Administratorul unei pensiuni din comuna Mălini s-a ales cu două amenzi foarte mari, care însumează 23.000 de lei, după ce un tânăr care a lucrat ca ospătar la unitatea hotelieră a reclamat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Suceava şi la poliţie că a fost exploatat prin muncă şi apoi dat afară cu doar 150 de lei în buzunar.
Ioan Moroşanu, din municipiul Fălticeni, consideră că a trăit o adevărată umilinţă cât a lucrat la pensiune, iar sancţiunile aplicate de inspectorii de muncă sunt doar o mică reparaţie pentru bătaia de joc la care a fost supus.
· Muncă în ritm infernal, la servire, la curăţenie prin camere sau la tăiat lemne
Ioan Moroşanu a relatat că în luna august a acestui an găsit un anunţ ce oferea un loc de muncă la Pensiunea Bucovina din satul Văleni-Stânişoara, comuna Mălini. 23 august a fost prima sa zi de muncă la pensiune, ca ospătar. A fost anunţat că va fi în probe un weekend, după care, dacă se va descurca, va fi angajat. Urma să primească un salariu de 900 de lei, cu masă şi cazare la pensiune.
„Programul de lucru zilnic era de la ora 6.00 la 23.00, iar când venea un grup mai mare stăteam şi până la 2.00 sau 3.00 dimineaţa. Aţipeam puţin, iar la 6.00 o luam iar de la capăt. Nu eram în nici un caz doar ospătar. Am fost pe post de barman, recepţioner, veselar, om de serviciu, manipulant, absolut orice, într-un ritm infernal. Când nu aveam treabă la restaurant eram trimis să fac curăţenie în camere ori la tăiat lemne în curte”, a relatat tânărul în reclamaţia trimisă instituţiilor abilitate.
După cinci zile, a precizat el, când a întrebat de angajare şi bani, a avut parte de o primă reacţie violentă. Susţine că i s-a spus să plece dacă vrea, pentru că a fost în probe şi nu va vedea nici un leu.
După 13 zile de muncă, văzând că nu i se face carte de muncă şi nu primeşte nici un leu, tânărul a plecat cu scandal de la pensiune. A sunat la numărul de urgenţe 112 şi a reclamat că a fost sechestrat. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au considerat însă că reclamaţia nu este reală şi i-au aplicat acestuia o amendă de 500 de lei.
Acesta a adus ca dovadă că a lucrat la pensiune notele de plată pe care le-a introdus în calculator, semnate cu numele său. De asemenea, le-a indicat inspectorilor ITM Suceava şi o serie de martori din sat, la care era trimis să cumpere diferite produse.
O amendă pentru munca la negru, a doua pentru obstrucţionarea controlului
O echipă de control de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava s-a deplasat la pensiune şi a demarat verificări, la scut timp după ce a primit reclamaţia. Parte din sesizarea lui Ioan Moroşanu s-a confirmat.
SC Diansebi SRL Mălini, societatea care deţine pensiunea, a fost amendată cu 15.000 de lei pentru încălcarea articolului 260, aliniat 1, litra e, din legea 53/2003, Codul Muncii, cel care face referirea la primirea la muncă a uneia sau mai multor persoane fără contract individual de muncă. A doua amendă, de 8.000 de lei, a fost aplicată în baza Legii 108/1999, pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii. Sancţiunea de 8.000 de lei a fost dată pentru împiedicarea inspectorilor în a-şi efectua controlul şi refuzul administratorului de a da informaţii despre evenimentul cercetat.
(16 oct 2013, 18:30:17