Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 234 (5441)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Semicentenar

„După 50 de ani”, la Universitatea „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La ceas de semicentenar, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) a pregătit o întreagă săptămână jubiliară în cadrul căreia se circumscriu manifestări culturale, concerte, lansări de carte, vernisaje şi competiţii sportive.

Suita de evenimente dedicate sărbătoririi a 50 de ani de învăţământ superior la Suceava a debutat, ieri, cu un curs festiv ce a reunit profesorii şi absolvenţii mai multor promoţii, cu toţii autori ai unei istorii de jumătate de secol.

Împlinirea a cinci decenii de existenţă a fost un bun prilej pentru ca cei aflaţi astăzi la cârma instituţiei să-şi exprime recunoştinţa faţă de înaintaşi, un prilej de a se bucura de realizările prezentului şi de a întinde un arc peste timp către generaţiile viitoare.

Manifestarea „După 50 de ani” a fost găzduită de Auditorium „Joseph Schmidt”, fiind moderată de prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, rector al instituţiei în perioada 2004-2012.

Acesta şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cei care au făcut posibilă „această frumoasă istorie a USV”. „O istorie despre care vă invit să vorbim, o istorie care trebuie spusă pentru a conştientiza că tot ceea ce este astăzi această universitate a fost obţinut cu multă muncă, cu multe nopţi nedormite şi cu foarte multă credinţă în lucrul bine făcut. Sunt 36 de ani de când pentru mine USV a devenit scopul şi mijlocul prin care am ales să-mi trăiesc propria viaţă”, a mai afirmat Adrian Graur. Acesta a mărturisit că a oferit acestei instituţii timpul, priceperea şi loialitatea sa, în mod necondiţionat, dar a primit satisfacţia contribuirii la construcţia celui mai valoros proiect pe care îl are, în acest moment, Bucovina de Sud.

Totodată, Graur a mai precizat că în ciuda faptului că istoria instituţională a USV începe acum 50 de ani, „îmi place să cred că spiritul academic al USV are în ADN-ul său elemente importante din spiritul celui ce a făcut posibilă acum mai bine de un secol educaţia universitară în această parte de lume – împăratul Franz Joseph”.

 

Peste 56.000 de diplome eliberate

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universităţii sucevene, a declarat că momentul jubiliar „constituie un bun prilej de a medita asupra istoriei, asupra succeselor noastre, o ocazie de a reflecta asupra identităţii cu care ne mândrim şi de a ne îndrepta gândul spre cei care au contribuit la edificarea ei”.

Rectorul USV a mai menţionat că în cei 50 de ani de activitate, USV a eliberat peste 56.000 de diplome absolvenţilor săi.

„Este datoria urmaşilor noştri să nu uite trecutul şi să construiască viitorul dezvoltând pe temelia lăsată de predecesori. Ne propunem să evocăm oameni şi fapte care au construit acest edificiu educaţional, să valorizăm experienţele trecutului în aşa fel încât ele să asigure dezvoltarea universităţii, să devenim speranţe şi aşteptări cărora să ne devotăm şi care să devină vise împlinite pentru noi generaţii de studenţi, pentru cadrele didactice care slujesc universitatea, pentru întreaga comunitate”, a mai spus Valentin Popa.

Reprezentanţii USV nu au omis faptul că în anii din urmă, la fel ca întreaga societate, universitatea nu a fost ferită de problemele aduse de noua criză economică, trebuind să facă faţă unei subfinanţări drastice, dar şi ingerinţelor factorului politic în viaţa şcolii, cu consecinţele care decurg din acest fapt, asupra calităţii actului didactic.

 

Patru etape de dezvoltare

Invitaţii de la prezidiu, dar şi absolvenţi ai promiţiilor anterioare au invocat momente, fapte şi oameni care au marcat istoria instituţiei.

Rectorul Valentin Popa a realizat a scurtă incursiune în istoria USV, povestind „cum a crescut Alma Mater Sucevensis” şi punctând cele patru etape de dezvoltare ale instituţiei.

Istoria învăţământului superior la Suceava a început odată cu crearea, în 1963, aInstitutului Pedagogic de 3 ani. În funcţie de forma de organizare, conţinutul, structura, obiectivele, scopul, misiunea sa, se pot distinge patru etape parcurse de instituţia de învăţământ universitar de la Suceava în cele cinci decenii de existenţă: etapa Institutului pedagogic (1963-1975), etapa Institutului de Învăţământ Superior mixt, pedagogic şi tehnic (1976-1984), etapa Institutului de Subingineri (1984-1989) şi etapa Universităţii „Ştefan cel Mare” (din 1990). USV funcţionează, în prezent, cu nouă facultăţi, în cadrul cărora sunt şcolarizaţi aproximativ 10.000 de studenţi.

 

Gânduri de la foşti absolvenţi

În faţa sălii pline au mai luat cuvântul foşti absolvenţi şi profesori ai USV, aceştia recunoscând, în unanimitate, că semicentenarul constituie un izvor de emoţii bogate, dat fiind faptul că universitatea a fost cea care a contribuit la formarea şi modelarea lor.

Au luat cuvântul prof. univ. dr. Mihai Iacobescu – fost decan al Facultăţii de Istorie şi Geografie, Dumitru Teodorescu – redactor-şef al ziarului Crai Nou, Emilian Petrovici – de la Muzeul Bucovinei, Maria Pavelescu – de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, George Ostafe – de la Muzeul Bucovinei, Cezar Tudosă - absolvent Energetica Industrială 2003, Mircea A. Diaconu – prorecor al USV, Emil Roman - absolvent Istorie şi Geografie 1975, Mihai Lazăr - fost decan al Facultăţii de Istorie şi Geografie, Liliana Agheorghicesei - președinta Federaţiei Patronatelor IMM-urilor, Cristian Ichim – absolvent Calculatoare 2005.

Parte dintre ei au punctat câteva evenimente din viaţa studenţească, amintiri ce au prilejuit fie zâmbete nostalgice, fie bucurie printre invitaţi. Nu în ultimul rând, invitaţii şi-au exprimat recunoştinţa faţă de oamenii ce s-au dedicat dezvoltării instituţiei.

 

Galeria rectorilor USV

Corpul A al USV găzduieşte, începând de ieri, „Galeria rectorilor suceveni”, şapte lucrări ce-i înfăţişează pe cei care au stat la cârma instituţiei, lucrări ce poartă semnătura artistului Radu Bercea.

În cei 50 de ani, instituţia i-a avut la conducere pe următorii: Constantin Ciopraga (1963-1966), Constantin Corduneanu (1966-1968), Alexandru Vasilescu (1968-1970), Vasile G. Ionescu (1970-1981), Ion Bojoi (1981-1984), Emanuel N. Diaconescu (1984-2004), Adrian Graur (2004-2012). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „După 50 de ani”, la Universitatea „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 2259 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
„După 50 de ani”, la Universitatea „Ştefan cel Mare”5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei