Cele două puncte fixe de control al rovinietei montate încă din prima parte a acestui an pe DN 17, în comuna Vama, şi pe DN 2, la Iacobeşti, în zona intersecţiei spre Siret, respectiv spre Rădăuţi, sunt în funcţiune şi monitorizează traficul de aproximativ şase luni de zile, însă, deocamdată, nu emit amenzi pentru maşinile care nu figurează cu taxa de drum achitată. Precizarea a fost făcută la solicitarea Monitorului de Suceava, de Viorel Laicu, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, pentru a lămuri această problemă despre care s-au interesat foarte mulţi şoferi.
„Sistemul este funcţional deocamdată doar pentru uz intern, cu rol de monitorizare a traficului. Vom face un anunţ înainte ca sistemele video să înceapă să emită amenzi”, a declarat Viorel Laicu.
El a mai precizat că punctele de control vor fi şi semnalizate corespunzător, aşa cum cere legislaţia. Acestea ar urma să devină funcţionale într-un sistem naţional care este pus la punct în această perioadă. Pe drumurile naţionale din România vor deveni funcţionale nu mai puţin de 63 de sisteme video, care vor împânzi practic ţara.
Viorel Laicu a mai precizat că până ce aceste camere fixe vor avea toate avizele necesare punerii în funcţiune, controlul rovinietei se efectuează cu autospeciale dotate cu un sistem electronic care verifică automat dacă maşinile au rovinietă. Maşinile Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi au un grafic de acţiune pe toată Moldova şi periodic, în jur de o săptămână pe lună, acţionează şi pe drumurile naţionale din judeţul Suceava.
Cum vor funcţiona punctele fixe de control al rovinietei
Camerele video fixe pentru controlul rovinietei vor înregistra numărul de înmatriculare al vehiculelor care tranzitează drumurile naţionale, care apoi vor fi verificate în baza centrală de date (CESTRIN). În cazul în care respectiva maşină nu va figura cu taxa de drum plătită, se va interoga baza de date a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru identificarea contravenientului. După ce proprietarul maşinii fără rovinietă va fi identificat, i se va întocmi proces verbal şi i se va trimite amenda, prin poştă, la domiciliu.
Investiţia în aceste camere video aparţine Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
(16 oct 2013, 19:48:39