Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 229 (5436)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Marginea

Refacerea unui drum SAPARD cu scadenţă în noiembrie începe cu doar 15% din banii necesari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Frământări mari la Primăria comunei Marginea, acolo unde administraţia locală are misiunea aproape imposibilă de a face rost într-un timp foarte scurt de aproximativ 350.000 de lei, pentru refacerea unui drum forestier realizat din fonduri europene, prin programul SAPARD. Drumul a fost „măturat” pe o porţiune de aproximativ o sută de metri de o viitură, în 2010, când încă era în garanţie, şi, conform regulilor SAPARD, o comisie de recepţie va inspecta drumul la cinci ani de la debutul lucrărilor. Dacă la data controlului drumul nu se va afla într-o stare bună, practicabilă, există riscul ca beneficiarul, Primăria Marginea, să dea înapoi toţi banii din fonduri europene, o sumă imensă, 3,2 milioane de lei.   

În urma unei şedinţe a Consiliului Local Marginea care a avut loc săptămâna trecută a fost alocată, pentru începerea lucrărilor de refacere a drumului, suma de 50.000 de lei. A fost realizat un proiect, iar firma executantă, SC Cosadel SRL Marginea, ar urma să treacă efectiv la treabă la finele acestei săptămâni sau cel târziu lunea viitoare.

 

Aşteaptă un sprijin financiar salvator de la Consiliul Judeţean Suceava

Primarul comunei Marginea, Ioan Onufrei, a declarat: “Aceşti bani sunt doar pentru începerea lucrărilor, care, cu tot cu TVA, vor necesita probabil peste 3,5 miliarde de lei vechi. La mijlocul lunii noiembrie se încheie perioada de monitorizare şi vrem să arătăm că problema ne preocupă şi este prioritatea noastră zero. Din partea firmei din Marginea există înţelegere pentru o eşalonare a plăţilor până la un an, însă chiar şi aşa, costurile depăşesc cu mult posibilităţile locale. Speranţa noastră în momentul de faţă este că vom primi o alocare bugetară de la Consiliul Judeţean Suceava”.

Primarul nu a ascuns că speră ca membrii comisiei de monitorizare să aprecieze efortul pentru rezolvarea problemei, iar termenul final să mai fie prelungit cu câteva luni de zile. Pe de altă parte, a spus primarul din Marginea, dacă s-ar primi un sprijin financiar de la Consiliul Judeţean, lucrarea ar putea fi finalizată în termen.

Cert este că vremea decontului este foarte aproape în cazul acestei investiţii SAPARD, care, ca multe altele, a fost realizată după un proiect şi cu o utilitate discutabile. 

 

Cum s-a ajuns în această situaţie limită

După cum am mai relatat în Monitorul de Suceava, în 2008, Consiliul Local al comunei Marginea a obţinut aprobare pentru reabilitarea şi modernizarea drumului forestier „Pietrele Muierii”, pe o porţiune de 4,32 de kilometri. Proiectul a fost promovat pentru a asigura accesul auto facil într-o zonă forestieră din Marginea,  unde sunt ridicate câteva zeci de case de vacanţă.

Proiectul a fost adjudecat de firma SC Compania Quantum SRL Iaşi, valoarea totală eligibilă fiind de 3.257.349 de lei.  Întreaga sumă a fost nerambursabilă.

În iulie 2010, în perioada în care drumul era asigurat, pârâul Suceviţa a ieşit din matcă şi a „ras” drumul betonat. Firma din Iaşi nu a mai fost însă de găsit, dispărând pur şi simplu. Pentru că beneficiarul lucrării, Primăria comunei Marginea, nu a luat imediat măsuri pentru a se găsi o rezolvare, timpul a trecut iar administraţia locală a ajuns acum în situaţia de a fi nevoită să refacă drumul din fonduri proprii, într-un timp foarte scurt.

 

Mare parte din sumă este necesară pentru apărarea drumului de pârâul Suceviţa

Deşi la prima vedere refacerea unei porţiuni de o sută de metri de drum nu ar trebui să fie o problemă deosebită din punct de vedere financiar, lucrurile nu stau deloc aşa.

Zona în care drumul a fost rupt este una foarte vulnerabilă atunci când pârâul Suceviţa se umflă. Aşa se face că mare parte din suma necesară lucrărilor este pentru apărarea drumului.

„Prima noastră grijă este să refacem drumul, însă nu oricum, ci printr-o lucrare de calitate, după care ne vom îndrepta cu acţiuni în instanţă pentru recuperarea banilor. Vom analiza şi vom vedea cine este responsabil de faptul că acest drum nu a rezistat, proiectantul, consultantul sau firma care a executat lucrarea”, a declarat  Ioan Onufrei, care nu era primar la semnarea contractului, în 2008. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Refacerea unui drum SAPARD cu scadenţă în noiembrie începe cu doar 15% din banii necesari.
 Vizualizări articol: 1434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Refacerea unui drum SAPARD cu scadenţă în noiembrie începe cu doar 15% din banii necesari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei