Munca de poliţist, cel puţin în primii ani după absolvirea unei şcoli, nu este tocmai bine plătită, agenţii fiind nevoiţi să trăiască la limita supravieţuirii. O spun liderii de sindicat ai poliţiştilor, iar datele oficiale privind salariile nete din poliţie confirmă în parte aceste afirmaţii. Conform datelor oficiale ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava cu privire la salariile nete achitate personalului, în august 2013, cel mai mic salariu net încasat de un agent de poliţie fără funcţie de comandă a fost de 745 de lei, în timp ce la ofiţeri de poliţie cel mai mic salariu net a fost de 1.166 de lei.
Norma de hrană, salvarea poliţiştilor tineri
Agntul de poliţie Ioan Cănărău, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, a explicat:
“În poliţie salariile nu au mai crescut de foarte mulţi ani, ci doar au fost tăiate acum câţiva ani. Aşa s-a ajuns ca în 2013 un agent de poliţie începător să aibă, în medie, un salariu net de 800-1.000 de lei. Majoritatea primelor şi sporurilor au fost tăiate, s-a menţinut doar norma de hrană, care este salvarea celor mai mulţi dintre poliţişti”.
El a precizat că în momentul de faţă fiecare poliţist, ofiţer sau subofiţer, încasează o normă de hrană de 720 de lei, puţin sub cel mai mic salariu de la IPJ Suceava, de 745 de lei.
„Dacă nu ar exista aceste norme de hrană poliţiştii începători ar deveni, în majoritate, cazuri sociale”, spune liderul de sindicat.
Ofiţerii începători nu au nici ei salarii motivante
El a explicat şi care sunt diferenţele dintre ofiţeri şi subofiţeri, prea mari din punctul său de vedere.
„În munca de poliţie judiciară, de exemplu, un comisar-şef ia de patru-cinci ori mai mulţi bani decât un subofiţer, asta deşi ambii au un volum de muncă asemănător”, a declarat Ioan Cănărău.
Pe de altă parte, trebuie spus că nici salariul minim al unui ofiţer de la IPJ Suceava, 1.166 de lei, nu este deloc mare, având în vedere că un absolvent de academie de poliţie începe mai târziu munca cu cel puţin trei ani de zile.
Salariile mari de la polul opus
Statistica IPJ Suceava privind veniturile salariale achitate în august 2013 arată că cel mai mare salariu net încasat de un ofiţer cu funcţie de conducere a fost de 6.532 de lei. Acesta este un comisar-şef din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava.
În ceea ce priveşte subofiţerii cu funcţii de conducere, cel mai mare salariu, 3.173 de lei, a fost încasat de un şef de post. Există însă şi un agent-şef de post care a ridicat la finele lunii august un salariu net de doar 1.274 de lei. În ceea ce priveşte ofiţerii cu funcţii de conducere, cel mai mic salariu, încasat de un şef de secţie rurală, a fost de 2.485 de lei.
(15 oct 2013, 11:18:26