După seria zecilor de suceveni înşelaţi de la începutul acestui an prin metoda accidentul, în ciuda mediatizării intense a acestor escrocherii şi a recomandărilor preventive de a nu deveni victimele unor astfel de măgării, zilele trecute poliţia a fost sesizată despre o nouă faptă comisă pe raza judeţului.
I s-a întâmplat unei femei din comuna Adâncata, Viorica A., în vârstă de 62 de ani.
Aceasta a povestit că miercuri a fost contactată telefonic de un individ care i-a spus că este avocatul fiului ei şi că acesta din urmă a comis un accident rutier cu victime, fiind internat la un spital din municipiul Iaşi.
Pretinsul avocat i-a solicitat părţii vătămate 2.500 de lei, bani ce urmau chipurile a fi daţi uneia dintre victimele pe care fiul femeii din Adâncata le-a lovit cu maşina.
Viorica A. i-a spus aşa-zisului avocat că nu are în casă decât 1.000 de lei, pe care, conform indicaţiilor primite prin telefon, i-a trimis printr-un serviciu de transfer bancar. Restul banilor, i-a comunicat femeia escrocului, urma să îi împrumute de pe la rude şi să-i trimită în momentul în care făcea rost de ei.
Când a revenit de la bancă, însă, femeia l-a găsit acasă pe fiul ei, care era bine mersi şi nu fusese implicat în nici un accident rutier.
Şi-a dat seama că a fost înşelată şi a sesizat poliţia.
„În cauză s-a întocmit dosar penal faţă de autori necunoscuţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului”, a transmis ieri purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu.
Acesta a explicat că în cazul unui accident nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Epureanu a arătat că cel mai bine, pentru cei care sunt contactaţi de aşa-zişi avocaţi, după scenariul de mai sus, este să verifice dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de la poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare).
„Vârstnicii sunt o categorie extrem de vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni. Explicaţi-le persoanelor vârstnice din familie că nu trebuie să dea curs nici unei solicitări de a plăti sume de bani, făcute de diverse persoane în numele dumneavoastră, fără să vă contacteze în prealabil pentru a le confirma veridicitatea solicitării”, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene.