Un agent de poliţie a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, fiind acuzat că, timp de patru ani, a decontat de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava chirii fictive, prezentând contracte falsificate de închiriere într-un imobil în care nu locuia.
Dănuţ Păun (28 de ani), din municipiul Fălticeni, agent în cadrul postului de politie al comunei Mălini, a fost dat pe mâna judecătorilor pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Cât bani a luat ilegal poliţistul din decontarea chiriilor fictive
Potrivit actelor de sesizare a instanței de judecată, în perioada 31 martie 2009 -31 martie 2013, polițistul Păun a falsificat cinci contracte de închiriere sau subînchiriere a unei case din Mălini, deşi nu a locuit în acel imobil şi nici nu a plătit în realitate chiria, decât în primele luni ale anului 2009, când a achitat câte 100 de lei pe lună, deşi în realitate deconta de la IPJ Suceava sume cuprinse între 400 şi 600 de lei.
Contractele erau redactate de poliţistul Păun şi semnate de acesta atât la rubrica chiriaş, cât şi la cea destinată proprietarului.
Contractele de închiriere sau subînchiriere respective au fost depuse la IPJ Suceava, iar în baza acestora, mai marii instituţiei i-au plătit în total, în toţi aceşti ani, suma de 17.457 de lei.
Contractele de reziliere au fost făcute pentru administrația financiară, pentru ca proprietarul casei în care locuia chipurile cu chirie să nu mai plătească impozitele aferente închirierii. De altfel, proprietarul nu a plătit niciodată impozitul respectiv, poliţistul Păun ocupându-se personal şi de această problemă.
Din prejudiciul calculat de anchetatori, agentul de poliţie a achitat o parte din bani, după ce neregulile comise au ieşit la iveală.
Ce a declarat la audieri proprietarul casei închiriate de poliţist
Constantin V., proprietarul casei închiriate din Mălini, a explicat la audieri că s-a întâlnit cu agentul Păun în 2009, când s-a înţeles ca poliţistul să-i plătească o chirie lunară de 100 de lei.
„După ce am încheiat discuţiile, agentul mi-a cerut o copie după actul de identitate pentru întocmirea formalităţilor fiscale. Chirie nu a plătit decât câteva luni, după care nu i-am mai perceput chirie, pentru că stătea foarte rar acolo. Nu am semnat nici un contract de închiriere a acelei locuinţe şi nici contracte de reziliere”, le-a spus procurorilor Constantin V.
Acesta a mai povestit că primea anual decizii de impunere de la Finanţe, dar i le dădea poliţistului, care l-a asigurat că va rezolva el problema acestor plăţi.
( 8 oct 2013, 12:03:27
acum incepe beleaua ca toate chiriile sunt impozitate,sunt cazuri f multe in care omu nu a luat nici un ban si acum au de platit impozite si contributii la acea chirie de ordinul miilor de lei