Medicul de familie Liviu Pavel, angajat la Centrul de permanenţă din Cajvana, a fost sancţionat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava în urma incidentului din dimineaţa zilei de 3 octombrie, când a accidentat un pieton cu maşina, după care a încercat să plece de la faţa locului. Conducerea CAS Suceava s-a autosesizat după relatarea în presă a cazului şi a demarat un control la unitatea sanitară din Cajvana pentru a verifica dacă medicul de familie era în timpul programului de lucru atunci când l-a acroşat şi rănit uşor pe tânărul de 27 ani. Controlul a fost întreprins împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi a stabilit că la momentul respectiv Liviu Pavel era de gardă şi ar fi trebuit să se afle la serviciu.
„Programul de lucru al medicului era din după-amiaza zilei de 2 octombrie, de la ora 15.00, şi până a doua zi dimineaţă, la ora 08.00”, a informat ieri preşedintele director general al CAS Suceava, Adela Băişanu. Absenţa de la serviciu a fost motivată de Liviu Pavel printr-un consult la domiciliu pe care ar fi fost solicitat să-l efectueze şi pentru care a părăsit unitatea medicală deşi era de gardă. „Medicul a declarat că s-a deplasat la acea solicitare la ora 03.15. Conform legii, medicul de gardă nu are voie să părăsească centrul de permanenţă fără aprobarea dispeceratului medical de urgenţă, aprobare pe care nu a solicitat-o”, a subliniat Adela Băişanu.
Centrul de permanenţă din Cajvana, înfiinţat în luna septembrie
Având în vedere absenţa nemotivată a medicului Liviu Pavel de la Centrul de permanenţă în dimineaţa zilei de 3 octombrie, în intervalul orar 03.00-08.00, conducerea CAS Suceava a dispus sancţionarea acestuia cu contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate.
Centrul de permanenţă Cajvana a intrat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava din luna septembrie 2013, iar medicii de familie care asigură asistenţa medicală în această unitate sanitară sunt din localităţile Cajvana, Sasca Mică, Botoşana, Cacica şi Stulpicani.
Adela Băişanu a reamintit ieri că centrele de permanenţă funcţionează în regim de gardă, activitatea medicală la unitatea din Cajvana fiind asigurată, prin rotaţie, de cei şase medici de familie prevăzuţi în contractul încheiat cu CAS. „În zilele lucrătoare, garda se instituie în centrul de permanenţă între orele 15.00-08.00, şi numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea de la cabinetele de medicină de familie din zonele arondate. În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvern, garda începe de la ora 08.00 şi durează 24 de ore”, a spus Adela Băişanu.
Ea a menţionat că în judeţ mai funcţionează două centre de permanenţă, pentru care CAS Suceava a decontat în primele nouă luni ale anului suma de 152.281 lei. Este vorba de unitatea din Vicovu de Sus (în contract din decembrie 2011), unde medicii de familie care asigură permanenţa sunt din localităţile Vicovu de Sus, Gălăneşti şi Putna, şi Medfam Bucovina Nord (în contract din iunie 2013), unde medicii de familie care asigură permanenţa sunt din localităţile Ulma, Brodina, Straja şi Bilca.
A refuzat să sufle în etilotest şi să i se recolteze probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei
În dimineaţa zilei de 3 octombrie, în jurul orei 05.00, medicul de familie Liviu Pavel, în vârstă de 43 ani, din municipiul Suceava, conducea un autoturism SangYong, iar la ieşirea de pe o uliţă, în interiorul oraşului Cajvana, a efectuat o manevră de întoarcere fără a se asigura, moment în care a acroşat un tânăr de 27 de ani, Ion P., din Solca, pe care l-a rănit uşor. După accident, rezultă din ancheta poliţiei, şoferul a vrut să dispară, fiind oprit de un grup de localnici care aşteptau o ocazie în zonă. Unul dintre oamenii din grup a scos chiar cheile maşinii din contact, pentru a nu-i da ocazia şoferului să plece. Liviu Pavel a refuzat să sufle în etilotest, după care, condus la Spitalul Municipal Rădăuţi, nu a acceptat nici recoltarea de probe biologice de sânge. În aceste condiţii, pe numele său a fost întocmit dosar penal pentru infracţiunea de refuz de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, infracţiune pedepsită mai aspru decât conducerea sub influenţa alcoolului. De asemenea, medicul va fi cercetat penal şi pentru vătămare corporală din culpă.