Un arendaş care a cultivat în acest an peste 1.000 de hectare de teren agricol în trei comune ale judeţului şi care a ţinut să-şi facă public succesul pe care l-a avut în acest an după ce a cultivat sfeclă de zahăr are de achitat un debit semnificativ la Primăria comunei Todireşti, localitate în care îşi are domiciliul. După ce a citit în Monitorul de Suceava despre anul bun pe care l-a avut Ilie Tipa, conform chiar declaraţiilor fermierului, primarul comunei Todireşti, Vasile Avram, a ţinut să facă un apel către acesta.
„Ne bucurăm că domnul Tipa a avut un an bun în agricultură, prin cultivarea sfeclei de zahăr, şi sperăm ca măcar acum să aloce o parte din profit şi spre primăria locală, unde a adunat un debit de 16.998 de lei”, a declarat Vasile Avram.
Datoria, a explicat primarul, constă în impozite neplătite de ani de zile, 4.632 de lei, şi în amenzi de circulaţie ori de alt gen, 12.366 de lei.
Vasile Avram a mai explicat că fermierul Ilie Tipa este cel mai mare datornic din localitate, iar debitul de aproape 17.000 de lei nu este deloc o sumă de neglijat pentru bugetul unei primării de comună.
Arendaşul invocă ocuparea abuzivă a unui teren, acum mai bine de jumătate de secol
Contactat telefonic, Ilie Tipa a declarat că nu are de gând să plătească datoria, invocând faptul că administraţia locală din Todireşti i-ar fi ocupat abuziv o suprafaţă de teren, pe care a fost ridicată o şcoală.
„Problema cu acel teren este din 1949, când, conform legilor de atunci, pe terenul respectiv s-a construit o şcoală, iar familia Tipa a primit o suprafaţă în altă parte. Oricum, în momentul de faţă domnul Ilie Tipa nu are nici un litigiu cu noi cu privire la acel teren, este doar un pretext pe care nu îl poate crede nici un copil”, a replicat Vasile Avram. El a mai subliniat că şi în condiţiile în care ar exista un proces pe rol, pentru revendicarea unui teren, problema nu poate fi amestecată cu datoriile la bugetul local.
Ilie Tipa a arendat suprafeţe de teren în comunele Adâncata, Siminicea şi Hânţeşti, de la aproximativ 2.000 de localnici. După ce în anii anteriori nu a obţinut profitul dorit, în 2013 nu a mai cultivat, din culturile clasice, decât porumb, renunţând total la cartof sau grâu. În rest şi-a însămânţat terenurile cu rapiţă, orzoaică, floarea-soarelui, legume şi sfeclă de zahăr.