Mii de suceveni care sperau să beneficieze de ajutorul de încălzire a locuinţei, în această iarnă, vor constata cu surprindere că anul acesta nu se mai încadrează în condiţiile impuse de legiuitori.
O modificare recentă (HG 778/2013) a listei bunurilor care duc la excluderea acordării ajutorului de încălzire este cea referitoare la bunurile mobile aflate în proprietatea unei familii.
Astfel, cei care deţin un autoturism sau o motocicletă cu o vechime mai mică de zece ani nu mai au dreptul la banii care acoperă parţial costurile de încălzire a locuinţei.
Excepţie fac autoturismele adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora, precum şi cele pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile.
Excluşi de la acordarea ajutoarelor de încălzire sunt şi cei care deţin mai mult de un autoturism sau o motocicletă cu vechime mai mare de zece ani. De exemplu, cel care are o maşină mai veche de zece ani pierde acest drept dacă mai figurează şi ca proprietar al unei motociclete, chiar de aceasta este mai veche de zece ani.
Anul trecut, de ajutoarele de încălzire beneficiau toţi cei care aveau autoturisme cu capacitatea cilindrică de maxim 1.600 de metri cubi, iar motocicletele nu erau deloc prevăzute în condiţiile restrictive.
Pentru a dovedi vechimea maşinii, solicitanţii trebuie să ataşeze la cererea de acordare a ajutorului de încălzire o copie a certificatului de înmatriculare a autoturismului. Lipsa acestui document duce automat la respingerea dosarului solicitantului.
În lista bunurilor mobile care te lasă fără ajutor de încălzire a locuinţei se află autoutilitarele, autocamioanele, rulotele, autobuzele şi microbuzele, utilajele agricole – tractor şi combină autopropulsată, utilaje de prelucrare agricolă – presă de ulei, moară de cereale, utilaje de prelucrat lemnul – gater sau alte utilaje acţionate hidraulic, mecanic sau electric.
Cine are peste 3.000 de lei la bancă îşi ia adio de la ajutorul de încălzire a locuinţei
Banii puşi la bancă, pentru zile negre, îi pot lăsa pe mulţi suceveni fără ajutorul de încălzire a locuinţei.
Una din condiţiile restrictive impuse la acordarea acestui tip de ajutor social este cea referitoare la depozitele bancare cu valoare de peste 3.000 de lei.
„În sezonul rece trecut au fost 1.085 de suceveni care au trebuit să returneze banii pe care i-au primit ca ajutor de încălzire a locuinţelor, pentru că s-a descoperit că au depozite bancare de peste 3.000 de lei ori clădiri şi terenuri pe care le deţin în alte localităţi, care nu erau trecute pe declaraţiile date pe proprie răspundere”, a declarat şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, Narcisa Marchitan.
Ea le-a solicitat reprezentanților asociațiilor de proprietari să-i atenționeze pe toţi solicitanții ajutoarelor de încălzire că există o serie de bunuri pe care, dacă le deţin, nu mai pot beneficia de această facilitate.
„Să nu uităm că aceste declarații pe care le semnează solicitanții reprezintă şi o răspundere penală, în caz de declarațiile sunt date în fals. Afișați lista cu bunuri restrictive la asociaţie, poate chiar în fiecare scară de bloc, astfel încât oamenii să ştie dacă au sau nu dreptul legal la aceste ajutoare de încălzire a locuințelor”, le-a transmis Narcisa Marchitan şefilor şi administratorilor de asociaţii de proprietari.
Clădirile, terenurile, animalele şi păsările – alte condiţii restrictive
Pe lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului de încălzire, conform HG 778/2013, se numără clădirile sau alte spaţii locative, deţinute pe lângă locuinţa de domiciliu şi anexele gospodăreşti, dar şi terenurile de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă, precum şi alte terenuri intravilane care depăşesc 1.000 de mp în zona urbană şi 2.000 de mp în zona rurală.
Proprietarii unor suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1.000 de euro pentru o persoană singură, sau 2.500 de euro pentru o familie, nu mai pot beneficia de ajutorul de încălzire a locuinţelor.
Cuantificarea valorii de producţie se face în baza unor norme metodologice stabilite de Ministerul Muncii.
(19 oct 2013, 12:43:56