Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 238 (5445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La Suceava

Gigacaloria s-a scumpit, dar căldura se lasă încă aşteptată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Problema asigurării căldurii în municipiul Suceava este la un pas de a fi rezolvată, după ce ieri aleşii locali suceveni s-au întrunit într-o şedinţă extraordinară, pentru a aproba un alt preţ de producere şi furnizare a agentului termic în sistem centralizat.

Noul preţ al gigacaloriei produse de Termica, pe gaz metan, este de 445 de lei, în vreme ce preţul anterior, de când funcţiona pe cărbune, era de 274 de lei.

Scumpirea gigacaloriei nu va fi resimţită însă de suceveni, care vor plăti la fel ca şi până acum, 185 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată. Acest lucru a şi fost specificat clar în proiectul de hotărâre adoptat ieri, fiind solicitat de reprezentanţii tuturor partidelor politice din Consiliul Local.

Pentru persoanele juridice, preţul gigacaloriei este de 359 de lei.

„Condiţia minimă obligatorie pentru ca administratorii judiciari de la Termica să permită furnizarea căldurii este majorarea preţului gigacaloriei. Prin acest preţ sunt recunoscute toate pierderile de la Termica. 70% din punctele termice sunt alimentate cu apă, până mâine se finalizează umplerea instalaţiilor, încât, tehnic, este posibilă furnizarea căldurii”, a declarat primarul Ion Lungu.

 

Acuze şi explicaţii

Liderul grupului de consilieri PDL, Lucian Harşovschi, le-a reproşat colegilor săi că au lăsat populaţia să stea în frig încă trei zile, pentru că nu au votat proiectul la şedinţa anterioară, de miercuri.

„De ce au trebuit să stea sucevenii în frig trei zile, când nimic nu s-a schimbat în proiectul pe care nu l-aţi votat miercuri?”, i-a apostrofat  Harşovschi pe colegii de la alte partide, care i-au reamintit că atunci, administratorul judiciar a spus că nu va da căldură, chiar de se măreşte preţul gigacaloriei.

“Faţă de data trecută, ştim că vom avea căldură la populaţie. Dialogul, înţelepciunea rezolvă problemele populaţiei. Asta am făcut, am deblocat o situaţie care era blocată”, i-a răspuns Cornel Grosar, referindu-se la discuţiile de joi dintre administratorii judiciari, senatorul Ovidiu Donţu, prefectul Florin Sinescu şi primarul Ion Lungu.

Un amendament formulat de către Lucian Harşovschi, ca preţul actual de producere a gigacaloriei să fie valabil doar până la data de 9 noiembrie, când ar trebui dată în funcţiune noua centrală, a Bioenergy, nu a fost aprobat.

În cele din urmă, proiectul de majorare a preţului gigacaloriei, fără ca acest lucru să afecteze cât plăteşte populaţia pentru căldură şi apă caldă, a fost aprobat în unanimitate.

Prezent la dezbaterile din Consiliul Local, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus:

„Vreau să vă felicit, aţi decis ceea ce trebuia pentru Suceava, chiar dacă e un pic cam târziu, chiar de a fost frig în casele sucevenilor. Pentru creditorii Termica – furnizarea de căldură şi apă caldă nu e un serviciu opţional, un chioşc în Bazar, ci un serviciu public obligatoriu, care trebuie respectat. Dacă nu se furnizează căldură, poate fi considerată o infracţiune.  Astăzi, printr-o decizie unanimă, aţi repus în drepturi şi Termica, fără ca populaţia să plătească ceva în plus”.

Primarul Ion Lungu i-a mulţumit pentru sprijinul său în atragerea de fonduri de la Guvern pentru achitarea datoriilor la Termica, dar şi parlamentarilor suceveni şi prefectului  Florin Sinescu, care s-a implicat mult în rezolvarea problemelor de termoficare, iniţiind atât discuţiile cu administratorii judiciari ai Termica, cât şi verificând în teren lucrările de construire a noii centrale termice.

„Hotărârea de astăzi este primul pas pentru a furniza căldură în Suceava. Problematica Termica este mult mai complexă”, a spus senatorul Ovidiu Donţu, care a semnalat o serie de probleme la care trebuiesc găsite soluţii, cea mai importantă fiind transportul şi distribuţia agentului termic.

 

Pornirea căldurii, condiţionată de vreme

Cu toate că principala revendicare a creditorilor de la Termica a fost rezolvată, prin majorarea preţului de furnizare a gigacaloriei, căldura nu se va face încă simţită în locuinţele sucevenilor.

„Furnizarea căldurii depinde de starea vremii. Noaptea trecută media temperaturilor a fost de aproximativ 10 grade Celsius, iar prognoza meteo indică o uşoară încălzire. Tehnic suntem pregătiţi să începem furnizarea, nu în tot oraşul deodată, ci etapizat, dacă vor fi condiţii meteo care să impună asigurarea căldurii”, a declarat administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu.

Acesta a precizat că furnizarea căldurii depinde foarte mult şi de voinţa locatarilor, pentru că anul trecut, când Termica a pornit căldura, în condiţii mai vitrege ca acum, foarte mulţi suceveni au „blocat-o” înainte de a ajunge la ei, închizând gigacalorimetrul de pe casa scării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gigacaloria s-a scumpit, dar căldura se lasă încă aşteptată.
 Vizualizări articol: 1041 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 5 voturi
Gigacaloria s-a scumpit, dar căldura se lasă încă aşteptată2.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nesimtitii!!! trimis de
(12 oct 2013, 11:08:06
Clientela politica care a sprijinit primarul in fostele campanii electorale nu da niciodata gres, vezi si exemplul Florconstruct!
2.   Impozite mari varsate cu dedicatie smecherilor trimis de
(12 oct 2013, 11:44:39
mie cind imi subventionati gazul ?si eu sumt platitor de impozit
3.   Ura....am scumpit si giga trimis de
(12 oct 2013, 12:36:02
Marea teapă......scumpim giga de ochii lumii până la 09.11.2013 după care gata subventia......si ramânem să plătim cea mai scumpă gigacalorie din țară...BRAVOS USL-istilor...ce mai scumpiti? aerul?...apa ati scumpit-o!...praf în ochi cu pâinea în rest .....varză....ți aia scumpă!
4.   * trimis de
(12 oct 2013, 13:00:05
de-a dreptu' pur şi simplu : Muppet show ! adică ...
"prestidigitaţia" orală nu (ne) e suficientă ?happy
avem căldură ! doar că, momentan, e absentăhappy
băgaţi-vă, fraţilor, asta-n bibilică !happy

(giga)caloriile "ilegale" îngraşă, nu ştiaţi ?
nu lăsaţi adevărul să strice o poveste frumoasă !
e opţional s-ai papa-n frigider şi căldură-n casă
ciuliţi atent urechea la Lungu... şi ascultaţi !happy

5.   Deci cat plateste suceveanul? trimis de
(12 oct 2013, 21:19:28
Intelegem de aici ca cetateanul care este racordat la sistemul centralizat va plati tot 185 lei/gigacalorie.Asta la prima vedere.Pentru ca pretul gigacaloriei este de fapt 445 lei.Rezulta o diferenta de 26o lei.Cine va plati aceasta diferenta?Pai tot cetateanul din banii de taxe si impozite care constituie bugetul primariei.Asa cum de-a lungul oranduirilor societatea era impartita in clase (de exemplu in orandurea feudala taranii si boierii)asa si in oranduirea lungoida societatea e impartita in doua:cetatenii care fac parte din sistemul centralizat incalzire si platesc o data 185 lei/gcal plus diferenta de 260 lei.Si cetatenii care nu sunt conectati la sistemul central,in schimb platesc diferenta de 260 lei din banii de taxe si impozite.(o platesc pentru concetatenii lor centralizati )Deci asistam la un fel de comunism,adica fiecaruia dupa nevoi si necesitati.In Suceava sunt 40.000 de locuite.Din ele 22000 sunt la sistemul centralizat.Deci restul cetatenilor platesc pentru cei din sistemul centralizat.Cu banii din taxe si impozite s-ar putea realiza drumuri,parcuri,gradinite etc.
6.   Deci cat plateste suceveanul? trimis de
(12 oct 2013, 21:32:58
*Sa luam un consum mediu pe luna la un apartament -1,3 gigacalorii/luna.Deci la 22000 apartamente avem 28600 gigacalorii.Cetateanul racordat la sistemul centralizat va plati odata 185 lei /gcal.Acelasi cetatean alaturi de ceilalti cetateni care nu au nici o traba cu sistemul centralizat vor plati diferenta de 260 lei/gcal.E vorba de suma de 28600x260 lei =7.436.000 lei(1.690.000 euro).Pe luna.Acesti bani reprezinta bani din taxe si impozite.
*In 2012 Primaria Suceava a dat peste 2,5 milioane de lei bisericilor, chiar din prima luna a anului. Cea mai mare suma, de 1 milion de lei, s-a dus inspre Catedrala Nasterea Domnului.
Pai ce mai ramane din buget fratilor?????
7.   ;) trimis de
(12 oct 2013, 23:36:48
Dupa cum se vede nu s-a rezolvat nimic nici dupa sedinta extraordinara unde toata lumea nu stia cum sa se dea in spectacol. Oricum fac ce vor si cum vor ei si tot noi avem de tras.
8.   Sistem centralizat / Centrala proprie? trimis de
(13 oct 2013, 11:43:02
Ca peste tot in lume cei care sunt racordati la sistemul centralizat termic sunt de obicei cei cu venituri mici si f. mici. Insa ce vina au ceilalati care din diverse motive vor sa ramina la sistemul centralizat? Este firesc ca oamenii sa se mute, sa tinda spre un sistem performant, modernizat cum este cel de la E-on

Am insa o nedumerire. Momentan am incalzire de la oras si am un confort termic foarte bun. Am temperaturi constante in toata casa, in jur de 22gr. C, desi deschid doar 3 calorifere din 6, iar acelea sunt deschise cam o singura rotatie de robinet (deci cam 20%).
Dar intrucat am ramas printre cei citiva de pe scara cu incalzire de la oras, sunt oarecum constrans sa-mi pun si eu centrala de apartament. Am dificultati mari cu apa calda pentru ca nu prea mai consuma nimeni si se raceste pe coloana...

Dar, am in familie 2 rude apropiate, care au centrala proprie. Evident, se foloseste cronotermostat intr-o singura camera si robineti termostatati in celelalte camere, ca deh, vor sa faca economie... Apai nu va suparati, dar mie nu-mi place deloc chestia asta. Ba-i prea frig in hol, ba-i prea cald in sufragerie, ba-i prea cald in baie, nicicum nu-i bine...Desi sunt termostate electronice cu histerezis relativ mic, cand raman peste noapte la rude, va jur ca simt cand scade temperatura si ma tot intreb "da' nu mai porneste odata centrala aia?"...

M-am tot gindit la toate discutiile de pe aici despre centrala de apartament si am vazut ca se pune accentul mai mult pe economie de gaze...mai putin pe confort.

Intrebarea mea este: cum s-ar putea obtine o temperatura cat mai constanta cu centrala de apartament, chiar daca voi plati mai mult pe gaze? Oricum nu cred ca o sa platesc mai mult decat acum cind sunt la Sistemul Centralizat

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei