La Reuniunea anuală de management instituţional, eveniment în cadrul căruia a fost dezbătută activitatea managerilor instituţiilor de învăţământ din anul şcolar 2012-2013, atât prefectul judeţului - Florin Sinescu, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean - Cătălin Nechifor, au cerut ca igiena şi condiţiile din instituţiile de învăţământ din judeţ să devină priorităţi pentru autorităţile locale, directorii de şcoli şi Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ).
Cătălin Nechifor i-a solicitat inspectorului şcolar general, prof. Gheorghe Lazăr, să realizeze un nou raport referitor la situaţia şcolilor care au autorizaţie de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).
„Ştiu că în fiecare toamnă există o preocupare în ceea ce priveşte lipsa toaletelor din şcoli. Totodată, s-au mai investiţi bani, s-au mai făcut toalete, însă unele nu pot fi puse în funcţiune, aşa cum e cazul şcolii din Bosanci. Vă rog să găsiţi soluţii, pentru că e păcat să avem investiţii serioase, dar care nu sunt autorizate”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ).
Acesta a declarat că problema utilităţilor din şcoli ar putea fi rezolvată mai curând de către autorităţile locale, cărora le-a cerut implicare în această problemă. Totodată, Nechifor le-a cerut şi directorilor unităţilor şcolare o colaborare mai bună cu primarii, pentru identificarea unor soluţii pe plan local.
„Să faci o toaletă, să racordezi o ţeavă la o chiuvetă nu sunt investiţii foarte mari, dar de multe ori intervine lipsa voinţei”, a conchis preşedintele CJ.
Prefectul cere maximă seriozitate directorilor de şcoli
De partea cealaltă, prefectul judeţului, Florin Sinescu, a reamintit despre focarul de meningită din anul 2012, acesta trăgând un semnal de alarmă cu privire la condiţiile de igienă din şcoli.
„Îmi doresc ca în acest an şcolar să se pună mai mult accentul pe igiena unităţilor de învăţământ”, a spus Florin Sinescu.
Acesta a mai menţionat că a solicitat directorului DSP, dr. Ludovic Abiţei, ca până la finele lunii octombrie să fie prezent în şcoli pentru a definitiva o situaţie concretă cu starea fiecărei unităţi. La aceste vizite vor participa şi primarii.
„Trebuie să găsim acele mici soluţii pentru ca elevii să înveţe în condiţii mai bune. Unii directorii spun că nu au apă şi canal şi cu asta închid subiectul, dar nu aşa trebuie tratată problema. Le cer maximă seriozitate acestora”, a mai spus prefectul.