Violonistul Gabriel Croitoru va ajunge la Grăniceşti, la Căminul Cultural, pe 23 octombrie, cu turneul „Vioara lui George Enescu”, turneu care se desfăşoară, în perioada 22 octombrie – 4 noiembrie, în trei oraşe şi şase localităţi rurale din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov şi la Sala Radio din Bucureşti. Abia sosită din turneul „Duelul Viorilor”, vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, ce i-a aparţinut lui George Enescu, pleacă din nou la drum, de data aceasta nu pentru a fi auzită în marile săli de concert, ci în sate unde astfel de evenimente nu au loc în mod obişnuit, dar şi într-o serie de oraşe.
Turneul „Vioara lui George Enescu”, cu violonistul Gabriel Croitoru, care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional ”George Enescu”), acompaniat de pianistul Horia Mihail, a ajuns la cea de-a doua ediţie. Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.
„Au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruţe, nu în smoching, ci în haine simple”
Anul trecut, cei doi muzicieni români entuziaşti, Gabriel Croitoru şi Horia Mihail, după ce au trecut prin experienţa de a cânta pe mari scene ale lumii, în oraşe mari, la Bucureşti, la Sala Radio sau Ateneu, dar şi în oraşe mai mici ale ţării, lipsite de viaţă muzicală, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândeşte la ea. Au fost inspiraţi de exemplul lui George Enescu care, cu multă generozitate şi dragoste de oameni şi muzică, a mers cu vioara sa, Guarneri del Gesu, pe front, în spitale, în sate, acolo unde cei mai mulţi aveau nevoie de ea ca alinare.
Turneul a luat fiinţă la iniţiativa Radio România Cultural şi Accendo. Anamaria Spataru, realizator emisiuni-responsabil marketing Radio România Cultural, a spus că turneul de anul trecut „a umplut de emoţie inimile oamenilor simpli din opt localităţi rurale din România care, deşi nu fuseseră vreodată într-o sală de concert sau nu văzuseră un instrument pe viu, au venit la recital nu cu limuzine, ci cu căruţe, nu în smoching, ci în haine simple, dar au rezonat la fel cu cei ce au posibilitatea să meargă în marile săli de concert”.
Turneul din acest an va începe pe 22 octombrie, în localitatea Liveni, în care s-a născut Enescu şi a luat primele lecţii de muzică de la un vestit lăutar al vremii. Pentru detalii despre turneu, puteţi să consultaţi site-ul www.vioaraluienescu.ro.