Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 11 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 237 (5444)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie de compromis

Pet-ul cu apă îngheţată, tancul de răcire al multor crescători de bovine din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Crescătorii de bovine mai au la dispoziţie două luni şi jumătate până în ziua în care nu vor mai putea comercializa decât lapte conform, după normele stabilite de Uniunea Europeană. Pentru ca numărul de germeni şi de celule somatice să se încadreze în standardele care vor fi impuse de la 1 ianuarie 2014, laptele trebuie muls în condiţii de igienă ridicată, dar mai ales depozitat imediat la rece, mai exact în tancuri de răcire. Dacă fermele medii şi mari lucrează deja de ani de zile cu aparate de muls şi tancuri de răcire, micii crescători, încă majoritari, nu se pot gândi la astfel de investiţii, care de altfel nici nu s-ar prea justifica financiar pentru câteva vaci cu lapte.

Preşedintele celei mai mari asociaţii a crescătorilor de bovine din zona de munte a judeţului spune însă că, în urma analizelor practice făcute, laptele conform poate fi obţinut şi fără tancuri de răcire, printr-o metodă rudimentară. Laptele poate fi menţinut la o temperatură optimă cu apă îngheţată.

 

Paşii esenţiali pentru obţinerea laptelui conform

Inginerul Cornel Costeliuc, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Noua Fermă”, cu 2.000 de membri în Bazinul Dornelor şi zona Câmpulung Moldovenesc, a declarat că momentul 1 ianuarie 2014 nu trebuie privit cu teamă. El a arătat ca principalul colector de lapte din zonă, Dorna Lactate, a eliminat deja de ceva vreme crescătorii care aduceau un lapte neconform.

„Le-am explicat de ani de zile colegilor mei ce înseamnă lapte conform, iar majoritatea au înţeles ce au de făcut. Pentru cine are două-trei vaci în gospodărie, sau chiar mai multe, investiţia într-un tanc de răcire nu este rentabilă, însă există şi o alternativă. O sticlă curată cu apă, ţinută la congelator, şi apoi introdusă în găleata de lapte menţine o temperatură suficient de scăzută până când laptele este predat la colector”, a declarat Cornel Costeliuc.

El a ţinut să precizeze că nu doar păstrarea laptelui la rece este esenţială pentru ca acesta să ajungă conform la procesator.

„Igiena din grajd, igiena ugerului, igiena mulgătorului, toate acestea sunt verigi deosebit de importante, dacă una este slabă, laptele nu mai este conform atunci când ajunge la analize”, a explicat inginerul.

 

„O fermă în care să renteze investiţia într-un tanc de răcire ar trebui să aibă măcar zece vaci cu lapte”

În timp, a recunoscut Cornel Costeliuc, nu toţi crescătorii de vaci vor mai putea da laptele la procesatori. Se va face o selecţie normală şi chiar binevenită, iar mulţi dintre mici crescători vor folosi laptele doar pentru asigurarea traiului familiei,

„O fermă în care să renteze investiţia într-un tanc de răcire ar trebui să aibă măcar zece vaci cu lapte. Avem deja în asociaţia noastră peste o sută de ferme cu peste 20 de capete de bovine, se fac paşi mici, dar importanţi”, a mai precizat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Noua Fermă”.

 

80% dintre vaci, crescute încă în gospodării

Alexandru Crăiuţ, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa, a precizat şi el că crescătorii din zonă fac eforturi pentru a face faţă noilor reglementări, însă au nevoie de susţinere. Zona de munte este dezavantajată din cauza distanţelor mari dintre gospodării şi locaţiile de colectare, astfel că laptele conform este foarte greu de menţinut. În opinia sa, crescătorii ar putea fi încurajaţi să-şi cumpere tancuri de răcire la comun, eventual cu o parte din costuri subvenţionate din fonduri guvernamentale.

„În zona noastră, de munte, se produce lapte de cea mai bună calitate. În această zonă animalele nu sunt furajate cu concentrate. Trebuie ţinut cont şi de acest aspect, nu doar de conformitatea legată de germeni şi celule somatice”, a declarat Alexandru Crăiuţ.

El a precizat că 80% din bovinele din zona Moldoviţa sunt crescute încă în gospodării.

Conform prevederilor europene, pentru asigurarea conformităţii laptelui crud, de la 1 ianuarie 2014, produsul trebuie să aibă sub 100.000 de germeni per mililitru la colectare şi maximum 400.000 de celule somatice per mililitru. Mai ales pe timp de vară laptele trebuie să fie depozitat imediat la rece. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pet-ul cu apă îngheţată, tancul de răcire al multor crescători de bovine din judeţ.
 Vizualizări articol: 2575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.31/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 16 voturi
Pet-ul cu apă îngheţată, tancul de răcire al multor crescători de bovine din judeţ4.3516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Inventie pur romaneasca trimis de
(11 oct 2013, 16:18:49
Romanul se adapteaza foarte rapid la noile reguli,numai ca in UE acestea nu se practica.Din tot venitul taranului acum ajuns fermier,daca are doua,trei vaci cu lapte si achizitioneaza o masina de muls electrica cu tanc de racire,cei mai ramane?Nici vacile alea nu dau lapte tot anul;subventionarea acestor mecanisme ar fi o solutie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei