Consiliul Judeţean Suceava va implementa un proiect în valoare de peste 310.000 de euro pentru dezvoltarea turismului la graniţa judeţului cu Ucraina. Şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a semnat în cursul zilei de ieri contractul pentru proiectul „Turism transfrontalier de siguranţă în munţii Bucovinei”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova, prin care se urmăreşte îmbunătăţirea traseelor turistice din zona de frontieră, crearea şi promovarea unui produs turistic pentru iubitorii turismului activ, precum şi creşterea calităţii serviciilor de ghidare şi intervenţie oferite de echipele de salvamontişti din Suceava şi Cernăuţi.
Cătălin Nechifor a precizat că prin acest proiect se are în vedere marcarea şi semnalizarea a aproximativ 320 de trasee montane transfrontaliere aflate de o parte şi alta a frontierei. În judeţul Suceava vor fi amenajate două trasee turistice, unul de 150 de kilometri pentru biciclete, între Izvoarele Sucevei – Brodina de Sus – Vatra Moldoviţei – Suceviţa – Rădăuţi – Siret – Vama Siret, şi un traseu turistic pentru drumeţie, cu o lungime de 50 de kilometri, între Izvoarele Sucevei – Bobeica – Obcioara – Lucina – Moldova Suliţa – Izvoarele Sucevei. Alte două trasee pentru biciclete şi pentru drumeţii vor fi amenajate în munţii din regiunea Cernăuţi.
Tot în cadrul acestui proiect vor fi instruite 30 de persoane din cadrul Serviciului Salvamont Suceava şi al Detaşamentului Militar special de salvare de urgenţă din Cernăuţi, precum şi din rândul voluntarilor cu care aceştia colaborează. Nechifor a explicat că salvatorii montani vor fi instruiţi să intervină pe mai multe tipuri de trasee turistice, respectiv mountain bike, turism ecvestru, river rafting şi drumeţie. Şeful administraţiei judeţene a mai spus că prin acest proiect vor fi promovate traseele turistice montane transfrontaliere din Suceava şi Cernăuţi prin intermediul a 10.000 de hărţi, care vor fi editate în limbile engleză, română şi ucraineană. Hărţile vor cuprinde traseele marcate şi semnalizate prin intermediul acestui proiect, precum şi atracţiile şi facilităţile turistice. Cătălin Nechifor a precizat că tot din fondurile alocate acestui proiect urmează să fie achiziţionate 20 de dispozitive GPS, 10 bărci şi 30 de veste de salvare pentru river-rafting şi un mijloc de transport auto.
La semnarea contractului pentru proiectul „Turism transfrontalier de siguranţă în munţii Bucovinei” a fost prezentă şi Marcela Sluşarciuc, şefa Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava, organism care urmează să monitorizeze implementarea proiectului.
(22 oct 2013, 13:11:32