Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 241 (5448)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Emoţii la USV

18 profesori din ţară şi din străinătate vor evalua activitatea Universităţii „Ştefan cel Mare” din ultimii cinci ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2013, o comisie a Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior din România (ARACIS), formată din 18 profesori din ţară şi din străinătate, se va afla la Universitatea „Ştefan cel Mare” în vederea evaluării instituţionale, evaluare ce are loc o dată la cinciani.

Ultima evaluare a instituţiei de învăţământ a avut loc în anul 2008, iar în urma inspecţiilor efectuate de comisiile ARACIS, USV a primit calificativul „Grad de ]ncredere ridicat”, acesta fiind cel mai înalt calificativ ce poate fi acordat unei universități în sistemul național de învățământ.

Potrivit prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector al USV, evaluarea de la finele acestei luni este cea mai complexă analiză a activităţii universităţii din ultimii cinci ani, comisia desemnată urmărind o serie bogată de indicatori. Totodată, acesta a mai precizat că exigenţa evaluatorilor este una sporită, iar criteriile sunt mai drastice faţă de cele aplicate în urmă cu cinci ani.

Universitatea suceveană a transmis în data de 5 septembrie 2013 un raport de autoevaluare către ARACIS, comisia având rolul de a verifica în ce măsură datele din dosar corespund cu realitatea.

„Se va analiza tot ce s-a întâmplat la USV în ultimii cinci ani. Totodată, vor avea loc întâlniri cu angajatori din Suceava, cu absolvenţi ai instituţiei, cu studenţi. Comisia va urmări evoluţia numărului de studenţi din această perioadă, baza materială, serviciile oferite studenţilor, procentul de absolvire, activitatea didactică, activitatea de cercetare”, a precizat Mircea A. Diaconu, prorector responsabil de activitatea didactică şi asigurarea calităţi.

Mai mult de atât, comisia ARACIS va analiza şi zeceprograme de studiu din cadrul următoarelor facultăţi: Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Istorie şi Geografie, Inginerie Alimentară, Silvicultură, Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, Inginerie Mecanică şi Educaţie Fizică şi Sport.

 

Preşedintele ARACIS: „Multe universităţi cu grad de încredere ridicat au retrogradat la încredere limitată”

Prezent la şedinţa festivă organizată cu prilejul sărbătoririi a 50 de ani de învăţământ superior la Suceava, din data de 11 octombrie, prof. Ioan Curtu, preşedintele ARACIS, a menţionat că USV a fost evaluată în primul tur şi a obţinut certificatul de grad de încredere ridicat. În acest an, când ARACIS a demarat cel de-al doilea tur de evaluări, din 11 universităţi analizate, numai patru au mai obţinut calificativul maxim.

„Au fost universităţi care acum cinciani au luat grad ridicat de încredere. ARACIS a greşit, iar astăzi au ajuns să fie cu încredere limitată”, a mai completat Ioan Curtu.

Referitor la USV, acesta a menţionat: „Nu mă antepronunţ că va fi foarte bine, că va fi excelent, însă ştim că această comisie va călca pe un teren solid cu reputaţie naţională şi internaţională”.

Cât despre evaluarea de acum cinciani, şi prorectorul Mircea A. Diaconu a admis că aceasta a fost mai indulgentă.

„În 2008 am fost printre primii evaluaţi de ARACIS, fapt pentru care a existat o oarecare toleranţă în analiza comisiei”, a menţionat prorectorul.

 

USV va afla rezultatul în aproximativ o lună de zile

După vizita comisiei, ARACIS va comunica decizia referitoare la USV în aproximativ o lună de zile. Finanţarea venită de la ministerul de resort depinde de calificativul primit.

Prin Legea Educației Naționale se stabilește ca universitățile să fie evaluate periodic, o dată la cinci ani, în vederea diagnosticării standardului de calitate. Ca finalitate, aceste proceduri au menirea de a crește performanțele procesului didactic și de a realiza pregătirea viitorilor specialiști în concordanță cu cerințele pieței. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 18 profesori din ţară şi din străinătate vor evalua activitatea Universităţii „Ştefan cel Mare” din ultimii cinci ani.
 Vizualizări articol: 1682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
18 profesori din ţară şi din străinătate vor evalua activitatea Universităţii „Ştefan cel Mare” din ultimii cinci ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   FACULTATEEEEEE trimis de
(16 oct 2013, 15:00:23
Toata Suceava face "facultate si master"..toti au diplome..toti is ingineri,profesori,economisti etc...10 cu mapa si 2 cu sapa...locuri de munca pauza..---

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei