Un raport de control al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava dat publicităţii ieri, de conducerea instituţiei, arată dezastrul din sistemul educaţional sucevean: zeci de preşcolari învaţă în spaţii inadecvate studiului, improvizate în apartamente de bloc, primării sau chiar locuinţe personale. În şcolile care îşi primesc elevii la ore, câteva sute de copii nu au unde se spăla pe mâini, îşi aduc apa de băut de-acasă şi folosesc pe post de toaletă curtea unităţii de învăţământ. Alte mii de elevi învaţă în săli de clasă lăsate în paragină şi folosesc toalete insalubre. Cursurile se ţin în ciuda faptului că autorităţile sanitare nu au fost de acord cu eliberarea unui aviz de funcţionare pentru unităţile care sunt departe de civilizaţie şi nu îndeplinesc nici măcar condiţiile minime de igienă.
La Panaci elevii nu au WC, în timp ce la Ilişeşti copiii beau apă infestată
În raportul de control semnat de directorul executiv al DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, se precizează nominal unităţile de învăţământ care au fost verificate în perioada 9-20 septembrie şi care nu deţin aviz sanitar.
Este vorba de 165 de grădiniţe, şcoli şi licee, dintre care aproximativ 80 - din comune ca Vatra Moldoviţei, Izvoarele Sucevei, Ilişeşti, Mălini, Dolhasca, Vama, Moldova Suliţa, Breaza, Fundu Moldovei, Pojorâta, Adâncata, Zvoriştea, Bălcăuţi, Bălăceana, Buneşti, Berchişeşti, Horodniceni, Moara, Drăgoieşti, Rădăşeni, Satu Mare, Siminicea, Dumbrăveni, Ipoteşti, Frumosu, Modoviţa, Dorna Candrenilor sau Panaci - nu dispun de apă curentă şi au WC-ul în curte.
Situaţia este şi mai gravă pentru o grădiniţă şi o şcoală primară din localitatea Glodu, comuna Panaci, care funcţionează fără grup sanitar. Într-o situaţie greu de imaginat pentru vremurile în care trăim se mai găsesc o grădiniţă şi o şcoală primară din Ilişeşti, unde apa folosită de copii este contaminată cu bacterii periculoase.
Acelaşi raport indică o situaţie ieşită din comuna în oraşul Broşteni, unde două grădiniţe împart clădirea cu şcolile primare. Tot aici, o altă grădiniţă îşi desfăşoară activitatea educaţională într-un apartament de bloc, în timp ce elevii unei şcoli primare fac orele acasă la învăţător. Şi la Dorna Arini, Dorna Candrenilor şi Poiana Stampei scenariul este asemănător: copiii de vârstă preşcolară sunt instruiţi în spaţii improvizate, cum ar fi cele aparţinând primăriei.