Asocierea dintre firmele SUCT Suceava, Consul ABC Iaşi şi Aglomancha Empresa Constructora Spania se va ocupa de închiderea depozitelor de deşeuri neconforme din şapte localităţi urbane, şi anume Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat vineri, la Palatul Administrativ, între cele două părţi, Consiliul Judeţean, ca beneficiar al lucrărilor, şi reprezentanţii celor trei firme câştigătoare ale licitaţiei. Valoarea contractului se ridică la suma de 39,5 milioane de lei fără TVA, bani europeni atraşi prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, lucrările urmând a fi finalizate în 2015.
„Lucrările de închidere se vor realiza în două etape. Prima etapă cuprinde rearanjarea şi compactarea deşeurilor pentru uniformizarea depozitului, acoperirea temporară cu un strat de izolaţie minerală şi montarea unui strat de sol vegetal, precum şi împrejmuirea depozitului. În etapa a doua se realizează execuţia straturilor de etanşare, acoperirea finală de depozitului cu 85 de cm de pământ şi 15 cm de sol fertil, care se însămânțează cu specii locale de vegetaţie, instalarea unor echipamente de colectare şi monitorizare a poluanţilor care se pot forma după închidere, finalizarea sistemului de extracţie şi tratare a gazelor şi amenajarea drumurilor de acces. În urma acestor lucrări, amplasamentele respective nu vor mai avea aspectul unor depozite de deşeuri, iar ulterior vor putea fi reintroduse în circuitul economic”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor.
Nechifor: „Sper ca fiecare din părţile implicate să-şi facă treaba”
Nechifor le-a cerut constructorilor să trateze acest proiect cu prioritate. „Sper ca fiecare din părţile implicate să-şi facă treaba. Vreau să mulţumesc foarte mult echipei de la nivelul Consiliului Judeţean care s-a aflat în spatele acestui proiect. Sunt oameni care probabil, din păcate, şi noaptea visează gunoaie, dar sper ca peste câţiva ani să viseze iarbă verde. Sunt convins că viitorul va fi frumos, pentru că e o investiţie pe care dacă nu am fi făcut-o, am fi rămas cu o problemă mare de mediu”, a spus Nechifor.
La rândul lor, constructorii au dat asigurări conducerii Consiliului Judeţean că lucrările vor fi gata la termen.
„ Pentru SUCT, ca lider la această asociere, este o onoare, pentru că anul acesta noi împlinim 60 de ani de existenţă. Acest contact ne onorează şi în acelaşi timp ne şi provoacă, astfel încât să dăm greutate întreprinderii mai departe. Consider că asocierea pe care am făcut-o împreună cu Consul ABC şi Aglomancha Empresa Constructora este una sănătoasă. Aş vrea să-l asigur pe domnul preşedinte al Consiliului Judeţean că toate lucrările europene pe care le-a avut SUCT până acum au fost predate la timp şi chiar mai devreme şi consider că aici implicarea noastră va fi totală”, a spus Dumitru Popescu, directorul general al SUCT. Este de menţionat faptul că investiţia în închiderea celor şapte gropi de gunoi neconforme face parte din proiectul mare „sistem de management integrat al deşeurilor”, care are ca finalitate construirea a două noi depozite ecologice la Moara şi Pojorâta.