Curelele uzate, dar şi celelalte deşeuri îngropate în zona râului Suceava de reprezentanţii firmei Supermag Imperial din Slobozia - Grăniceşti vor fi readuse în curtea societăţii. Operaţiunile au început încă de ieri şi trebuie finalizate până în această seară, la miezul nopţii. Cel puţin acesta este termenul pe care Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care s-a întrunit ieri la Primăria Grăniceşti, l-a stabilit în cazul dezastrului ecologic de la Slobozia.
Până în prezent au fost identificate două perimetre în care deşeurile rezultate din funcţionarea fabricii de reşapat anvelope au fost îngropate, dar există suspiciunea că şi în alte două locuri s-au petrecut lucruri similare.
„Vom monitoriza atent evoluţia situaţiei din zonă, astfel încât calitatea mediului să fie adusă la normalitate, iar în ce priveşte agentul economic, să fie luate toate măsurile ca în cel mai scurt timp să îndeplinească toate condiţiile impuse de lege pentru funcţionare. Am stabilit termene până la care să se realizeze aceste măsuri, pentru că orice agent economic este obligat să-şi desfăşoare activitatea doar cu respectarea legii”, a declarat prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu.
În paralel cu această monitorizare, fiecare instituţie a statului care are atribuţii pe linia protecţiei mediului a primit sarcini exacte.
Astfel, Garda de Mediu va monitoriza eliminarea deşeurilor din cele două perimetre identificate în albia râului Suceava, Direcţia de Sănătate Publică Suceava va stabili astăzi un perimetru în care vor fi identificate şi monitorizate toate sursele de apă potabilă, urmând a se efectua analize ale apei din fântâni. Agenţia de Protecţia Mediului va notifica societăţile implicate în acest dezastru ecologic, în special Supermag Imperial, sub rezerva retragerii autorizaţiei de mediu, în vederea realizării imediate a unei platforme betonate pentru depozitarea, până la transport, a deşeurilor neutilizate în producţie, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava va verifica dacă programul de măsuri dispus pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare este respectat, fiind cunoscut faptul că în acest moment firma funcţionează în baza unui aviz provizoriu.
Acest Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost convocat de prefectul Florin Sinescu, după ce, miercuri după-amiază, de la doi metri adâncime au fost scoase la suprafaţă curele uzate şi pungi cu praf de cauciuc, deşeuri rezultate din activitatea firmei Supermag Imperial. Practic, totul a fost îngropat în pământ, pe malul râului Suceava, iar în acest fel societatea de reşapat cauciucuri de la Slobozia şi-a redus substanţial cheltuielile care ar fi derivat din incinerarea acestor deşeuri într-un incinerator ecologic.
(25 oct 2013, 12:27:43