Aproape 180 de persoane vor concura sâmbătă, 19 octombrie, pentru cele 60 de posturi din cadrul viitoarei Direcţii Regionale Antifraudă Fiscală care va avea sediul la Suceava. Cu o concurenţă de aproape trei pe un loc, examenul de sâmbătă va fi cu siguranţă unul extrem de riguros, în condiţiile în care pentru posturile din cadrul acestei direcţii s-au înscris persoane din toate judeţele Moldovei.
După stabilirea viitorilor angajaţi, Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava ar urma să fie înfiinţată după data de 1 noiembrie 2013, conducerea interimară a acestei instituţii fiind asigurată de Cosmin Georgescu, care a lucrat în calitate de comisar al Gărzii Financiare centrale.
Potrivit prevederilor legale în baza cărora s-a decis înfiinţarea Direcţiilor Regionale Antifraudă Fiscală, instituţia din Suceava ar urma să aibă zece servicii de control antifraudă şi un serviciu de sinteză şi raportări. Momentan, la concursul care va avea loc pe data de 19 octombrie au fost puse la bătaie 60 de posturi din cadrul a şapte servicii de control antifraudă şi din serviciul sinteză şi raportări. De remarcat faptul că printre cei care vor încerca să ocupe un post în Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava se numără şi angajaţii Gărzii Financiare din judeţele Moldovei, în condiţiile în care această instituţie va fi desfiinţată începând cu data de 1 noiembrie 2013. În condiţiile în care comisarii financiari nu vor reuşi să acceadă pe noile posturi create, ei vor deveni şomeri. Tot sâmbătă vor fi scoase la concurs şi zece posturi din cadrul Direcţiei de Combatere a Fraudelor, acestea fiind în subordinea directă a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, dar repartizate instituţiei din Suceava. Pentru aceste zece posturi s-au înscris 16 persoane.
Printre cei care vor concura pentru funcţiile de inspector din cadrul Direcţiei Regionale Suceava se numără şi comisarul-şef al Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic. Pe lângă acesta, în concurs s-a înscris şi Silvia Boliacu, unul dintre actualii consilieri personali ai preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.
Mai trebuie spus că indiferent din ce judeţ al Moldovei provin, toţi cei care vor reuşi să treacă de concursul de sâmbătă vor fi obligaţi să se prezinte la muncă la sediul din Suceava al acestei instituţii. Pe de altă parte, trebuie spus că cel mai probabil, Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava va avea sediul în Şcheia, în clădirea în care funcţionează Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale.
Noii inspectori antifraudă, cu excepţia celor din cadrul Direcţiei de Combatere a Fraudelor, vor avea ca atribuţii realizarea de operaţiuni de control curent şi tematic, iar la orice acţiune vor participa minim doi inspectori. De asemenea, inspectorii antifraudă vor purta în timpul serviciului uniformă, însemne distinctive, ecusoane şi, după caz, armament şi alte mijloace tehnice utilizate pentru apărare, protecţie şi comunicare. În baza Hotărârii de Guvern pentru organizarea ANAF, fiecare inspector antifraudă va primi câte un pistol cu un încărcător, dar şi câte un spray paralizant.