Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 8 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 234 (5441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie necesară

Scumpirea gigacaloriei, condiţia impusă pentru ca Termica să dea drumul la căldură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii vor avea căldură în această iarnă, dar numai dacă aleşii locali vor aproba ca noul preţ de producere a gigacaloriei să fie de 445 de lei.

Problema asigurării căldurii în locuinţele celor 22.000 de familii racordate la Termica, dar şi în şcolile şi grădiniţele care depind tot de sistemul centralizat, a fost intens discutată ieri, la sediul Primăriei Suceava, de către primarul Ion Lungu şi consilierii locali ai USL şi PDL.

Acestora le-a fost prezentată scrisoarea oficială a administratorilor judiciari de la Termica, care spun că nu vor furniza căldură şi apă caldă în măsura în care nu se aprobă preţul aprobat de ANRSC.

„Creditorii majoritari nu sunt de acord ca SC Termica SA să îşi continue activitatea în pierdere, acest lucru diminuând drastic şansele de a-şi recupera creanţele cu care sunt înscrişi la masa credală”, se spune în adresa oficială transmisă vineri Primăriei Suceava.

În urma consultărilor de ieri dimineaţă, aleşii locali au căzut de acord în privinţa necesităţii de a accepta majorarea tarifului de producere a energiei termice:

„Am avut discuţii constructive cu grupul de consilieri şi marţi vom avea o discuţie cu administratorul judiciar de la Termica. Responsabilitatea noastră este de a da căldură sucevenilor şi sunt convins că miercuri vom găsi o soluţie în Consiliul Local, astfel încât pe 15 octombrie să putem da drumul la căldură”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

 

445 de lei, noul preţ al gigacaloriei furnizate de Termica

Şedinţa extraordinară de Consiliu Local care va avea loc miercuri, 9 octombrie, va avea ca principal subiect de discuţie majorarea preţului de producere, transport şi distribuţie a agentului termic produs de Termica Suceava la 445 de lei.

Preţul actual, de 297 de lei/gigacalorie, este cel care a fost stabilit de ANRE pentru situaţia producerii energiei termice în cogenerare, pe bază de cărbune, în vreme ce preţul solicitat acum de administratorii judiciari ai Termica este cel avizat de ANRSC pentru producerea energiei termice pe bază de gaze naturale. Iarna aceasta, Termica trebuie să asigure căldură şi apă caldă de la cazanele de apă fierbinte din spatele Ambro, care funcţionează pe bază de gaz metan.

Refuzul celor care administrează acum Termica, societate aflată în insolvenţă, de a mai furniza căldură şi apă caldă la actualul tarif de producere, care era valabil când funcţionau pe cărbune, este justificat de pierderile imense înregistrate până acum.

„Numai în luna septembrie 2013, prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică pentru asigurarea apei calde consumatorilor rezidenţiali racordaţi la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică a condus la înregistrarea unei pierderi de circa 2.852.000 lei în bugetul SC Termica SA. De asemenea, estimăm că, în condiţiile funcţionării în luna octombrie 2013 a capacităţilor de producere a energiei termice care utilizează drept combustibili gazele naturale, pentru asigurarea încălzirii şi apei calde celor aproximativ 50.000 de consumatori care beneficiază de acest serviciu public, pierderea care ar rezulta s-ar cifra la peste 3.700.000 de lei”, spun administratorii judiciari Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL şi MGA Insolvency SPRL.

Scumpirea preţului gigacaloriei produse de Termica, de la  297 de lei la 445 de lei, este condiţia principală solicitată de administratorii societăţii de termoficare, pentru a menţine societatea în funcţiune.

“În condiţiile în care Primăria Suceava şi CL nu îşi vor îndeplini obligaţiile legale de a achita la timp subvenţia şi de a suporta pierderile rezultate din activitatea societăţii, începând cu 09.10.2013, SC Termica SA nu va mai presta serviciile de producere, distribuţie, furnizare şi transport a agentului termic”, au anunţat reprezentanţii celor două firme desemnate administratori judiciari ai Termica.

Dacă va fi aprobat noul preţ de al gigacaloriei, subvenţia pe care municipalitatea va trebui să o achite pentru fiecare gigacalorie consumată de suceveni, până la punerea în funcţiune a noii centrale a Bioenergy, va fi de 260 de lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scumpirea gigacaloriei, condiţia impusă pentru ca Termica să dea drumul la căldură.
 Vizualizări articol: 2616 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Scumpirea gigacaloriei, condiţia impusă pentru ca Termica să dea drumul la căldură5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ca intotdeauna, nimeni nu este vinovat... trimis de
( 8 oct 2013, 15:09:35

Mersul este ireversibil, tot Sistemul Centralizat al Sucevei va fi distrus treptat, treptat. Acum e momentul…este o sursa enorma de cistig pentru unii. Ei vor incerca sa ne termine.
De aici incepe interesul de a distruge. Iar consecinta directa si imediata este ca oamenilor nu le mai ramimne nimic de cit sa iasa in strada iar tinerii neavind conditii minime sa plece din tara.

Dar cine raspunde pentru distrugerea sistemului centralizat?
Peste tot in lumea larga exista intelegere, chiar si de la guverne, pentru acest tip sistem, care este echilibrat, mai suplu, mai usor de controlat si avantajos.
Din acest motiv in Ungaria aprope toti sunt in acest sistem, pe scari sau blocuri. La noi nu este posibil!

Cind primarele si ai lui au alte preocupari si cind legile sunt ad libitum-interpretabile, dupa placere.
Ar fi de dorit sa avem conducatori inimosi, cu simt gospodaresc care sa puna la punct sistemul centralizat. Merita, pentru ca s-a investit mult in timp, este viabil, si cel mai bun.
Multi vor dori sa revina, pentru avantajele pe care le stim cu totii!

Nicaieri nu se intimpla ca la noi, sa se ,,evadeze” in masa de la un sistem la altul.

2.   Minciuni minciuni minciuni trimis de
( 8 oct 2013, 18:48:03
Lungule ai zis ca ramane asa gigacaloria 250 de lei care defapt e 297 de lei....unde-i adevaru ??? si ziceai ca nu se va scumpi....suceveni inghetati de frig si urmatoarea data cand candideaza Lungu votati-l poate mai scumpeste si apa potabila cu sume de astea extraordinare...
3.   Diferenta... trimis de
( 8 oct 2013, 19:32:33
diferenta s-o plateasca Grohacul!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei