Sediul Poliţiei Câmpulung Moldovenesc începe să devină o saga cu tot mai multe ramificaţii. Achiziţionată în cursul anului 2006, cu suma de 2,6 milioane de lei, clădirea a rămas în paragină până acum, dar fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava, Ioan Nicuşor Todiruţ a încercat s-o transforme peste noapte din broască râioasă în prinţesă.
Revenit în această vară la cârma IPJ Suceava, Todiruţ a încercat să facă funcţională clădirea, numai că graba de care a dat dovadă nu a făcut altceva decât să ducă la extinderea cercetărilor de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Faptele cercetate acum sunt la limita ridicolului, iar pentru a demonstra o deturnare grosolană de fonduri a fost audiat deja un număr mare de persoane.
În plus, DNA Suceava a ridicat şi mai multe documente de la sediul IPJ Suceava, acte care au legătură cu renovările din această vară de la sediul Poliţiei Câmpulung Moldovenesc.
Episodul Vultureşti
Poate vă întrebaţi care este legătura între Vultureşti, comună din apropiere de Fălticeni, şi municipiul Câmpulung Moldovenesc. Ei bine, această legătură există. Revenit la cârma IPJ Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a căutat să identifice fonduri pentru a reabilita clădirea cumpărată tot de el la Câmpulung Moldovenesc. Printre cererile de finanţare a fost găsită cea trimisă de şeful de post de la Vultureşti. S-au alocat fonduri pentru achiziţii de materiale pentru acest sediu de poliţie, iar printre acestea se numără şi numeroase coturi şi elemente pentru instalaţiile sanitare.
Paradoxul este acela că la Vultureşti WC-ul se află în curte. Este vorba de un WC rudimentar, ca pe vremea străbunicilor, deci aceste instalaţii sanitare cumpărate nu-şi aveau rostul. Bunurile achiziţionate în luna iulie nu au mai ajuns niciodată la Vultureşti, iar şeful de post de acolo nu ştia absolut nimic despre modernizările care-l urmăreau. De fapt şi de drept, instalaţiile sanitare urmau să ajungă la Câmpulung Moldovenesc, ceea ce nu s-a mai întâmplat, deoarece pe fir a intrat Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie. Momentan, bunurile sunt indisponibilizate la sediul IPJ Suceava până la finalizarea anchetei. Valoarea bunurilor cumpărate este de doar câteva mii de lei, dar frapant este modul grosier în care s-a procedat.
Poliţiştii din Câmpulung Moldovenesc, „acţionari” la instituţie
Iar cum valoarea bunurilor destinate pe hârtie Poliţiei Vultureşti nu era prea mare, angajaţilor de la Poliţia Câmpulung Moldovenesc li s-a cerut să se implice şi ei pentru renovarea sediului în care urmau să se mute. Fiecare a contribuit cum a putut, cu sume mai mici sau mai mari, dar care nu au fost mai mici de câteva sute de lei. Din banii poliţiştilor s-au realizat ceva lucrări la parter şi etajul I al clădirii care ar trebui să găzduiască viitorul sediu al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc.
Mai exact, s-au văruit câţiva pereţi, iar o parte din geamurile clădirii au fost înlocuite cu tâmplărie din termopan, în cele mai multe cazuri fiind vorba de marfă second-hand.
Pentru toate aceste fapte nu este exclus ca şi alte persoane să aibă surpriza de a fi urmărite penal de procurorii DNA Suceava, infracţiunile vizate fiind favorizarea infractorului. În acest dosar, disjuns dintr-unul deja trimis în judecată, DNA Suceava a dispus începerea urmăririi penale faţă de comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, dar şi faţă de naşul acestuia, comisarul-şef Alexa Teodorovici, fost şef al Serviciului Logistică din cadrul IPJ Suceava.
Clădirea a fost cumpărată în urmă cu şapte ani
Clădirea în care trebuia să funcţioneze noul sediu al Poliţiei Câmpulung Moldovenesc a fost achiziţionată în cursul anului 2006 cu suma de 2,6 milioane de lei. La negocierile derulate la sediul firmei Geomold au participat un ofiţer superior din cadrul MAI, dar şi şeful de atunci al Poliţiei Suceava, comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ.
Vânzătorul susţine că poliţiştii veniţi la negocieri ştiau că sediul pe care l-au achiziţionat trebuia modernizat, iar acest aspect necesita alte sume de bani. „Clădirea are 2.000 de mp, plus încă 4.000 de mp de teren, la care se adaugă încă 10 garaje cu o suprafaţă de 200 mp. Necesita intervenţii şi modernizări, inclusiv un arest, din ce au spus ofiţerii veniţi la negocieri, dar având în vedere că se află în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc eu cred că cei de la Poliţie au făcut o afacere bună”, a menţionat Nicolai Vranău.
Banii pentru reparaţii nu au mai fost viraţi niciodată, iar clădirea arată acum jalnic. Suma solicitată pentru reparaţii a fost de trei milioane de lei, iar legislaţia prevede că valoarea nu poate depăşi 60% din suma totală de achiziţie.
Todiruţ, trimis în judecată şi în alt dosar
În dosarul „mamă”, care priveşte achiziţia sediului Poliţiei Municipiului Suceava, DNA a dispus trimiterea în judecată a cinci persoane. Este vorba de comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ, şeful IPJ Suceava, comisarul-şef Alexa Teodorovici, şeful Serviciul Logistic din IPJ Suceava, omul de afaceri Costel Bujorean, proprietarul fostului sediu administrativ al defunctei societăţi Zimbru, clădire care a făcut obiectul acelei tranzacţii dubioase, precum şi cele două persoane care au evaluat imobilul, Sorin Munteanu şi Gheorghe Licurici.
Acuzaţiile aduse celor cinci sunt legate de faptul că imobilul a fost supraevaluat, la zece milioane de lei, fără TVA, în condiţiile în care o expertiză comandată de Costel Bujorean la BCR în cursul aceluiaşi an 2006 stabilea valoarea de piaţă la patru milioane de lei.
Comisarul-şef Ioan Nicuşor Todiruţ a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, aceeaşi infracţiune fiind reţinută şi în sarcina lui Alexa Teodorovici, în timp ce Costel Bujorean este judecat pentru evaziune fiscală.
(23 oct 2013, 19:19:37