Reprezentanţi a peste 70 de universităţi din ţară şi din străinătate participă vineri şi sâmbătă la sesiunile plenare ale Consiliului Rectorilor din România (CNR), eveniment la care au luat parte şi ministrul Educaţiei Naţionale - Remus Pricopie, ministrul Tineretului şi Sportului – Nicolae Bănicioiu şi ministrul delegat pentru învăţământ superior – Mihnea Costoiu.
În cadrul întrunirilor găzduite de USV, tema de discuţie prioritară este reprezentată de noua metodologie de clasificare a universităţilor.
Potrivit lui Mihnea Costoiu, „în 2011 a fost realizat procesul de evaluare şi clasificare a universităţilor, un proces a cărui mare problemă a fost lipsa transparenţei. Universitatea din Suceava a câştigat în instanţă, însă nu ar fi trebuit să se ajungă până acolo”.
Acesta a mai afirmat că nici până în prezent, la Ministerul Educaţiei, nu s-a găsit documentaţia pe baza căreia s-au ierarhizat, în 2011, universităţile din România.
În prezent, ordinul Ministerului Educaţiei privind ierarhizarea universităţilor este anulat în instanţă, motiv pentru care actuala conducere a MEN trebuie să întreprindă o nouă procedură de evaluare şi clasificare.
Mihnea Costoiu a mai precizat că îşi doreşte ca MEN să stabilească, în mod transparent, care sunt criteriile pe baza cărora se va face evaluarea şi clasificarea instituţiilor de învăţământ superior. „Cert e că nu mai putem compara programe de studii total diferite, programe de Educaţie Fizică şi Sport cu programe de Automatică, Medicină cu Ştiinţe ale Comunicării etc.”, a spus Costoiu.
Reprezentanţii ministerului de resort au menţionat că în viitorul proces de clasificare vor cântări foarte mult activitatea de cercetare, capacitatea de internaţionalizare a fiecărei universităţi, dar şi capacitatea de a crea planuri de viitor.
Noua metodologie de ierarhizare va putea fi aplicată din anul academic 2014-2015.
Pricopie: „Statul nu trebuie să participe în procesul de clasificare”
Sentinţa finală în cazul procesului dintre USV şi Ministerul Educaţiei a fost dată în favoarea instituţiei sucevene, iar ordinul emis de ministerul de resort prin care USV este o instituţie de învăţământ superior bazată doar pe educaţie a fost anulat.
Cu toate că prejudiciile financiare aduse universităţii au fost evaluate la 4,6 milioane de lei, pentru a nu prelungi procesul, reprezentanţii USV au renunţat la cererea privind obligativitatea plăţii acestei sume. Suma cerută de USV reprezintă banii pe care instituţia ar fi trebuit să-i primească dacă nu ar fi fost clasificată pe o poziţie inferioară în rândul universităţilor de stat.
Referitor la acest fapt, ministrul Remus Pricopie a menţionat că Ministerul Educaţiei va încerca să compenseze daunele provocate de ierarhizare Universităţii „Ştefan cel Mare”.
„Prima regulă este aceea că statul nu trebuie să participe, însă el poate urmări întreg procesul de clasificare. Aceasta este prima condiţie care a fost încălcată în urmă cu doi ani. Consider că ierarhia din 2011 a fost un mecanism de pedepsire a universităţilor, iar pe baza acestei ierarhii s-au tras anumite concluzii greşite, una dintre ele fiind desfiinţarea anumitor universităţi”, a precizat Remus Pricopie.
Acesta a mai subliniat că este interesat de un dialog cu toţi actorii implicaţi în acest proces, sindicate, studenţi, angajatori.