Ofiţerul criminalist care în urmă cu aproape un an a provocat o tamponare în municipiul Suceava, comisarul Marcel Tiberiu Sfichi (39 de ani), a fost trimis vineri în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, fiind acuzat că s-a urcat băut la volan, a încercat apoi să fugă de la faţa locului şi a refuzat să sufle în etilotest.
Interesant este faptul că Poliţia a trimis dosarul la Parchet cu propunere de scoatere de sub urmărire penală a ofiţerului Sfichi.
Pe lângă faptul că l-au dat pe ofiţer pe mâna judecătorilor, procurorii au dispus disjungerea cercetărilor faţă de doi martori din acest dosar, pentru mărturie mincinoasă, unul dintre învinuiţi fiind un poliţist local, care în după-amiaza în care a avut loc incidentul a făcut parte din echipajul trimis să investigheze împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.
Imaginile video surprinse de reporterii Monitorului care au ajuns în ziua respectivă imediat la faţa locului au constituit una dintre probele importante ale anchetatorilor împotriva comisarului care va fi judecat pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibaţie alcoolică în sânge de peste 0,80 grame per litru alcool pur.
“A fugit şi din maşina poliţiei”
Evenimentul rutier în care a fost implicat comisarul Marcel Tiberiu Sfichi s-a petrecut pe data de 31 octombrie 2012, în jurul orei 17:30. Sfichi, ofiţer în cadrul Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, se deplasa la volanul unui autoturism Renault Megane, iar în intersecţia din zona stadionului Areni a lovit o maşină, marca Ford Focus, care staţiona la semafor. Din fericire, a fost vorba doar de o tamponare, neînregistrându-se victime. Dându-şi seama că bărbatul de la volanul Renault-ului este sub influenţa băuturilor alcoolice, după ce l-a văzut că se clatină şi miroase a alcool, şoferul celeilalte maşini a sunat la 112 şi a sesizat poliţia.
Unul dintre martori, un alt şofer care aştepta la semafor, povestea la acea vreme tot incidentul: „Stăteam la semafor şi a venit Renault-ul (n.r. - maşina condusă de poliţist) cu scârţâit de roţi şi s-a izbit în Ford. După ce s-a izbit, domnul care conducea maşina Renault a încercat să dea la cheie şi probabil să plece. A fugit apoi şi din maşina poliţiei, l-am prins eu, încă o persoană şi poliţiştii. A sărit din maşină şi a dat să fugă, l-a ajuns poliţistul, el a încercat să fugă din nou şi am ajutat să-l aducem înapoi la maşină”.
La poliţie, a refuzat să sufle în alcooltest. Probele de sânge: 2 la mie, respectiv 1,85 la mie
Ambii şoferi au fost duşi la sediul Poliţiei municipiului Suceava. Şoferul de pe Ford Focus a suflat, iar aparatul a indicat că nu se află sub influenţa băuturilor alcoolice. Când a venit rândul comisarului Sfichi, susţin procurorii, acesta a refuizat să fie testat, aruncând pe jos dispozitivul auxiliar pentru suflat.
La spital, însă, comisarul de poliţie a acceptat să i se preleveze probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, rezultatele fiind de 2 la mie, la prima probă (ora 18:15), respectiv 1,85 la mie la cea de-a doua (ora 19:15).
„A fost o simplă tamponare. Nu am încercat să fug. Nu comentez mai multe. Am consumat alcool, foarte puţin. E o simplă tamponare... m-am înţeles cu conducătorul auto şi este o simplă tamponare. Ne-am înţeles amiabil, el a fost de acord. Din cauză că sunt ofiţer de poliţie toată lumea face caz din tamponarea asta... E prima oară când consum alcool şi conduc autovehicule”, le-a declarat comisarul Sfichi reporterilor Monitorului prezenţi la spital, declaraţiile acestuia fiind filmate.
Cum a încercat ofiţerul să-i fenteze pe procurori. A schimbat berea cu alcool în bere fără alcool şi apoi în palincă
În seara în care i s-au prelevat cele două probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, comisarului Marcel Tiberiu Sfichi i s-a luat o declaraţie, prin care acesta susţinea că a consumat în acea zi două sticle cu bere, a câte 500 de mililitri fiecare, între orele 10.00-14.00, şi că a mâncat atât înainte, cât şi după consumul de băuturi alcoolice.
La aproximativ două săptămâni de la tamponare, ofiţerul Sfichi a dat încă o declaraţie susţinând că cele două beri băute erau fără alcool, iar intervalul în care le-a consumat a fost 13.00 -14.00.
A explicat apoi că în jurul orei 16.10 s-a dus la sediul firmei unui văr de-al său, Ştefan Sfichi, unde în intervalul 16:50-17:10, a consumat 300 mililitri de palincă şi a mâncat un sandvici. La 17:10 a primit un telefon de la soţia sa care i-a transmis să meargă la cămin să o ia pe fata lor şi a plecat imediat. Pe drum i-a căzut telefonul mobil de pe bord şi într-un moment de neatenţie a lovit acea maşină care stătea la semafor.
Ulterior, după începerea urmăririi penale, a revenit cu declaraţia dată anterior, însă cu unele precizări: dimineaţa, între 8.30-9.00, a mâncat o omletă cu brânză de oi, după-amiază, între 16.50 -17.00, un sandvici de aproximativ 300 de grame, timp în care a consumat 300 de mililitri de palincă de 50 de grade.
Procurorii: „Învinuitul s-a folosit de experienţa profesională acumulată în calitatea sa de comisar de poliţie pentru a evita tragerea sa la răspundere”
Marcel Tiberiu Sfichi a cerut recalcularea alcoolemiei după băutura şi mâncarea îngurgitată în acea zi, numai că fiind vorba de trei declaraţii care diferă, s-au făcut calcule în toate cele trei situaţii prezentate de comisarul de poliţie.
Două dintre recalculări au indicat că în momentul producerii tamponării poliţistul avea o alcoolemie sub limita legală, însă procurorii le-au respins, considerându-le bazate pe declaraţii false ale poliţistului învinuit.
„Din probele administrate în cauză rezultă că datele furnizate de învinuit referitoare la felul, cantitatea şi intervalul de timp în care a consumat băuturile alcoolice sunt nesincere, precizările sale fiind formulate pro causa, pentru a evita tragerea sa la răspundere penală pentru fapta comisă, după documentarea sa prealabilă cu privire la avansarea unei declaraţii de consum care l-ar favoriza în urma efectuării unui calcul retroactiv al alcoolemiei, învinuitul folosindu-se în acest scop şi de experienţa profesională acumulată în calitatea sa de comisar de poliţie”, este concluzia procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
De ce va fi cercetat pentru mărturie mincinoasă un poliţist local
Aşa cum vă informam la începutul materialului, pe lângă trimiterea în judecată a comisarului Sfichi, procurorii au dispus disjungerea cercetărilor faţă de doi martori în acest dosar, acuzaţi de mărturie mincinoasă.
Unul dintre aceştia este Ştefan Sfichi, vărul inculpatului, care a povestit aceeaşi variantă cu a rudei sale, cum că ofiţerul ar fi fost la firmă la el cu puţin timp înaintea producerii evenimentului rutier, ar fi consumat chiar cu câteva minute înainte de tamponare 300 de litri de palincă şi ar fi mâncat un sandvici.
Al doilea martor pus sub acuzare este chiar unul dintre poliţiştii trimişi în acea după-amiază la faţa locului, după apelul primit la 112.
E vorba de un agent de la Poliţia Locală, Ion Daniel Burda, acuzat că a minţit la audieri.
Poliţistul local a făcut parte din echipajul mixt trimis în după-amiaza tamponării la faţa locului. În faţa anchetatorilor, agentul poliţiei locale a declarat că nu i s-a părut că ofiţerul Sfichi a avut intenţia de a fugi de la faţa locului. Mai mult, poliţistul Burda a declarat că nu se poate pronunţa dacă învinuitul era sau nu băut, cu toate că a semnat procesul verbal întocmit în ziua respectivă, prin care constata personal că ofiţerul „prezintă semne vizibile că se află sub influenţa alcoolului.
„Declaraţiile acestui martor cuprind afirmaţii mincinoase cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei în care a fost audiat, fiind contrazise prin declaraţiile celorlalţi martori, precum şi din aspectele care rezultă din vizionarea materialului video filmat de operatorii SC Interpress SRL Suceava (n.r.-firmă care editează Monitorul de Suceava)”, susţin anchetatorii.
De altfel, imaginile surprinse de redactorii Monitorului pot fi urmărite pe www.monitorultv.ro.
(12 oct 2013, 17:31:41
Cam câte pahare înseamnă asta? Sau s-o fi racordat prin furtun direct la două butoaie de cocârț.
Păi dacă intră ăsta-n crâșmă, trebuie sunat urgent la distilerie să trimită camionul cu trascău. Și-ar fi bine să aibă ăia la-ndemână și niște senvișuri, că dehh... după vreo sută-două de litri deja te poate lua cu vârtejuri...