De la începutul sezonului de vânătoare, adică din data de 15 mai 2013, şi până în prezent, de pe fondurile gestionate de Direcția Silvică Suceava s-au vânat 25 de cerbi, 33 de căpriori şi zece mistreţi. Aşa arată o situaţie prezentată de şeful silvicultorilor suceveni, Sorin Ciobanu.
La acțiunile de vânătoare au participat 58 de vânători din Germania, Austria, Cehia, Spania, Ungaria şi România, ponderea de 85% deţinând-o vânătorii străini. Direcția Silvică a încasat din taxe de recoltare, de organizare, taxe de transport şi închiriere arme, dar şi din cazarea și masa asigurată la cabanele din judeţ, suma de 52.000 de euro de la vânătorii străini și 15.000 de lei de la cei români.
Sorin Ciobanu a subliniat că cel mai valoros trofeu la cerb comun recoltat în această toamnă a avut o greutate de aproape 10 kilograme şi a primit medalia de aur. Cerbul a fost vânat de un român pe raza Ocolului Silvic Breaza. Şeful Direcţiei Silvice a adăugat că de la începutul anului şi până în prezent instituţia pe care o conduce a valorificat 13 tone de carne de vânat, obţinând un venit de 130.000 de lei. Acțiunea de vânătoare este în plină desfășurare atât la cervide, cât și la mistreți. Pentru sezonul de vânătoare 2013-2014, prin ordinul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, la principalele specii de vânat admise la vânătoare s-a aprobat o cotă de extras de 107 exemplare de cerb comun masculi și femele, 105 exemplare de căprior masculi și femele și 166 de exemplare de mistreț.
Vânătoare de lup, râs și pisică sălbatică dacă acestea produc pagube în gospodării
Sorin Ciobanu a declarat că silvicultorii suceveni sunt pregătiți să recolteze animale sălbatice din specii ocrotite, precum lup, râs și pisică, în cazul în care acestea vor produce pagube în gospodăriile cetățenilor, omorând animale domestice. ”În perioada ianuarie-septembrie 2013, pe fondurile cinegetice gestionate de Direcția Silvică Suceava s-au desfășurat lucrări de combatere a dăunătorilor cu păr în număr de 232 de exemplare de câini și pisici hoinare, și respectiv dăunători cu pene, în număr de 210 piese”, a subliniat șeful Direcției Silvice.
Pentru gestionarea corespunzătoare a fondurilor cinegetice de la începutul anului s-au construit opt observatoare din categoria celor deschise, 31 de hrănitori, 54 de sărării, la acest capitol urmând a fi demarat un program special de reparații și construcții în anul 2014. Trebuie spus că la nivelul județului Direcția Silvică gestionează 24 de fonduri cinegetice din 71 existente, cu o suprafață totală de 314. 550 de hectare.