Unul din patru furturi din locuinţe înregistrate pe raza municipiului Suceava este comis pe fondul neglijenţei proprietarilor, avertizează reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.
Potrivit unui comunicat de presă, în primele opt luni ale acestui an s-au comis 774 de astfel de fapte, din care în 187 de cazuri hoţii au găsit uşile deschise sau neasigurate.
“În mediul urban, hoţii vizează locuinţe din zonele intens populate, iar în mediul rural, locuinţe izolate. Ce a dispărut în urma spargerilor? Banii sunt, indiscutabil, pe primul loc, urmaţi de aparatura electronică, telefoanele mobile şi, abia pe locul patru, bijuteriile. În cazul unui furt pagubele sunt mari, atât în urma dispariţiei de bunuri, dar şi a vandalizării locuinţei. De cele mai multe ori, sunt furaţi bani (în 30% din cazuri), aparatură electronică, audio/video, laptopuri, calculatoare (21,2%), telefoane mobile (16%), bijuterii (13%), haine (10,1%), alimente (9%), electrocasnice (8%), băuturi alcoolice (5,6%) sau chiar materiale de construcţii (5,5%)”, a transmis ieri purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, inspectorul principal Ionuţ Epureanu.
Blocuri cu interfon, cu uşa larg deschisă. Poliţiştii s-au dat drept angajaţi de la Gaz
Deşi multe scări de bloc din municipiul Suceava au montate la uşa de la intrare interfoane, în majoritatea cazurilor oricine doreşte poate intra cu uşurinţă pe casa scării.
Mai ales un hoţ, care se va folosi de toate mijloacele pentru a intra în blocul în care intenţionează să comită fapta.
În cursul zilei de ieri, poliţişti din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au vrut să vadă cum reacţionează cetăţenii din municipiul Suceava atunci când sunt apelaţi la interfon pentru a deschide uşa de la intrările în bloc.
Au fost alese 20 de scări de bloc din zona străzii Universităţii şi a Pieţei Mici. „Spre surprinderea poliţiştilor, deşi accesul în scările de bloc era prevăzut cu interfon, în 11 din cele 20 de cazuri uşa de acces în scară era deschisă. În urma apelării unor locatari prin sistemul interfon, din cele 20 de cazuri, în 18 uşa a fost deschisă de cetăţeni fără a întreba despre identitatea apelantului. În alte două cazuri, cetăţenii au deschis în momentul în care poliţiştii s-au recomandat ca fiind angajaţi ai unei societăţi de verificare a gazului”, a arătat inspectorul principal Epureanu.
Ulterior, poliţiştii au discutat cu cei care au permis accesul în scară atât de facil, explicându-le riscurile neglijenţei lor, iar în cutiile poştale au fost puse scrisori de informare cu recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţă.
( 1 oct 2013, 20:58:43
Cine pulmea conduce gasca asta de cretini?????
Cainele cand n are ce face....isi linge co....ele....