În paraclisul Cetăţii de Scaun a Sucevei ar putea fi organizate slujbe şi cununii civile şi religioase. Această posibilitate a fost avansată de preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, precum şi de primarul Sucevei, Ion Lungu. Cei doi, însoţiţi de consilierii locali şi judeţeni, au vizitat ieri lucrările de reabilitare şi modernizare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, investiţie realizată printr-un proiect cu finanţare europeană. Înainte de a intra în cetate, directorul tehnic al companiei General Construct, Doru Ghiaţă, le-a explicat autorităţilor că în momentul de faţă a fost finalizat unul dintre cele mai importante obiective din cadrul acestui proiect, şi anume consolidarea cetăţii, prin construcţia de coloane forate, grinzi de rigidizare şi a chesoanelor şi drenurilor electropneumatice. Doru Ghiaţă a mai spus că odată cu finalizarea consolidării cetăţii au început şi lucrările pentru construcţia zidului de nord, şi acestea fiind într-un stadiu ridicat de realizare. El a arătat că singura porţiune a cetăţii care va fi refăcută complet va fi paraclisul, pentru restul monumentului istoric neexistând dovezi istorice despre cum arăta în trecut. Doru Ghiaţă a precizat că lucrările de modernizare a cetăţii sunt finalizate în proporţie de 65%.
În Cetatea de Scaun a Sucevei au fost amenajate mai multe zone de belvedere
De remarcat faptul că în urma lucrărilor de reabilitare şi modernizare, în Cetatea de Scaun au fost amenajate mai multe zone de belvedere de unde poate fi admirată priveliştea înconjurătoare. De altfel, atât Cătălin Nechifor, cât şi Ion Lungu au apreciat modul în care au fost realizate până în momentul de faţă lucrările de modernizare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, cei doi declarând că sunt şanse ca investiţia să fie finalizată la sfârşitul anului viitor.
„Iată că atunci când există voinţă şi finanţare, şi există şi constructori de calitate, lucrurile sunt vizibile”, a spus Nechifor. El a subliniat că atenţia administraţiei judeţene va fi îndreptată către promovarea mai intensă a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Şeful administraţiei judeţene a declarat că la cetate va mai fi construit un punct de belvedere, o parcare, iar unul dintre obiectivele importante ale proiectului este şi sistemul pentru spectacolul de sunet şi lumini, despre care a spus că „va fi impresionat”. Cătălin Nechifor a arătat că după finalizarea lucrărilor, în incinta cetăţii va exista un sistem multimedia modern, care va prezenta atât acest monument, cât şi istoria Moldovei. Nechifor a precizat că va discuta cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, pentru ca în paraclisul cetăţii să fie oficiate slujbe religioase.
„Ar fi interesant să dăm viaţă cetăţii. De asemenea, din ce am vorbit cu directorul muzeului, Emil Ursu, aici vor fi tot timpul oameni îmbrăcaţi în haine de epocă. Încercăm să dăm o tentă de parfum medieval, în aşa fel încât cetatea să fie vie şi să fie mult mai atractivă pentru turişti”, a spus Nechifor. El a mai adăugat că Cetatea de Scaun ar trebuie să se regăsească în mod obligatoriu în programul de excursii al elevilor din judeţul Suceava.
Lungu consideră că vor exista numeroase cereri pentru oficierea de cununii în incinta Cetăţii de Scaun
În ceea ce-l priveşte pe primarul Sucevei, Ion Lungu, acesta a ţinut să remarce faptul că realizarea acestui proiect a însemnat, în primul rând, salvarea cetăţii de la prăbuşire.
„Nu sunt vorbe mari. Pentru că versantul de nord era gata să se prăbuşească. De aceea se zideşte din nou, s-au făcut lucrări de consolidare, chesoane de drenare a apelor şi sunt convins că în final va fi o lucrare reuşită, care va pune în valoare această cetate. Cetatea de Scaun a Sucevei este actul de identitate al oraşului nostru, al istoriei noastre şi este foarte importantă din perspectiva strategiei de turism în municipiul Suceava”, a spus Lungu.
El a adăugat că îl bucură faptul că lucrările de modernizare decurg foarte bine, însă a subliniat faptul că este supărat de faptul că proiectul iniţial „a fost trunchiat de suma de 13 milioane de euro”, bani care ar fi fost folosiţi pentru amenajarea parcului care înconjoară Cetatea de Scaun. Ion Lungu a spus că această parte a proiectului nu a fost aprobată deoarece primăria nu este proprietarul Parcului Şipote. Pe de altă parte, el a precizat că este convins de faptul că după finalizarea lucrărilor de modernizare vor exista numeroase cereri din partea sucevenilor care vor să se căsătorească să-şi organizeze cununiile civile şi religioase în incinta Cetăţii de Scaun.
Nu în ultimul rând, directorul companiei „General Construct”, Viorel Nuţu, a precizat că această firmă va face tot posibilul ca modernizarea cetăţii să fie finalizată până la sfârşitul anului viitor. El a amintit că investiţia este realizată în parteneriat cu firmele sucevene „Loial Impex” şi „Restaco”.