Băieţelul născut luna trecută într-o garsonieră din cartierul Zamca, de o suceveancă cu schizofrenie paranoidă, bebeluş pe care mama l-a abandonat apoi în spital, a ajuns în grija unui asistent maternal profesionist.
Femeia a dat naştere pruncului sâmbătă, pe 14 septembrie, dar a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava abia luni, pe 16 septembrie, după ce vecinii au sunat la 112, pentru că au văzut-o „fără burtă”.
Femeia a fost luată de urgenţă cu salvarea, împreună cu bebeluşul ei, şi a fost internată în spital. A rezistat doar patru ore alături de pruncul ei. Şi-a abandonat copilul în spital şi cazul micuţului a fost preluat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Acum trei ani, aceeaşi femeie a dat naştere unei fetiţe, tot în garsonieră, copil care a fost între timp luat de stat şi dat în adopţie. Atunci, din datele pe care le avem, un bărbat, se presupune că ar fi tatăl copilului, a anunţat autorităţile că femeia a născut acasă şi nu are cu ce să-l hrănească. Copilul a fost luat de Protecţia Copilului Suceava şi a fost dat spre adopţie.
„Femeia are nevoie de un certificat de handicap, pentru a putea fi internată într-un centru de reabilitare”
Şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Suceava, Narcisa Marchitan, ne-a spus că instituţia pe care o conduce a cerut sprijinul poliţiei, pentru a fi găsită mama copilului şi dusă direct la Psihiatrie, pentru internare. „Femeia are nevoie de un certificat de handicap, pentru a putea fi internată într-un centru de reabilitare. În luna august, noi am cerut sprijinul mamei acestei femei, pentru a o convinge pe fiica ei că are nevoie de o internare la Psihiatrie. Deşi iniţial ne-a promis sprijinul, când am revenit cu telefoanele nu a dorit să mai răspundă”, ne-a explicat Narcisa Marchitan.
Şefa Serviciului de evaluare a situaţiilor de risc şi intervenţie în regim de urgenţă, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava, Aurelia Focşa, ne-a spus că „este nevoie ca mama copilului să ajungă la comisia pentru grad de handicap – persoane adulte. Pe baza certificatului de handicap, noi putem să o internăm într-un centru de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu dizabilităţi, cum ar fi Costâna sau Sasca. Etapele acestea trebuie făcute urgent, pentru că altfel se pot repeta greşelile femeii, care este bolnavă şi are nevoie de ajutor”.
Se caută rudele copilului
Ramona B. locuieşte într-o garsonieră, pe care o are moştenire de la bunica ei. Dacă va fi internată într-un centru de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu handicap, ea ar putea să-şi piardă locuinţa, prin procedura de executare silită, pentru recuperarea datoriilor pe care le are la asociaţia de proprietari de care aparţine.
Purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că acest caz va rămâne în atenţia instituţiei. „Abia după 60 de zile, perioadă în care se caută rude până la gradul IV, care să fie dispuse să ia copilul în plasament simplu, vom lua o decizie finală în ceea ce-l priveşte pe minor”, a declarat Daneliuc.