Caloriferele unităţilor şcolare din municipiul Suceava se vor „dezmorţi” curând, pentru a le asigura copiilor din şcoli, licee şi grădiniţe căldura necesară desfăşurării normale a orelor de curs.
Măsura urmează să fie pusă în aplicare de săptămâna aceasta, de către Termica, ca urmare a solicitării exprese a primarului Ion Lungu.
Acesta s-a arătat îngrijorat de faptul că temperaturile neobişnuit de scăzute înregistrate în această perioadă a anului i-ar putea afecta pe copii, sălile de clasă neavând altă sursă de încălzire.
„Este o problemă care mă preocupă, căldura pentru copiii care merg la şcoală sau la grădiniţă. În cei zece ani de când sunt primar niciodată nu a fost nevoie să furnizăm căldură mai devreme de 15 octombrie. După cum se anunţă în prognozele meteo, temperaturile se apropie de 0 grade spre finele săptămânii. În aceste condiţii ar trebui să fie furnizată căldură, mai ales în unităţile de învăţământ”, a declarat ieri Ion Lungu.
Edilul sucevean le-a solicitat celor de la Termica să facă tot posibilul să înceapă furnizarea căldurii în unităţile de învăţământ chiar de săptămâna aceasta.
Drept urmare, chiar de ieri dimineaţă, Termica a început umplerea treptată a instalaţiilor, urmând ca, etapizat, să pornească alimentarea cu agent termic a punctelor termice la care sunt racordate unităţile şcolare.
„Programul nostru de funcţionare prevedea începerea furnizării căldurii în jurul datei de 15 octombrie. Devansăm cât putem acest termen, dar tot sunt nişte etape care trebuie parcurse, plus că, la fel ca în fiecare an, pot apărea fel de fel de probleme la începerea furnizării căldurii”, a spus directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.
De menţionat faptul că unităţile şcolare dotate cu centrale termice proprii au pornit deja furnizarea căldurii.
Consultare pe tema asigurării căldurii în locuinţele sucevenilor
Chiar de Termica începe de zilele următoare să asigure căldură în şcoli, caloriferele din apartamentele sucevenilor rămân în continuare reci.
În această privinţă părerile sunt împărţite, o parte a populaţiei considerând că este necesară furnizarea căldurii în această perioadă, în vreme ce alţii nici nu vor să audă de asta, pentru a nu avea de plătit mai mult la cheltuielile de întreţinere.
„Nu este o problemă în a da căldură, ci în a o plăti. Populaţia are restanţe foarte mari la plata facturilor către Termica. De aceea, pentru asigurarea căldurii populaţiei vom lua o decizie după ce ne vom consulta marţea viitoare cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari”, a precizat primarul Ion Lungu.
Începerea furnizării căldurii în această perioadă a anului înseamnă nu doar costuri mult mai mari, care nu se acoperă nici pe departe din încasările de la populaţie, pentru societatea de termoficare, ci şi un efort financiar în plus pentru familiile care beneficiază de subvenţii la încălzirea locuinţei, dar numai pentru căldura consumată de la 1 noiembrie.
( 2 oct 2013, 11:21:59