Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că intenţionează să propune un proiect de Hotărâre de Guvern prin care ferma agricolă din Iţcani, aflată în proprietatea Staţiunii de Cercetări Agricole, să treacă în proprietatea publică a judeţului. Cătălin Nechifor a precizat că pe locaţia fermei din Iţcani s-ar putea amenaja un parc agricol, în incinta căruia ar urma să fie construită şi o fabrică de agropeleţi.
Nechifor a precizat că ferma dispune de 200 de hectare de teren agricol, clădiri administrative şi depozite, care în momentul de faţă nu sunt folosite. Şeful administraţiei judeţene a explicat că pentru gestionarea acestui parc agricol se intenţionează înfiinţarea unei societăţi comerciale pe acţiuni, cu capital public. Cătălin Nechifor a explicat că această companie va gestiona şi activitatea fabricii de agropeleţi. El a subliniat că printr-o astfel de investiţie, Consiliul Judeţean nu intenţionează să vândă agropeleţii, ci energia termică produsă prin arderea acestora. Preşedintele CJ Suceava a declarat că energia termică ar urma să fie vândută iniţial centrelor de asistenţă socială din subordinea administraţiei judeţene, iar ulterior unităţilor de învăţământ şi primăriilor. Prin aceasta se urmăreşte diminuarea la jumătate a costurilor cu producerea energiei termice, care în momentul de faţă se ridică la două milioane de euro anual.
Nechifor a explicat că varianta mai ieftină a acestei investiţii ar costa aproximativ 400.000 de euro, bani care ar urma să fie asiguraţi din resurse proprii şi care ar acoperi achiziţionarea fabricii şi a unor echipamente second-hand. A doua variantă de finanţare ar fi accesarea unor fonduri nerambursabile pe care Norvegia le oferă companiilor care utilizează tehnologii nepoluante. Cătălin Nechifor a precizat că a doua variantă ar însemna o investiţie de circa 600.000 de euro, însă ar presupune achiziţia de echipamente noi.
Pe de altă parte, preşedintele CJ Suceava a arătat că ferma din Iţcani este o locaţie extrem de potrivită pentru un parc agricol care să ofere agricultorilor din judeţ posibilitatea de a-şi promova şi vinde produsele agricole. „Spaţiile existente la această fermă pot fi transformate în spaţii de producţie, depozitare sau de marketing, în care putem ambala şi eticheta produsele agricole din Suceava. Şi locaţia este extrem de potrivită, având în vedere că are acces la transportul pe calea ferată”, a mai precizat Nechifor.
El a adăugat că ideea înfiinţării acestui parc agricol va fi prezentată agricultorilor suceveni la şedinţa de constituire a consiliului consultativ în domeniul agriculturii.
(28 sep 2013, 22:50:55