Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 245 (5452)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Simpozionul Internaţional “România între Occident şi Orient”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni, a avut loc sâmbătă cea de-a IV-a ediţie a Simpozionului Internaţional “România între Occident şi Orient”.

Alături de profesori de geografie din întreaga ţară şi din Republica Moldova s-au aflat prof. dr. Mihai Ielenicz, preşedinte al Societăţii de Geografie din România, cercetător ştiinţific prof. dr. Octavian Mândruţ, de la Universitatea “Vasile Goldiş” Arad, specialist principal, Serafima Roşcovan - metodist la Centrul de Excelenţă Didactică ISE Chişinău, prof. univ. dr. Costică Brânduş, conf. univ. dr. Florin Pintescu şi lector univ. dr. Vasile Budui, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Alexandru Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, şi viceprimarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Aldea.

Pentru prima oară la acest simpozion au participat, alături de elevi şi cadre didactice, studenţi de la facultăţile de geografie din universităţile Suceava şi Iaşi şi de la Facultatea de Inginerie Aerospaţială Bucureşti, realizându-se astfel o legătură între învăţământul preuniversitar şi universitar, pentru pregătirea viitorilor geografi.

Conform prof. Claudia Suseanu, director al Colegiului “Mihai Băcescu”, ediţia aIV-a a Simpozionului Internaţional “România între Occident şi Orient” consolidează parteneriatul dintre instituţia de învăţământ pe care o conduce, Societatea Română de Geografie, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava şi Uniunea Ruşilor Lipoveni din România.

Alexandru Rădulescu a participat la lucrările simpozionului de la Fălticeni în calitate de profesor de geografie, precizând că “poziţia geografică a României este elementul care a determinat cel mai mult evoluţia economică, socială, culturală, politică. Lucrările simpozionului scot în evidenţă foarte multe lucruri, foarte multe date de interes pentru breasla noastră, dar şi elemente de interes economic, social, politic, foarte importante pentru societatea noastră”.

Elevii din judeţul Suceava care an de an ajung la faza naţională a Olimpiadei de Geografie şi de multe ori reprezintă România în etapa internaţională l-au determinat pe prof. dr. Mihai Ielenicz, preşedinte al Societăţii de Geografie din România, să vină la Fălticeni.

 

Geografia şi geografii pot contribui la relansarea economică a României

Expunerea prof. dr. Octavian Mândruţ a fost cea care a atras atenţia şi oamenilor politici prezenţi la manifestare, universitarul arădean arătând cum geografia şi geografii pot contribui la relansarea economică a României. Oportunităţile României, independenţa energetică în proporţie de 80%, terenul agricol, Delta Dunării, potenţialul turistic, noii poli de creştere economică şi demografică (Iaşi, Cluj, Timişoara), diviziunea socială a muncii în Uniunea Europeană, alături de modelele pe care le poate aduce geograful în spaţiul românesc, pot influenţa poziţia economică a României în spaţiul european.

Didactica alternativă prin care elevul primeşte doar informaţiile directoare, aprofundarea cunoştinţelor şi dezvoltarea abilităţilor fiind realizate prin învăţarea autonomă este metoda de învăţământ modern care a dat deja roade în Republica Moldova, conform metodistei Serafima Roşcovan.

Alături de însuşirea cunoştinţelor la obiectele de studiu, în Republica Moldova este foarte importantă competenţa de a vorbi româneşte. „Este competenţa de ordinul întâi. Noi, profesorii de la toate disciplinele, urmărim ca elevii să vorbească corect în limba română”, a precizat profesoara Serafima Roşcovan.

Pe lângă comunicările în plen din sala Multimedia, moderate de reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Anişor Vasiliu, lucrările simpozionului s-au desfăşurat şi pe alte trei secţiuni: I. Geografie fizică şi economică. Didactica geografiei – Demersuri didactice inovative; II. Istorie. România în relaţiile internaţionale - secolele XIX-XX. Cercetări de istorie orală a comunităţilor locale; III. Ştiinţe – Tehnologii. Demersuri didactice inovative cu caracter interdisciplinar.

La acest simpozion a fost prezent şi profesorul Călin Dănilă, care a străbătut pe jos 2500 km, pe ruta Fălticeni-Coasta de Azur, şi care pe lângă informaţii şi impresii din locurile prin care a trecut a prezentat o mică parte din fotografiile care vor putea fi văzute în luna decembrie la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Simpozionul Internaţional “România între Occident şi Orient”.
 Vizualizări articol: 1290 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Simpozionul Internaţional “România între Occident şi Orient”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei