Prezent la Reuniunea anuală de management instituţional, manifestare organizată de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava (IŞJ), prefectul judeţului, Florin Sinescu, a atras atenţia managerilor şcolari prezenţi la manifestare asupra unei probleme cu care se confruntă instituţiile de învăţământ, respectiv violenţa în şcoli.
Potrivit acestuia, în anul 2012-2013, s-au înregistrat circa 37 de fapte de violenţă în zonele limitrofe şcolilor din judeţ, 28 dintre acestea petrecându-se în incinta şcolilor.
Prefectul judeţului a declarat că: „analizând aceste cifre, cred că avem cu toţii o responsabilitate în ceea ce priveşte siguranţa în şcoli. Ştiu că personalul care trebuie să se ocupe de asigurarea unui climat propice în şcoli este insuficient. Totodată, am discutat cu câţiva reprezentanţi ai unor firme de pază şi le-am transmis ca angajaţii din şcoli să nu fie doar paznici. Vreau să se implice, să prevină, să vadă ce se întâmplă în acele unităţi”.
Florin Sinescu a mai amintit de o serie de incidente care s-au petrecut în unităţile şcolare sucevene din cauza faptului că accesul în respectivele instituţii nu a fost restricţionat persoanelor străine, acesta solicitând directorilor să aplice Regulamentul privind accesul în incinta şcolilor pentru ca acest gen de evenimente să nu mai aibă loc.
„Trebuie să ne aplecăm serios asupra acestei probleme pentru a nu ne confrunta cu infracţiuni sau delicvenţe”, a mai completat Florin Sinescu.
Potrivit raportului întocmit de IŞJ Suceava, pentru anul şcolar 2012-2013, din cele 822 de şcoli din Suceava doar 143 au paznici, 54 de şcoli au portari, 26 de unităţi au angajate firme de pază, iar 187 au asigurat iluminat de securitate.
IPJ Suceava: „Violenţa în şcoli a scăzut cu 25%”
La întâlnirea managerilor şcolari, insp. principal Ionuţ Epureanu a subliniat faptul că asigurarea unui mediu sigur în şcolile sucevene reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava (IPJ).
Acesta a mai precizat că în primele 9 luni ale anului 2013, fenomenul violenţei în mediul şcolar a scăzut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012.
„În primele 9 luni ale acestui an au fost 17 infracţiuni în şcoli şi în zonele din apropierea şcolilor, faţă de 25 în primele 9 luni ale anului trecut. Cele mai multe infracţionalităţi au fost loviri, ameninţări şi furturi”, a specificat Ionuţ Epureanu. Acesta a mai menţionat că profesorii şi managerii şcolilor din judeţ manifestă un interes din ce în ce mai mare faţă de colaborarea cu IPJ, dovadă stând numeroasele proiecte şi acţiuni de prevenire realizate în instituţiile de învăţământ sucevene.
Două incidente grave în şcoli
Un conflict din mediul şcolar care a ajuns în atenţia opiniei publice a fost acela în care un elev în vârstă de 14 ani a fost bătut de tatăl unui coleg de şcoală, chiar în curtea Şcolii Gimnaziale „Iorgu Toma” Vama. Evenimentul a avut loc în luna iunie a acestui an.
Totodată, la finele lunii septembrie, un bărbat în vârstă de 38 de ani a intrat într-una din pauzele dintre ore la Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuţi şi a început să lovească doi elevi ai şcolii, sub privirile a zeci de elevi. Potrivit IPJ Suceava, agresorul a fost chemat la şcoală de un nepot de-al lui, un elev de 17 ani, care vroia să-şi regleze astfel conturile cu doi elevi mai mari, cu care avusese anterior un conflict verbal.
În raportul aferent anului şcolar 2012-2013, IŞJ a precizat că activităţile de prevenire şi monitorizare a cazurilor de violenţă s-au realizat conform „Planului operaţional privind reducerea fenomenului violenţei în mediul şcolar”, prioritare fiind dezbaterile cu elevii, părinţii şi cadrele didactice pe tema normelor legislative referitoare la securitatea în şcoală.
Inspectorul şcolar general, prof. Gheorghe Lazăr, a precizat că „au fost organizate sesiuni, pe grupe de vârstă, pe subiecte cum ar fi: abordarea conflictelor, comunicarea eficientă, iar în cadrul întâlnirilor cu reprezentanţii IPJ s-au dezbătut cauzele şi condiţiile de manifestare a violenţei în societate şi la şcoală”.