Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 235 (5442)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Primăria şi asociaţiile vor căldură de pe 15 octombrie, administratorii judiciari ai Termica se mai gândesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cel mult o săptămână, căldura va ajunge în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Decizia a fost luată ieri, de comun acord cu conducerea asociaţiilor de proprietari din municipiul reşedinţă de judeţ, care au fost convocate la sediul Primăriei Suceava.

Măsura de începere a furnizării energiei termice nu a fost privită cu ochi buni de mulţi dintre cei prezenţi, care s-au împotrivit pornirii căldurii, considerând că asta va duce la cheltuieli mai mari la întreţinere.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, le-a explicat că, pentru foarte mulţi suceveni, asigurarea căldurii este o necesitate.

„Oficial, perioada rece, în care este necesară furnizarea energiei termice, este cea cuprinsă între 15 octombrie – 15 aprilie. Iarna a venit în acest an mai repede decât ne aşteptam, iar asta am simţit-o cu toţii pe propria piele. Pentru începutul lunii octombrie, sunt cele mai mici temperaturi din ultima sută de ani, după cum au afirmat cei care monitorizează starea vremii. Chiar de temperaturile pe timp de zi urcă spre 15 grade, noaptea scad spre 0 grade. Conform legii, dacă trei zile la rând, în timpul nopţii sunt temperaturi mai mici de 10 grade, trebuie furnizată căldură. Mă opreşte lumea pe stradă şi mă întreabă când dăm căldură. Propun să pornim furnizarea căldurii de pe 15 octombrie”, a spus Lungu.

 

Reţeaua de distribuţie a energiei termice, pregătită de furnizare de pe 12 octombrie

Directorul societăţii de termoficare a Sucevei, Ovidiu Dumitrescu, şi-a cerut scuze faţă de sucevenii racordaţi la Termica pentru disconfortul creat ca urmare a venirii valului de frig şi a explicat care sunt măsurile luate pentru punerea în funcţiune a sistemului de furnizare a căldurii:

„În condiţiile în care frigul a venit mai repede, am accelerat perioada de pregătire a sistemului. Au fost încărcate cu apă instalaţiile de la 22 de puncte termice, astăzi mai rezolvăm alte opt puncte termice şi mai rămân 19 puncte, care vor fi încărcate şi ele în două-trei zile. Ca de fiecare dată, având în vedere şi că sistemul este destul de vechi, pe alocuri are peste 40 de ani, apar şi probleme, care impun golirea, peticirea sistemului şi umplerea din nou a reţelelor. Tehnic suntem pregătiţi să începem furnizarea chiar şi de pe 12 octombrie, dacă vremea se dovedeşte nefavorabilă, dar să nu uităm de capitolul bani. Datoria pe care o avem de recuperat de la populaţie este peste 16 milioane de lei, o sumă foarte mare, mai ales că ne aflăm în faţa unui sezon de iarnă, în care consumul va creşte simţitor”.

 

Rată de 15 miliarde de lei vechi la E.ON, pentru plata gazului metan

O primă condiţie pentru ca Termica să poată furniza căldură o reprezintă achitarea parţială a datoriilor către furnizorul de gaz metan, E.ON.

„În primul rând populaţia trebuie să plătească restanţele la Termica. Avem de plătit o rată de 15 miliarde lei vechi la E.ON Gaz până pe 10 octombrie. Primăria Suceava a plătit deja zece miliarde lei vechi, este cazul ca şi populaţia să vină să plătească diferenţa de cinci miliarde”, a precizat Ion Lungu.

Directorul Termica i-a atenţionat pe suceveni că încasările sunt atât de mici încât nu acoperă nici măcar consumul curent de gaz metan, fără a mai lua în calcul restul cheltuielilor necesare funcţionării, precum apa necesară ori energia electrică.

„Populaţia trebuie să înţeleagă că nu se mai poate să consume fără să plătească. Nu ţinem pe nimeni cu forţa la sistemul centralizat, li s-a dat voie să se debranşeze. Dar cei care rămân trebuie să plătească!”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu.

 

Furnizarea căldurii, condiţionată de majorarea preţului gigacaloriei

Nu în ultimul rând, începerea furnizării căldurii în Suceava depinde de un alt factor, extrem de important.

Administratorii judiciari ai Termica, societate aflată în insolvenţă, au transmis municipalităţii sucevene un act oficial, prin care refuză să asigure căldură, chiar şi apă caldă, la actualul preţ al gigacaloriei, care era valabil atunci când societatea funcţiona pe bază de cărbune, nu de gaz metan.

„Noi putem să ne războim cu administratorii judiciari pentru că nu au respectat o serie de condiţii legale, care ţin de asigurarea serviciului de termoficare, dar acest lucru presupune să mergem cu ei în instanţă, să ne judecăm, dar asta înseamnă cel puţin un an de zile de luptă în instanţe. Ce facem cu populaţia în tot acest timp?  Nu putem sacrifica populaţia ori copiii care merg la şcoală, să-i forţăm să stea în frig”, a spus primarul Sucevei, care a convocat astăzi o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, pentru a discuta principala condiţie impusă de administratorii Termica, cea de majorare a preţului gigacaloriei.

Noul preţ, aprobat de ANRSC încă din luna august, este de 445 de lei/gigacalorie.

„Dacă se aprobă noul preţ de furnizare, populaţia va plăti tot 185 de lei/gigacalorie, dar va creşte subvenţia pe care o achită municipalitatea, la 260 de lei/gigacalorie. Este un efort financiar de 30 de miliarde lei vechi pentru primărie, dar facem îl facem pentru a da căldură populaţiei şi la mai bine de jumătate din şcolile din oraş, care sunt legate la sistemul centralizat”, a concluzionat primarul Sucevei.

În urma discuţiilor de ieri, Termica va face pregătirile necesare asigurării căldurii, care, în funcţie de temperaturile exterioare, ar putea fi furnizată chiar şi de la finele săptămânii, sau cel târziu de pe 15 octombrie.

 

Administratorii judiciari de la Termica spun că nu au fost de acord cu furnizarea căldurii în actualele condiţii

Administratorii judiciari de la SC Termica SA spun însă că situaţia este un pic diferită faţă de cea prezentată de primarul Ion Lungu. Mai exact, aceştia au anunţat că nu vor dispune începerea furnizării căldurii până când Primăria nu va semna o hârtie prin care să-şi asume pierderile rezultate din funcţionarea societăţii de termoficare pentru asigurarea apei calde şi căldurii către populaţie.

„Este falsă ideea că noi am cerut majorarea preţului gigacaloriei. Noi dorim doar ca bilanţul societăţii să se închidă pe zero la final de lună, ceea ce nu se întâmplă în acest moment. Dacă acest lucru nu se reglementează în cel mai scurt timp nu avem cum furniza căldură pentru populaţie pentru că ar însemna să îndatorăm şi mai mult Termica”, au declarat administratorii judiciari ai societăţii de termoficare din municipiul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria şi asociaţiile vor căldură de pe 15 octombrie, administratorii judiciari ai Termica se mai gândesc.
 Vizualizări articol: 2559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primăria şi asociaţiile vor căldură de pe 15 octombrie, administratorii judiciari ai Termica se mai gândesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lungule? trimis de
( 9 oct 2013, 12:18:54
cei de la termica ar trebui sa le blindeze caloriferele celor cu datorii , nu sa sufere si altii din scari,blocuri, cartiere .Cei care au datoriide sute de milioane ii doare in cot de ceilalti iar restu sufera , vreti sa se ajunga la ,,LEGEA JUNGLEI'' pt incompetenta celor de la asociatiile de proprietari(altiicare nu stiu decit sa-si ridice lefuri si comisioane de la ACET)
1.1  RE: Lungule? trimis de
( 9 oct 2013, 12:40:53
La mine in bloc este un apartament al primariei,in care sta un tanar care nu lucreaza nicaieri,de vreo 10 ani de cand sta aici nu a platit nici un leu la utilitati,

a ajuns sa aiba aproape 1 miliard la asociatie,primaria nu ia nici o masura...
2.   Despagubiri de la Primarie trimis de
( 9 oct 2013, 12:22:57
Sucevenii s-au obisnuit sa protesteze in strada pentru tot felul de lucruri care nu ii privesc neaparat cum ar fi Rosia Montana sau legea eutanasierii cainilor vagabonzi, insa cand vine vorba despre faptul ca ne ingheata copii peste noapte in casa din cauza neasigurarii agentului termic de catre Primaria Suceava (OBLIGATIE CONFORM LEGII), stam pasivi. Poate ca toti cei care suntem la zi cu plata impozitelor locale si cu taxele pentru Termica, ar trebui sa cerem despagubiri in instanta pentru costul energiei electrice necesara incalzirii locuintelor pe timpul noptii (10 ore X 1,5 kw pe ora X 20 zile), plus un miting la primarie. Ca politicienii din ziua de azi nu stiu de bunul simt, ci se tem doar de eventualele proteste din strada, rusine sa le fie!
2.1  RE: Despagubiri de la Primarie trimis de
( 9 oct 2013, 12:45:11
Nu ai dreptate,pentru Rosia Montana si pentru caini ,se protesteaza de catre oameni platiti de ONG-uri care se tem sa-si piarda obiectul muncii.
3.   Exista legi pentru neplatnici, de ce nu se aplica? trimis de
( 9 oct 2013, 14:29:41

Avem deja citeva zile in teroare si chin din cauza frigului.
Termica cu minunatii nostri alesi ne-au luat linistea, dar ne si umilesc. Acum, cu ipocrizie, cei imbuibati, cu virf si indesat de avantaje, lacomi si totali neomenosi, ne pling pe umar, de cata suferinta ne-au produs.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei