Un magistrat al Judecătoriei Rădăuţi a semnalat grave nereguli în activitatea Parchetului din localitate. În doar câteva pagini, judecătorul Marius Sîrghi a arătat cum colegii săi procurori au făcut varză o serie de plângeri penale şi pe cale de consecinţă a desfiinţat două rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale. Mai mult, magistratul a dispus începerea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care şi primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu, şi le-a trimis procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi un set de recomandări pentru ca dosarul să întrunească toate elementele de legalitate.
Judecător: „Nu a fost ascultată nici o persoană vătămată, cu o singură excepţie”
Totul a plecat de la mai multe plângeri penale depuse în urmă cu doi ani şi pe care procurorul Marius Ianoş le-a soluţionat cu neînceperea urmăririi penale. Prima plângere a fost depusă de mai multe persoane din Cajvana, respectiv Vasile Iliţoi, Livia Ureche, Teodosia Savu, Ecaterina Savu, Iacob Iacoban, Toader Andreica, Violeta Tamara Bărgăuan, Gherasim Şoldan, Leonte Boca, Irina Ureche, Gheorghe Urcehe, Viorel Ştirbu, Ghiţă Pîţu, Vasile Şoldan şi Nicolae Gabor şi vizau o serie de presupuse abuzuri comise de primarul oraşului Cajvana, Gheorghe Tomăscu. Mai precis, oamenii îl acuză pe edil de comiterea unui şir întreg de infracţiuni, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înşelăciune şi şantaj.
Persoanele amintite îl reclamă pe primarul Tomăscu de faptul că le-a luat abuziv diferite suprafeţe de teren, totul cu sprijinul tehnicianului de urbanism cadastral Mihai Beşa, dar şi al unei a treia persoane, Vasile Macovei, angajat al Primăriei Cajvana.
În aprilie 2013, procurorul Marius Ianoş a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de primarul Tomăscu, dar şi faţă de Mihai Beşa şi Vasile Macovei. Această soluţie a fost atacată la prim-procurorul Viorel Damu, care a menţinut soluţia subalternului său.
În final, s-a ajuns în instanţă, iar judecătorul Marius Sîrghi a admis acţiunea oamenilor din Cajvana, iar motivarea acestei soluţii ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care este soluţionat un dosar.
„Analizând actele de cercetare penală efectuate în cauză rezultă că nu a fost ascultată nici o persoană vătămată dintre cele care au depus respectivele plângeri penale. Singura excepţie o constituie faptul că la data de 9 martie 2012 este audiat numitul Savu Nechita, în calitate de mandatar al numitului Boca Leonte. Instanţa apreciază că această omisiune constituie o încălcare a dreptului la apărare al acestor persoane, întrucât acestea nu au avut posibilitatea de a detalia asupra aspectelor sesizate şi asupra probelor pe care intenţionează să le aducă în sprijinul acuzaţiilor”, se arată în motivarea judecătorului.
Cercetările pentru infracţiunea de şantaj, inexistente
Şirul neregulilor este însă mult mai mare. De exemplu, cu ocazia depunerii plângerii penale de către Vasile Iliţoi şi a audienţei în care a fost primit pe 25 februarie 2013, bărbatul a solicitat ascultarea în calitate de martori a două persoane. „Totuşi, organul de cercetare penală, fără a respinge această cerere de probe, nu procedează la administrarea acestui mijloc de probă”, a precizat judecătorul Marius Sîrghi.
De asemenea, o altă constatare este aceea că, în ciuda faptului că împotriva primarului Gheorghe Tomăscu s-a cerut efectuarea de cercetări pentru mai multe fapte penale, acest aspect nu s-a realizat de către procurorul de caz. „Din cuprinsul datelor existente la dosar nu rezultă că s-au efectuat cercetări şi pentru infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, intimatul Tomăscu Gheorghe fiind audiat numai sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu pentru îngrădirea unor drepturi şi abuz în serviciu contra intereselor publice”, a mai menţionat magistratul Judecătoriei Rădăuţi.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul unei alte plângeri, depusă de Leonte Boca, prin care îl acuza de şantaj pe primarul din Cajvana.
„Nu rezultă că s-ar fi efectuat cercetări sub aspectul infracţiunii prevăzute de articolul 194 Cod Penal (n.a. - şantajul) şi nu s-a dispus procedural faţă de această infracţiune”, este concluzia judecătorului.
O altă plângere penală, soluţionată tot cu neînceperea urmăririi penale de către procurorul Marius Ianoş, confirmată de prim-procurorul Viorel Damu, a fost formulată de Sindicatul Liber Independent Democratic Înfrăţirea. Cele două plângeri vizau, în linii mari, aceleaşi fapte, motiv pentru care au şi fost conexate.
Ce le-a cerut judecătorul celor de la Parchet
Ca urmare a neregulilor constatate, judecătorul Marius Sîrghi a dispus trimiterea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, cu propunere de începere a urmăririi penale. Primarul Gheorghe Tomăscu va fi cercetat pentru înşelăciune, abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi şantaj. În ceea ce-l priveşte pe Mihai Beşa, acesta va fi urmărit penal pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, aceeaşi infracţiune vizându-l şi pe Vasile Macovei.
Având în vedere modul superficial în care au fost lucrate dosarele, magistratul Judecătoriei Rădăuţi a trasat şi câteva linii de lucru pentru colegii săi procurori.
„Organul de urmărire penală urmează să procedeze la administrarea probatoriului, respectiv la audierea fiecărei persoane vătămate căreia i se va solicita să indice în concret obiectul plângerii penale, mijloacele de probă propuse în susţinerea celor sesizate, aspectele suplimentare faţă de eventuale sesizări anterioare, administrarea probatoriului propus de persoanele vătămate, în măsura în care se apreciază că acesta este util şi concludent soluţionării cauzei, reaudierea făptuitorilor sub aspectul tuturor infracţiunilor pentru care s-a solicitat efectuarea de cercetări, precum şi administrarea oricărui alt mijloc de probă necesar pentru lămurirea cauzei”, este concluzia judecătorului Marius Sîrghi.
Prim-procuror Viorel Damu: Nu văd nimic ieşit din comun, care să suscite un interes deosebit
Viorel Damu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, a menţionat că soluţia judecătorului nu trebuie luată ca un reproş, ci ca un act absolut legal, în limita Codului de Procedură Penală. „Procurorul este obligat să se conformeze deciziei judecătorului, iar în cauză se vor completa cercetările şi se va da o soluţie. Sunt chestii procedurale şi se mai întâmplă, nu-i nici prima şi nici ultima dată, sunt sute de asemenea cazuri. Nu văd nimic ieşit din comun, care să suscite un interes deosebit”, a declarat Viorel Damu.
De partea cealaltă, procurorul Marius Ianoş a refuzat să comenteze în vreun fel decizia judecătorului. „Avem purtător de cuvânt la instituţie şi nu sunt autorizat să spun nimic”, a fost singura reacţie a procurorului Ianoş.
Primarul din Cajvana: „Am fost cercetat şi de DGA”
Gheorghe Tomăscu, primarul din Cajvana, spune că în spatele acestor acţiuni, care se prelungesc de ani şi ani de zile, se află Nechita Savu, fost şef al administraţiei din această localitate în perioada 1990-1992.
„A depus nenumărate plângeri, şi nu doar împotriva mea, ci faţă de toţi primarii din Cajvana de după 1992. Am fost cercetat şi de Direcţia Generală Anticorupţie, iar plângeri exact ca cele din acest dosar au mai fost făcute şi s-au soluţionat cu toate cu neînceperea urmăririi penale. E un reclamagiu de profesie şi cei care îl cunosc ştiu despre ce este vorba”, a explicat Gheorghe Tomăscu.
(22 oct 2013, 12:27:17