Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 250 (5457)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Valori autentice

Toamnă în stil bucovinean, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Culorile, roadele şi aromele toamnei, alături de gospodari şi gospodine din sat, greieraşi şi harnice furnicuţe, bunătăţi culinare şi Zâna Toamnă şi-au dat întâlnire la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, în cadrul primei ediţii a proiectului educativ “Toamnă bucovineană”. 

Prichindeii, coordonaţi de cadre didactice ale unităţii şi ajutaţi de părinţi, au încercat să ilustreze cât mai creativ bogăţiile şi roadele toamnei, fiecare sală de clasă imitând fie peisaje autumnale, fie şezători săteşti, fie meşteşuguri străvechi sau datini uitate.

Astfel, proiectul “Toamnă bucovineană” s-a dorit a fi o cale de promovare în cunoaşterea specificului local autentic, cu atât mai mult cu cât elevii vor deveni purtătorii şi susţinătorii acestor valori în spaţiul cultural românesc şi european.

Potrivit prof. Gabriela Mihai, director al Şcolii Gimnaziale Nr. 1, “având în vedere pierderea tot mai accentuată a unei identităţi locale şi deteriorarea fondului tradiţional autentic, precum şi tendinţa de substituire a specificului local, cu unul împrumutat, este necesar ca în cadrul unei comunităţi locale să se desfăşoare continuu acţiuni de cunoaştere, de însuşire şi de păstrare a valorilor comunităţii”.

 

Costume populare vechi de zeci de ani

Dat fiind faptul că tradiţiile autentice, meşteşugurile şi chiar bucătăria Bucovinei constituie o carte de vizită a zonei, în centrul atenţiei celor implicaţi s-au situat tocmai aceste aspecte ce ne fac cinste şi care, în mod imperios, trebuie cunoscute şi transmise mai departe de cei mici.

Sala clasei a II-a A a arătat întocmai ca o şezătoare în care oamenii satului se întâlnesc pentru a lucra, a povesti sau a glumi. În faţa clasei, elevii au admirat o poartă bucovineană şi două manechine costumate tradiţional ce au înfăţişat cu fidelitate portul de altădată, lângă acestea stând coşuri cu roade ale toamnei, rânduite migălos pe mese decorate cu ştergare rustice, oale de lut, ulcioare şi covoare ţesute. Elevii, coordonaţi de înv. Lucica Găitan, au înfăţişat fie felurite personaje din grădina de legume, din livada de fructe sau din grădina cu flori, fie au fost costumaţi în gospodari sau gospodine. În atmosfera cu iz de toamnă şi-au făcut apariţia şi zâna acestui anotimp, cu rochie bogată de frunze şi struguri, dar şi ciobănaşul satului (elevul Bogdan Ursulean), acesta purtând asemeni oierilor - căciulă de oaie, toiag şi traistă.

Micuţii au povestit că piesele de vestimentaţie pe care le poartă sunt moştenite de la bunici sau chiar de la străbunici, aceştia mărturisind că vor să mai poarte frumoasele costume şi cu alte ocazii.

Pentru ziua de vineri, Denisa Hreceniuc a purtat un costum popular, purtat demult de gospodinele din zonă, costum despre care spune că l-a moştenit de la străbunica sa. “Gospodinele din Bucovina au foarte multă treabă când vine toamna. Trebuie să stângă recolta, pregătesc bucate pentru iarna grea, aşteaptă copiii în vizită”, povesteşte eleva.

 

Cofiţă, cersală, bărbânţă, doniţă, vârtelniţă, scărmănătoare....

Pentru “Toamna bucovineană”, câteva eleve din clasa I A au pregătit un program de dans tematic. Totodată, pentru ca şcolarii să cunoască uneltele de lucru specifice zonei, numeroase instrumente de muncă, omniprezente în casa bunicilor noştri, le-au fost prezentate celor mici, mesele amenajate cu unelte substituind cu succes o vizită la muzeu. 

Cu acest prilej, şcolarii au învăţat despre cofiţă, cersală, bărbânţă, doniţă, vârtelniţă, scărmănătoare, furcă, fus şi caier, spată şi vatale, suveică, fagure şi storcător de miere, covată, sucitor sau bătător pentru sfărâmat grâul.

Învăţătoarea Ştefania Domunco ne-a povestit că “am încercat să aducem o mică parte din ocupaţiile bucovinene aici, unelte şi instrumente pe care copiii nu le mai cunosc. Părinţii lor au alte ocupaţii, la fel poate şi bunicii, astfel că o parte din tradiţiile pe care trebuie să le păstrăm le-am adus mai aproape de copii. Aceste obiecte aduse din zona Mănăstirea Humorului şi Voroneţ au o vechime foarte mare, de peste un secol. Elevii au aflat despre utilitatea acestor obiecte, au fost interesaţi şi au pus multe întrebări”.

 

Elevii au învăţat să mănânce sănătos

Pe lângă faptul că s-au străduit şi au încercat să aducă o fărâmă din satul bucovinean în fiecare sală de clasă, elevii au pregătit şi bunătăţi culinare tradiţionale ce au desfătat privirile şi simţurile celor ce le-au vizitat clasele.

Şcolarii au pregătit, ajutaţi de părinţi, poale în brâu, cozonac, prăjituri cu mere sau morcovi cu care au fost serviţi toţi cei ce le-au trecut pragul claselor frumos împodobite. Cu acest prilej, învăţătorii le-au reamintit elevilor despre importanţa unei alimentaţii sănătoase, preparate în casă, după reţetele bunicilor.

 

Expoziţie despre Bucovina, la parterul şcolii

În cadrul proiectului „Toamnă bucovineană”, la parterul şcolii a fost amenajată o expoziţie prin intermediul căreia organizatorii au urmărit să valorifice tradiţiile din zona noastră.

Potrivit prof. Silviu Suliţă, „am pregătit expoziţia <Casa tradiţională bucovineană>, pe panou fiind prezentate fotografii cu case, atât din interior, cât şi din exterior, din diferite zone ale judeţului. Sunt imagini din Muzeul Satului Suceava, dar şi fotografii făcute de elevi în periplul lor din judeţ”.

Pe panourile de la parterul unităţii, elevii au mai putut admira costume tradiţionale populare, machete din lemn sau carton ce înfăţişează case bucovinene, mănăstirile din judeţ, dar şi o hartă cu locurile de agrement din Suceava, confecţionată de elevi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Toamnă în stil bucovinean, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava.
 Vizualizări articol: 3873 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Toamnă în stil bucovinean, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PAMFLET trimis de
(26 oct 2013, 21:43:12
Pare frumos asa ceva. iar pentru cadrele didactice e mai simplu si mai amuzant decat sa-si faca meseria. Dar pentru parinti e o adevarata teroare sa cumpere, sa procure, sa faca rost ....de diverse lucruri necesare pentru asa ceva, gen costume, recuzita, decoruri si alte prostii. Cand oare scolile, liceele, universitatile ( cel putin cele din Suceava ) vor mai tempera manifestarile ca aceasta, ca balurile bobocilor, ca ansamblurile si festivalurile folclorice sau dramaturgice sau cinefile sau sportive si vor pune pe primul plan invatarea si educarea elevilor? ca de asta invatamantul romanesc este cel mai slab din europa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei