Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, consideră că alimentele pe care Uniunea Europeană le oferă prin programul de ajutor ar trebui să fie stabilite în funcţie de necesităţile reale ale populaţiei cu venituri reduse. Nechifor a făcut această afirmaţie într-o întâlnire pe care a avut-o ieri cu primarii din judeţ, solicitându-le acestora să facă propuneri cu privire la ce alimente consideră ei că ar trebui să primească persoanele nevoiaşe. Nechifor a precizat că din punctul său de vedere sunt unele categorii de produse care se acordă gratuit de la Uniunea Europeană despre care nu ştie dacă sunt extrem de utile. El a făcut referire la „tomatele în cutiuţe mici, mijlocii şi mari”, adăugând că nu trebuie să se ajungă în situaţia în care persoanele nevoiaşe să primească şi gumă de mestecat. „Haideţi să avem o chestiune serioasă. Eu cred foarte mult în consultarea de jos. Şi atunci trebuie să ne consultăm şi să spună primarii în baza experienţei acumulate. Este nevoie de mălai, făină şi ulei. Dar acum să dăm şi gumă de mestecat, nu cred că e în regulă. Vă rog să avem o consultare corectă să spunem ce merge şi ce nu, şi atunci anunţ şi eu mai departe”, a declarat Cătălin Nechifor.
În judeţul Suceava, aproape 81.000 de persoane primesc ajutoare alimentare gratuite de la Uniunea Europeană. În acest an judeţul Suceava primeşte 3.249,7 tone de alimente, din care 1.397,8 tone de făină albă de grâu, 761,608 tone de mălai, 471,6 tone de ulei, 116,76 tone de roşii în suc propriu, 247,66 tone de zahăr, 96,7 tone de conserve din carne de porc, 68,26 tone de zacuscă, 63 tone de paste făinoase şi 26 tone de miere.
De aceste alimente vor beneficia 80.749 de suceveni, printre aceştia numărându-se 39.889 de pensionari, 14.599 de pensionari, 4.689 de şomeri indemnizaţi, 2.506 de şomeri neindemnizaţi şi 18.359 de persoane care beneficiază de venit minim garantat.
Fiecare persoană primeşte 16 kilograme de făină albă de grâu, nouă kilograme de mălai, 0,5 kg de paste făinoase, cinci litri de ulei, o cutie de roşii în suc propriu, două cutii de zacuscă, patru cutii de conserve din carne de porc, o cutie de 0,250 kg de miere şi trei kilograme de zahăr.