Veste deloc bună pentru Primăria Siret, care a primit o adresă prin care reprezentanţii Serviciului Constatare şi Stabilire Nereguli pentru Programele Regionale Operaţionale au constatat anumite probleme în derularea unui proiect în valoare totală de aproape 15 miliarde de lei vechi.
Este vorba de un proiect cu bani europeni, demarat în 2010, prin care s-a realizat reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului Spitalului Orăşenesc din Siret.
Reprezentanţii instituţiei de control au ajuns la concluzia că Primăria Siret ar fi restricţionat participarea operatorilor economici la procedura de atribuire a contractului prin impunerea de cerinţe minime de calificare nelegale. Mai exact, în caietul de sarcini era specificat faptul că pot participa firmele care în ultimii trei ani, respectiv 2007, 2008 şi 2009, au avut cifră de afaceri mai mare de 20 de miliarde de lei vechi, o altă condiţie fiind aceea de realizare de profit operaţional de către firmă la data de 31 decembrie 2009.
Pentru aceste inadvertenţe, cei de la Serviciul de Constatare şi Stabilire Nereguli au decis să aplice o corecţie financiară, care înseamnă că Primăria Siret trebuie să returneze circa 3,5 miliarde de lei vechi, adică un sfert din valoarea totală a contractului.
Adrian Popoiu, primarul din Siret, a declarat că va face toate demersurile legale pentru ca unitatea pe care o conduce să nu plătească această sumă de bani.
„Din punctul nostru de vedere totul a fost legal şi transparent şi am respectat legislaţia română fără a prejudicia nici un agent economic care a participat la procedura de atribuire a contractului. Practic, este vorba de o interpretare în baza unor directive europene, fără a se ţine cont de legislaţia românească. Mai exact, legea noastră nu bate cu normele europene şi de asta s-a ajuns în această situaţie. Nu suntem singurii în situaţia această, la nivel naţional fiind sute de cazuri similare”, a arătat Adrian Popoiu.
Deocamdată, administraţia din Siret a depus o contestaţie la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, de unde aşteaptă un răspuns pentru a vedea ce paşi va urma în continuare.
„Pentru noi, plata acestei corecţii financiare ar echivala cu falimentul, mai ales în actualele condiţii. Sperăm să nu se ajungă aici şi să găsim înţelegere, mai ales că nu este vina noastră”, a completat edilul Adrian Popoiu.