Problema asigurării căldurii în municipiul Suceava este la un pas de a fi rezolvată, după ce ieri aleşii locali suceveni s-au întrunit într-o şedinţă extraordinară, pentru a aproba un alt preţ de producere şi furnizare a agentului termic în sistem centralizat.
Noul preţ al gigacaloriei produse de Termica, pe gaz metan, este de 445 de lei, în vreme ce preţul anterior, de când funcţiona pe cărbune, era de 274 de lei.
Scumpirea gigacaloriei nu va fi resimţită însă de suceveni, care vor plăti la fel ca şi până acum, 185 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată. Acest lucru a şi fost specificat clar în proiectul de hotărâre adoptat ieri, fiind solicitat de reprezentanţii tuturor partidelor politice din Consiliul Local.
Pentru persoanele juridice, preţul gigacaloriei este de 359 de lei.
„Condiţia minimă obligatorie pentru ca administratorii judiciari de la Termica să permită furnizarea căldurii este majorarea preţului gigacaloriei. Prin acest preţ sunt recunoscute toate pierderile de la Termica. 70% din punctele termice sunt alimentate cu apă, până mâine se finalizează umplerea instalaţiilor, încât, tehnic, este posibilă furnizarea căldurii”, a declarat primarul Ion Lungu.
Acuze şi explicaţii
Liderul grupului de consilieri PDL, Lucian Harşovschi, le-a reproşat colegilor săi că au lăsat populaţia să stea în frig încă trei zile, pentru că nu au votat proiectul la şedinţa anterioară, de miercuri.
„De ce au trebuit să stea sucevenii în frig trei zile, când nimic nu s-a schimbat în proiectul pe care nu l-aţi votat miercuri?”, i-a apostrofat Harşovschi pe colegii de la alte partide, care i-au reamintit că atunci, administratorul judiciar a spus că nu va da căldură, chiar de se măreşte preţul gigacaloriei.
“Faţă de data trecută, ştim că vom avea căldură la populaţie. Dialogul, înţelepciunea rezolvă problemele populaţiei. Asta am făcut, am deblocat o situaţie care era blocată”, i-a răspuns Cornel Grosar, referindu-se la discuţiile de joi dintre administratorii judiciari, senatorul Ovidiu Donţu, prefectul Florin Sinescu şi primarul Ion Lungu.
Un amendament formulat de către Lucian Harşovschi, ca preţul actual de producere a gigacaloriei să fie valabil doar până la data de 9 noiembrie, când ar trebui dată în funcţiune noua centrală, a Bioenergy, nu a fost aprobat.
În cele din urmă, proiectul de majorare a preţului gigacaloriei, fără ca acest lucru să afecteze cât plăteşte populaţia pentru căldură şi apă caldă, a fost aprobat în unanimitate.
Prezent la dezbaterile din Consiliul Local, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus:
„Vreau să vă felicit, aţi decis ceea ce trebuia pentru Suceava, chiar dacă e un pic cam târziu, chiar de a fost frig în casele sucevenilor. Pentru creditorii Termica – furnizarea de căldură şi apă caldă nu e un serviciu opţional, un chioşc în Bazar, ci un serviciu public obligatoriu, care trebuie respectat. Dacă nu se furnizează căldură, poate fi considerată o infracţiune. Astăzi, printr-o decizie unanimă, aţi repus în drepturi şi Termica, fără ca populaţia să plătească ceva în plus”.
Primarul Ion Lungu i-a mulţumit pentru sprijinul său în atragerea de fonduri de la Guvern pentru achitarea datoriilor la Termica, dar şi parlamentarilor suceveni şi prefectului Florin Sinescu, care s-a implicat mult în rezolvarea problemelor de termoficare, iniţiind atât discuţiile cu administratorii judiciari ai Termica, cât şi verificând în teren lucrările de construire a noii centrale termice.
„Hotărârea de astăzi este primul pas pentru a furniza căldură în Suceava. Problematica Termica este mult mai complexă”, a spus senatorul Ovidiu Donţu, care a semnalat o serie de probleme la care trebuiesc găsite soluţii, cea mai importantă fiind transportul şi distribuţia agentului termic.
Pornirea căldurii, condiţionată de vreme
Cu toate că principala revendicare a creditorilor de la Termica a fost rezolvată, prin majorarea preţului de furnizare a gigacaloriei, căldura nu se va face încă simţită în locuinţele sucevenilor.
„Furnizarea căldurii depinde de starea vremii. Noaptea trecută media temperaturilor a fost de aproximativ 10 grade Celsius, iar prognoza meteo indică o uşoară încălzire. Tehnic suntem pregătiţi să începem furnizarea, nu în tot oraşul deodată, ci etapizat, dacă vor fi condiţii meteo care să impună asigurarea căldurii”, a declarat administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Acesta a precizat că furnizarea căldurii depinde foarte mult şi de voinţa locatarilor, pentru că anul trecut, când Termica a pornit căldura, în condiţii mai vitrege ca acum, foarte mulţi suceveni au „blocat-o” înainte de a ajunge la ei, închizând gigacalorimetrul de pe casa scării.
(12 oct 2013, 11:08:06