Frigul din sălile de curs a devenit, în ultimele zile, principalul inamic al educaţiei. Sute de preşcolari şi elevi din municipiul Suceava sunt condamnaţi să înveţe în frig, asta până când Termica va începe furnizarea de agent termic. Cum majoritatea şcolilor sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, conducerile unităţilor şcolare sunt la mila autorităţilor şi nu au altă alternativă decât să aştepte furnizarea căldurii.
Frigul este resimţit în special de micuţii de la grădiniţă care sunt nevoiţi să îşi pună două rânduri de haine pentru a face faţă temperaturilor scăzute. Oricum numărul micuţilor prezenţi la cursuri este foarte mic, mare parte dintre ei fiind trataţi de viroze, acasă.
Elevii se îmbolnăvesc pe capete
La grădiniţa din cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, preşcolarii de la grupă mică, micuţi în vârstă de 2-3 ani, îşi fac somnul de amiază într-o încăpere unde termometrul indică 15 grade Celsius. Ferestrele sunt orientate spre nord, iar frigul ajunge până la oase, singura sursă de căldură din cameră fiind un calorifer electric adus de părinţii unui copil.
În sala de curs, preşcolarii poartă pulovere împletite, iar doi dintre ei au căciuli pe cap, însă în dormitor, cei mici vor trebui să înfrunte cele 15 grade îmbrăcaţi în pijamale. Educatoarea mărturiseşte că, în ultima perioadă, preşcolarii s-au îmbolnăvit pe capete, justificând astfel numărul mare de absenţi care sunt acasă, părinţii fiind nevoiţi să-i trateze pentru viroze.
În sala de curs nu există nici o sursă de încălzire, caloriferul electric dovedindu-se ineficient din cauza faptului că instalaţiile electrice au cedat la suprasarcină. Cu mult mai frig este, însă, la toalete şi pe holuri.
Educatoarea povesteşte că „părinţii au adus un calorifer electric, dar pentru că instalaţia electrică nu îl poate susţine, am dus caloriferul în dormitor. Acolo este mai frig. Copiii au 2-3 ani, însă cei mai mulţi stau acasă, răciţi. Au mai fost ani şi perioade în care era rece în clasă, dar nu aşa. De când sunt în învăţământ, nu a fost aşa de rece în săli”.
În sala care găzduieşte grupa mare, copiii se dezmorţesc la o aerotermă adusă în dimineaţa zilei de ieri de o mămică. Până ieri, preşcolarii au resimţit din plin frigul din ultimele zile.
Educatoarea Laura Simona Boiciuc ne-a povestit că „părinţii au încercat să ne ajute cum au putut. Fără aerotermă era foarte rece, foarte frig. Copiii veneau cu hanorace, cu bluze groase pe dedesubt. Foarte mulţi s-au îmbolnăvit, astfel că, din 25, veneau numai 15 la grădiniţă. Acum e tot rece, dar s-a mai schimbat aerul”.
Cât priveşte condiţiile în care învaţă elevii de gimnaziu şi liceu, acestea sunt la fel de vitrege, însă aceştia fac faţă mai bine temperaturilor mici. Recunosc că în jurul orei 7.00, când începe prima oră de curs, le ia destul de mult timp să se acomodeze cu senzaţia de frig, însă pe parcursul zilei ţin ferestrele închise, astfel că temperatura devine uşor, uşor suportabilă.
Frigul este numitorul comun al şcolilor din municipiu
Scenariul este similar şi în celelalte şcoli pe care Termica le-a lăsat în frig. Preşcolari, elevi de gimnaziu şi de liceu, dar şi profesori, cu toţii îşi doresc săli de clasă cu temperaturi normale şi calorifere calde.
Referitor la acest aspect, prof. Gabriela Cazac, director adjunct în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, a declarat că „având în vedere că suntem racordaţi la sistemul centralizat, aşteptăm să se rezolve problema. Este rece, nu e o temperatură firească pentru desfăşurarea orelor de curs, iar acest lucru ne-a fost sesizat şi de părinţi. În sălile de clasă e mai cald, pentru că efectivele sunt mai numeroase, însă frig este pe holuri, în băi şi în cancelarie. Elevii încep cursurile la ora 7.00, iar ţinând cont că aerisim înainte, e într-adevăr rece”.
Autorităţile locale ştiu situaţia, recunoscând problemele inerente ce apar în instituţiile de învăţământ odată cu venirea timpurie a sezonului rece.
Conform primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, „din păcate, în acest an sezonul rece a venit mai devreme. La încălzirea în unităţile şcolare avem două situaţii. În primul rând, în cazul şcolilor cu centrală proprie pe gaz metan, adică circa 30% din unităţile de învăţământ din municipiu, am dat dispoziţie încă de alaltăieri (n.r. - marţi) să pornească încălzirea şi ştiu că au făcut-o. De cealaltă parte, unde suntem în sistem centralizat, avem probleme pentru că circuitele sunt comune şi nu putem să ne permitem astăzi să dăm căldură în municipiul Suceava. În primul rând trebuie să avem acordul asociaţiilor de proprietari, iar aici e o problemă şi de plată, acestea au de plătit o datorie de 20 de milioane de lei către Termica. Vom decide când vom furniza căldură în data de 8 octombrie.”
Acesta a mai declarat că în cazul unor unităţi de învăţământ preşcolar şi gimnazial, municipalitatea a încercat să facă circuite separate, acest fapt realizându-se la Grădiniţa cu Program Prelungit „Prichindel”, la Grădiniţa „Ţăndărică” şi la Şcoala Gimnazială Nr. 1.
„Unde sunt posibilităţi tehnice vom furniza căldură la învăţământul preşcolar, în primul rând, şi la cel gimnazial”, a conchis edilul.
( 4 oct 2013, 12:07:00
nu mai minti populatia ca de la 9 nov. dai caldura cu noua centrala, etc. bla bla.
crezi ca toti locuitorii acestei urbe sunt atat de naivi incat sa nu isi dea seama ca la doua cuvinte spui trei minciuni ?
apropo in palatul tau de la primarie cu ce te incalzesti ?
toti merg inainte numai tu faci program la caldura si apa calda ca pe vremea lui Ceausescu.
RUSINE TIE SI CONSILIERILOR LOCALI