O asociere de firme condusă de SC SUCT SA Suceava va realiza lucrările de închidere a gropilor de gunoi din judeţ. Contractul pentru realizarea acestor investiţii urmează să fie semnat la sfârşitul acestei săptămâni, între Consiliul Judeţean şi asocierea de firme formată din companiile SC SUCT SA, SC Aglomancha Empresa Constructora SA şi SC Consul ABC SRL. Contractul va fi semnat după ce Curtea de Apel Suceava a respins la sfârşitul săptămânii trecute contestaţia depusă de o altă asociere de firme care a participat la licitaţia organizată pentru atribuirea lucrărilor de închidere a gropilor din judeţul Suceava. De precizat că în urma licitaţiei, asocierea de firme condusă de SC SUCT SA Suceava s-a clasat pe primul loc, având cea mai bună ofertă.
Compania suceveană a câştigat licitaţia cu suma de 8,77 milioane de euro. Lucrările pe care ar urma să le realizeze firma suceveană fac parte din proiectul “Sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţul Suceava”, finanţat din fonduri europene. Contractul câştigat de SC SUCT Suceava are ca scop închiderea depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Suceava, respectiv cele din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Siret, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.
Cel mai mare depozit de deşeuri este cel din Suceava, cu o suprafaţă de circa opt hectare. Depozitul din Suceava este în folosinţă din anul 1974, iar capacitatea sa de depozitare, de 750.000 de metri cubi, este mult depășită, ajungând la aproximativ două milioane de metri cubi. Conform cerinţelor din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, depozitul trebuia închis până la sfârşitul anului 2008. Grosimea maximă a stratului de deşeuri se ridică la aproximativ 15 metri și, mai mult, depozitul nu are sisteme de colectare a levigatului, a gazului de depozit şi a apei de suprafaţă.
Lucrările pentru închiderea celor șapte gropi de gunoi din județul Suceava ar trebui să fie finalizate într-un termen de 31 de luni de la data semnării contractului. Firmele care au câştigat licitaţia vor realiza lucrări pentru construcţia unui sistem de colectare a gazelor şi a apei, impermeabilizarea cu argilă a depozitelor, precum şi acoperirea acestora cu un strat de pământ pe care se vor planta copaci.