Toate căruţele din judeţ vor avea montate plăcuţe reflectorizante, pentru a preveni astfel accidentele care au loc pe timpul nopţii, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, inspectorul principal Ionuţ Epureanu.
Proiectul a fost creionat la iniţiativa unui cetăţean englez, Brian Douglas, din cadrul Romania Children Humanitarian Foundation, care vrea să extindă acest demers la nivel naţional, Suceava fiind judeţul pilot.
Ideea s-a născut în urma unei şcoli de vară care a avut loc anul trecut pe raza judeţului, iar unul dintre participanţi, un tânăr din Marea Britanie, a fost uluit să vadă noaptea căruţe nesemnalizate pe drumurile publice. Le-a povestit totul părinţilor săi şi, alături de Brian Douglas, s-au gândit să facă demersuri pentru a preveni accidentele rutiere care pot avea loc în astfel de situaţii.
Au fost realizate primele 4.500 de plăcuţe
Alături de poliţiştii compartimentului prevenire din cadrul IPJ Suceava, englezii au dezvoltat această idee şi au pus bazele proiectului „Safety Roads” (Drumuri sigure).
Concret, pe fiecare căruţă se vor monta plăcuţe reflectorizante, costurile realizării acestor plăcuţe fiind acoperite de o organizaţie internaţională, Spana.
„Urmare a demersurilor iniţiate, până în prezent au fost realizate 4.500 de plăcuţe reflectorizante, fiind desfăşurate şi trei acţiuni de montare a acestora pe atelajele hipo. Valoarea elementelor reflectorizante realizate până în prezent este de 4.500 de euro, proiectul urmând a fi extins până la o valoare de maximum 100.000 de euro, prin realizarea de plăcuţe reflectorizante pentru atelajele hipo de pe raza judeţului Suceava, dar şi din alte judeţe”, a explicat vineri inspectorul principal Epureanu, arătând că a doua tranşă de bani urmează să ajungă la Suceava.
Plăcuţele reflectorizante vor fi distribuite cu ajutorul poliţiştilor din mediul rural şi al autorităţilor din fiecare localitate în parte.
„În judeţ sunt în jur de 12.000 de atelaje hipo, iar în maxim un an sperăm să nu mai fie nici una nesemnalizată”, a adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, explicând că în acelaşi timp vor fi organizate şi acţiuni de depistarea căruţelor nesemnalizate pe timp de noapte şi, implict, sancţionarea căruţaşilor.
Epureanu a mai arătat că legislaţia rutieră interzice accesul căruţelor pe drumurile naţionale, însă această prevedere nu poate fi pusă în aplicare din cauza faptului că autorităţile nu au asigurat drumuri laterale adiacente pentru căruţaşi.
Aproape 180 de căruţaşi, amendaţi într-o săptămână
Ultima acţiune care i-a vizat pe căruţaşii care circulă pe timp de noapte fără nici o semnalizare a prezenţei lor pe drumurile publice s-a petrecut în perioada 30 septembrie -6 octombrie.
Au fost verificaţi 303 căruţaşi, dintre care 178 au fost sancţionaţi contravenţional (lipsă elemente reflectorizante, staţionare neregulamentară etc.).
Valoarea totală a amenzilor a fost de 28.400 de lei.
Astfel de acţiuni vor avea loc şi în perioada următoare, a anuţat inspectorul principal Ionuţ Epureanu.
Bilanţul accidentelor în care au fost implicate căruţe
Reprezentanţii IPJ Suceava au prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, date statistice legate de accidentele rutiere în care au fost implicate atelaje hipo în ultimii opt ani.
Astfel, de la 1 ianuarie 2005 până pe 10 septembrie 2013, s-au înregistrat la nivelul judeţului nu mai puţin de 495 de evenimente rutiere. Urmări: 51 de persoane au murit, 152 au fost rănite grav şi alte 430 au suferit leziuni uşoare.
„Numai în primele şase luni ale anului 2013 au avut loc 28 de accidente, dintre care zece grave, soldate cu trei persoane decedate, nouă persoane rănite grav şi 23 de persoane rănite uşor”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.
(12 oct 2013, 13:42:55