Asigurarea căldurii în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat rămâne o problemă nebuloasă, la care nimeni nu poate da un răspuns concret. Dacă în următoarele zile nu se identifică soluţii, căldura va ajunge în caloriferele celor 22.000 de familii de la sistemnul centralizat abia la începutul lunii noiembrie, când ar trebui să fie pornită noua centrală, construită de Bioenergy.
Şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local Suceava, pe tema majorării preţului de producere a gigacaloriei, nu s-a dovedit deloc fructuoasă pentru rezolvarea problemei cu care se confruntă 22.000 de familii din Suceava, dar şi elevii şi copii de grădiniţă, care fac orele în frig.
Aleşii locali suceveni nu s-au putut pune de acord în privinţa deciziei de a majora sau nu preţul de producere a energiei termice, de la 274 de lei la 445 de lei, aceasta fiind una din condiţiile impuse de administratorii judiciari ai Termica pentru a furniza căldură populaţiei.
Posibile procese, care nu ar ţine de cald sucevenilor la iarnă
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a recunoscut că administratorii judiciari „forţează mâna” primăriei prin solicitările lor, dar a solicitat votul consilierilor pentru majorarea preţului de furnizare a gigacaloriei, ca o măsură necesară:
„Dacă este vorba să ne contrăm pe bază de legislaţie, avem argumente pro şi contra pentru un proces de vreun an de zile: este o forţare de mână la nivelul Primăriei municipiului Suceava, pentru că în conformitate cu contractul de concesiune încheiat cu Termica trebuiau să ne anunţe de orice intenţii cu 60 de zile înainte, iar ei au anunţat doar cu cinci zile înainte, astfel că sunt obligaţi să asigure furnizarea energiei termice încă şase luni de zile. Ei vin cu argumente din legea insolvenţei, prin care spun că nu mai au nici o obligaţie şi nu îşi pot permite să vândă marfă în pierdere”, a precizat Lungu. Edilul sucevean a spus că, deşi s-ar putea război în instanţă cu administratorii judiciari ai Termica, asta nu va rezolva o problemă urgentă – asigurarea căldurii populaţiei în iarnă.
„Avem o problemă presantă, sezonul rece a venit mult mai repede şi o bună parte a populaţiei stă în frig. Sunt şi şcoli în care nu putem furniza căldură. Suntem prinşi între ciocan şi nicovală. Acceptarea acestui preţ ar însemna un cost suplimentar de 30 de miliarde de lei vechi pe o lună de zile. Dar merită efortul, să nu sacrificăm populaţia”, a adăugat Lungu.
Propuneri de amânare a luării unei decizii
În vreme ce consilierii PDL şi-au declarat de la bun început intenţia de a aproba majorarea preţului de producere a gigacaloriei, fără ca acesta să influenţeze preţul plătit de consumatorul final, populaţia, la care va rămâne 185 lei/gigacalorie, aleşiilocali USL s-au arătat reticenţi, considerând că problema asigurării căldurii nu se rezolvă aşa.
„Cei care ne cam pun pumnul în gură astăzi să înţeleagă că mai putem avea o rundă de negocieri, să găsim împreună soluţii. Căldura poate fi furnizată, dacă se doreşte”, a spus consilierul PSD Cornel Grosar, care a solicitat o nouă rundă de discuţii, cu toţi factorii implicaţi, la care să fie prezenţi şi parlamentarii suceveni.
„Am solicitat prezenţa parlamentarilor, pentru că în mod cert avem nevoie de un sprijin de la Bucureşti, care a mai venit şi în alte ocazii. Sunt convins că vom găsi soluţii şi pentru administratorii judiciari şi pentru noi, ca populaţie”, a adăugat Grosar.
O propunere similară a venit din partea consilierilor PNL, prin Vasile Mocanu, mai ales după ce reprezentantul administratorului judiciar a spulberat orice speranţă că adoptarea unei decizii în şedinţa respectivă ar duce la furnizarea căldurii populaţiei.
Primăriei i se cere să suporte toate pierderile de la Termica
Poziţia administratorilor judiciari ai Termica, societate aflată în insolvenţă, a fost exprimată clar de un reprezentant, prezent la şedinţa de Consiliu Local.
„Nu am spus că dacă se va mări preţul gigacaloriei se va da căldură. Am arătat doar faptul că o mărire a preţului gigacaloriei ar face ca pierderile să fie mai mici, dar tot vor exista. Noi am solicitat ca aceste pierderi să fie asumate de cineva. Autoritatea locală ar trebui să suporte aceste pierderi”, a declarat Teodor Matei.
Practic, administratorii judiciari solicită mărirea preţului gigacaloriei, achitarea subvenţiei la zi şi asumarea pierderilor, de aproximativ trei milioane de lei pe lună.
„Legea insolvenţei spune clar că trebuie micşorate toate pierderile. Creditorii îmi interzic ca societatea să meargă în pierdere în continuare”, a adăugat Teodor Matei.
Cerinţele acestora au fost considerate absurde de primarul Sucevei, Ion Lungu:
„Nu poţi cere să acoperi pierderile la o societate cum e Termica, la care este o problemă de sistem, nu mai are cui vinde ceea ce produce, e clar că va merge pe pierderi până se va stinge. Dar ei merg strict pe regulamentul insolvenţei, că nu au voie să producă pierderi. Ce facem cu încălzirea populaţiei în perioada următoare?”
Acesta a precizat că pentru acoperirea pierderilor este nevoie de o expertiză financiară, să nu fie puse cifre „din burtă”, cu gândul că oricât ar fi, primăria plăteşte.
„Decizia de astăzi nu înseamnă furnizarea căldurii”
În vreme ce liderul consilierilor locali PDL, Lucian Harşovschi, a solicitat în numeroase rânduri luarea unei decizii cât mai repede, pentru ca populaţia să poată beneficia de căldură, reprezentanţii USL s-au arătat sceptici că se rezolvă ceva prin votul lor pe proiectul de majorare a preţului de producere a gigacaloriei.
„Nu există nici o garanţie că se va furniza agent termic dacă majorăm preţurile. Nu sunt de acord cu asumarea unor pierderi de 130 de miliarde de lei vechi, care ar rezulta din momentul declarării insolvenţei. Nu ar fi decât o povară în plus pe umerii primăriei. În acelaşi timp, populaţia nu a dat curs infinitelor apeluri de a-şi achita obligaţiile de plată către Termica. Energia termică este o marfă pe care, dacă nu o poţi să o achiţi, nu poţi beneficia de ea”, a declarat Corneliu Vornicu (PNL).
O poziţie asemănătoare a avut-o şi consilierul PSD Tiberius Brădăţan:
„Reprezentanţii administratorului judiciar ne-a spus foarte clar - decizia de astăzi nu înseamnă furnizarea căldurii. Sunt doctor, dacă nu dai insulina unui diabetic când are nevoie, moare. Trebuie să vedem de ce este nevoie pentru a da căldură”.
Răbufnirea viceprimarului
Gâlceava consilierilor, mai mult sau mai puţin motivată şi de interese politice, s-a lăsat şi cu izbucniri de mânie.
Nemulţumit că i s-a tăiat microfonul de către preşedintele de şedinţă, pentru a vorbi Harşovschi, care mai luase cuvântul de mai multe ori, viceprimarul Ovidiu Doroftei a spus răspicat „Eu mă ridic şi plec din şedinţă!”.
Îndemnat să apese din nou butonul, să ia cuvântul, după cuvântarea lui Harşovschi, Doroftei a refuzat categoric: “ Nu am nevoie de microfon, vorbesc şi fără. Nu e normal să-l lăsaţi pe dl. Harşosvchi să vorbească ori de câte ori vrea el, doar ca să sublienieze acelaşi lucru, nu este normal. Am înţeles de la bun început poziţia sa. Încearcă să politizeze problema. Toţi cei prezenţi avem dreptul la un punct de vedere. Sub orice formă am trata noi acest proiect, nu vom avea căldură, nici mâine, nici poimâine. Să reluăm discuţia, să invităm toţi factorii responsabili, şi parlamentarii de Suceava, care sunt direct interesaţi. O decizie nu se poate lua astăzi. Nu e prima dată când se încearcă forţarea luării unei decizii de pe o zi pe alta”.
Mai mult, acesta a adus în discuţie o altă parte a problemei, de care nu s-a pomenit nimic până în momentul respectiv, faptul că numai jumătate dintre suceveni depind de căldura de la Termica, în vreme ce cealaltă jumătate plăteşte indirect, pentru un serviciu de care nu beneficiază.
„Adevărul este că anul acesta nu s-a făcut nimic în oraş, pentru că nu există bani. Toate fondurile au fost direcţionate către Termica, care continuă să necesite alocarea unor fonduri foarte mari, pentru că tot timpul s-au făcut presiuni. Nu discutăm de faptul că sunt 20.000 de beneficiari şi încă pe atâția care nu au nimic în comun cu Termica, dar susţin financiar acest efort, ca şi contribuabil. Orice politician a promis lapte şi miere, dar asta nu ne face să fugim de responsabilitate, să luăm decizii pripite şi să îngropăm cu totul municipiul, fără a avea nici măcar certitudinea că mâine vom avea căldură”, a spus Doroftei, care şi-a punctat discursul cu lovituri scurte cu pumnul în masă.
Şedinţă „moartă” înainte de a începe
După lungi discuţii contradictorii, de aproape două ore, aleşii locali au decis că e cazul să ia o pauză, să reflecte mai bine asupra a ceea ce au de făcut.
Atunci şi-au dat seama că, preocupaţi de ce se discută, au uitat să voteze ordinea de zi a şedinţei extraordinare, care avea un singur proiect supus dezbaterii – majorarea preţului de furnizare a căldurii.
Votul lor a dus la anularea completă a şedinţei, fără a fi luată nici o decizie concretă referitoare la căldură, pentru că ordinea de zi a şedinţei a fost respinsă cu nouă voturi „pentru”, opt „contra” şi o abţinere.
Problema asigurării căldurii şi a soluţiilor de care este nevoie va fi reluată vineri, 11 octombrie, la ora 10.00, într-o discuţie la care vor fi invitaţi să participe şi parlamentarii suceveni.
(10 oct 2013, 12:50:36