bună şi mai eficientă între Belgia și România, dar şi pentru promovarea zonei noastre, Cătălin Nechifor a propus ca cei doi reprezentanți belgieni, Michel d'Hoop și Jean Paul Van der Elst, să devină ambasadori ai Bucovinei în Belgia, dar și organizarea anul viitor, în perioada Paștelui, a unui târg al Bucovinei în colaborare cu asociații românești din Belgia și Ambasada României în Belgia.
(28 oct 2013, 13:11:39