sâmbătă, 28 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 226 (5433)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Afaceri la şcoală

Inspector şcolar de limba română, acuzat că le impune profesorilor să-i cumpere manualele auxiliare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

An de an, părinţii se văd nevoiţi să rupă din bugetul familiei pentru le asigura copiilor lor cele trebuincioase la şcoală, copii ce sunt şcolarizaţi într-un sistem de învăţământ ce se presupune a fi gratuit.

Învăţătorii şi profesorii propun părinţilor şi elevilor o serie de materiale auxiliare, caiete speciale, jocuri, jetoane, CD-uri cu poveşti, pe care aceştia din urmă sunt nevoiţi să le cumpere.

Deşi părinţii acuză deseori profesorii că-i încarcă cu prea multe cheltuieli, de cealaltă parte cadrele didactice susţin că, la rândul lor, sunt supuşi unor presiuni de a cumpăra şi a vinde mai departe mai multe manuale auxiliare.

Potrivit gândul.info, mai mulţi profesori de limba şi literatura română din Suceava afirmă că inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, prof. Rita Cîntiuc, trimite în şcoli materialele la care aceasta este coautor pentru a fi cumpărate de elevi.

Profesorii spun că scenariul este acelaşi an de an, iar în 2013, Rita Cîntiuc le-ar fi făcut o serie de recomandări dascălilor, cu privire la manualele auxiliare, chiar la Consfătuirea anuală a profesorilor de limba şi literatura română, din data de 13 septembrie.

Profesorii au declarat: „Ne-a spus că o să ne trimită mai multe materiale necesare la clasă pentru elevi. Dacă va fi aşa, o să întâmpinăm aceeaşi situaţie ca anul trecut, când prin intermediul şefilor de cerc şi de catedră ne-au fost trimise câte 20 de culegeri de teste pentru Limba Română pentru Evaluarea Naţională, Fişe de lucru pentru clasele V-VIII, caiete speciale pentru aceleaşi clase sau dicţionare”.

Potrivit părinţilor, la toate aceste manuale auxiliare, Rita Cîntiuc este coautoare.

Un alt cadru didactic de limba şi literatura română a declarat pentru Monitorul de Suceava că această situaţie se perpetuează de ani de zile.

Potrivit acestuia, „dacă nu vindem toate auxiliarele trimise de dumneaei, trebuie să le cumpărăm noi pe cele rămase. Dacă le vindem pe toate, dar se dovedesc insuficiente, trebuie să mergem noi în librării, să completăm necesarul. Iar de regulă le vindem, căci trebuie să lucrăm şi cu manuale auxiliare”.

 

Inspectorul general transmite profesorilor să nu comercializeze manuale în şcoli

În faţa acestor acuze, prof. Rita Cîntiuc a declarat pentru gândul.info că nu le-a impus niciodată profesorilor să îi cumpere sau vândă cărţile.

“Nu le-am sugerat. Este adevărat că am primit întrebări din partea colegilor legate de cărţi, dar eu le-am spus că există posibilitatea de a decide la nivelul catedrei, la nivelul comitetului de părinţi din şcoală, să ia ce vor ei. Şi dacă vor să ia ceva, să meargă la librărie”, a arătat Rita Cîntiuc.

Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, a menţionat faptul că, la recomandările Ministerului Educaţiei Naţionale, inspectorul şcolar general Gheorghe Lazăr a transmis tuturor şcolilor din judeţ să nu se implice în achiziţia manualelor auxiliare, respectiv să nu comercializeze aceste materiale în cadrul şcolii. Acestea trebuie să fie cumpărate de pe piaţa liberă de către părinţi, iar profesorul de specialitate poate face recomandări.

La începutul anului şcolar, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat căîn învăţământ nu există doar frauda de la examen, frauda şi evaziunea fiscală întâlnindu-se şi atunci când cadrele didactice impun anumite materiale auxiliare. Potrivit acestuia, comerţul cu manuale auxiliare nu trebuie asociat cu şcoala, iar pe aceste cărţi şi caiete nu ar trebui să scrie avizat de Ministerul Educaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inspector şcolar de limba română, acuzat că le impune profesorilor să-i cumpere manualele auxiliare.
 Vizualizări articol: 4694 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 11 voturi
Inspector şcolar de limba română, acuzat că le impune profesorilor să-i cumpere manualele auxiliare3.7511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ma intreb ? trimis de
(28 sep 2013, 13:56:05
Ce-ar fi zis Carcalete daca era ? Vai ce probleme si cu invatamantul "suscevrean"?
2.   Si profesorilor trimis de
(28 sep 2013, 14:15:34
Stati linistiti ca le impune si profesorilor de romana sa ii cumpere cartile, ca sa nu aiba probleme la inspectii sau la brigada pe scoala.Bineinteles, impreuna cu dna Bulboaca!!!Doamne fereste sa mergi la ele la birou cu vreo problema si sa nu le duci MACAR un buchet frumos de flori!!!Doamnelor, lasati profesorii de romana sa isi faca treaba, asa ca muncesc acasa de nu mai au timp de soti si copii!!Si salariul este asa cum este!
3.   Comentariu trimis de
(28 sep 2013, 17:55:00
Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar sistemul de învăţământ românesc a luat-o razna de tot. La clasa pregătitoare, unde mi-am înscris fata, la toate obiectele s-au cerut caiete speciale: matematică(caiet special+CD=15 lei), limba română(caiet special+CD=15 lei), limba engleză(caiet special=12 lei), religie(caiet special=9 lei). Este adevărat că nu sunt obligatorii, dar cum poţi să nu-i iei copilului tău când copilul de lângă el le are şi el se uită cu tristeţe? Ruşine domnule Pricopie, ruşine hienelor de la inspectorat care tolerează aşa ceva. Caiet special la religie în clasa 0? Este de domeniul ştiinţifico-fantastic. Nu m-ar mira ca săptămâna viitoare să fim nevoiţi a cumpăra caiete speciale la educaţie fizică şi la muzică. Penibil, hilar, comic. Am găsit în bibliotecă un abecedar din anul 1980 scris de memorabilii Nichita Stănescu şi Gheorghe Tomozei care se intitulează "Carte de citire, carte de iubire". Atât. Şi-atunci vin eu şi spun cu o mare doză de regret: Ce vremuri şi ce oameni mari.
4.   * trimis de
(28 sep 2013, 18:19:31
"cartea" nu duce la ceartă, ar trebui să (con)ducă la împăcare
dar dacă ea mulge,azi, gloria apusă a educaţiei ? ce să-i faci ?!
creta ( uscată ca şorţu' de sudură) o "proprietate" are :
să danseze-n pălmuţa copilului, s-o priveşti şi să taci !

situaţia gramatică în care se zbate poporul e evidentă
se ştiu şi cauzele, efectele dor,of ... de ce le repetăm ?
copii merg la şcoală, şi profesorii ... EDUCAŢIA-i absentă !
şi ( ca să fie mai tragic) NICI MĂCAR N-O CĂUTĂM !!!

5.   Pupat! trimis de
(28 sep 2013, 19:18:50
Dna Lidia Mirzac, ce gust are dosul dnei inspectoare, la cat l-ati pupat in comentariile d-voastra.Stati linistita, cand o sa vina la C-lung M, o sa va multumeasca mult pentru sprijinul acordat!
5.1  RE: Pupat! trimis de
(29 sep 2013, 08:32:52
Doamna Mîrzac nu are nevoie să pupe pe nimeni și nu o face. Nu o cunoașteți și sunteți răutăcios. Este unul dintre cei mai buni dascăli de Limba și literatura română.
6.   Comentariu trimis de
(28 sep 2013, 19:52:17
La consfătuirea anuală a profesorilor de limba și literatura română din județ din 13 septembrie 2013 nici nu s-a pomenit de aceste auxiliare. Am fost de față și cei care au făcut reclamația știu și ei doar dacă... n-au fost de față. Sunt profesor de limba română și sunt în temă cu ceea ce se întâmplă. Aș lansa următoarea întrebare pentru detractori: știu în ce an au fost editate manualele după care lucrează la clasă? Editate nu tipărite? Majoritatea sun de prin 1995,1996. Programa după care se lucrează este din 2011. Ministerului nu-i pasă cum se lucrează efectiv la clasă. Cineva căruia îi pasă este imediat pus la zid. Din păcate și printre noi sunt mulți făcuți profesori la apelul bocancilor cum se dădeau gradele în timpul stagiului militar obligatoriu din trecut sau absolvenți de fabrică SH (Spiru Haret). De când ambele doamne sunt coordonatorii învățământului sucevean s-au schimbat multe în bine. Sau vreo doamnă din cele multe se gândește să le ia locul!
Un om valoros care-și face meseria din suflet este ponegrit. Poate doamnele deranjează și sunt de acord: deranjează prin corectitudine și verticalitate. Nu suportă lucrul de mântuială cum se întâmplă în multe școli. Să nu uităm că limba română e o disciplină de examen pe orice treaptă școlară. Cine nu vede asta, nu-și prea are locul în sistem. De ce nu și-au dat numele acei „profesori” dacă se consideră nedreptățiți? Oameni buni, suntem români și avem nevoie de modele de oameni adevărați!
7.   Bani trimis de
(28 sep 2013, 20:29:46
Dl Dragomir, dar planificarile scrise de dna Cantiuc pe care le-a ''recomandat'' pe 13 septembrie, le-ai cumparat?70 de lei costa!Sau aste nu sunt impuse!Stiu majoritatea profesorilor de romana ce fel de caracter au aceste doamne, cate jigniri au spus profesorilor, la orele inspectate de ele, dar de teama sa nu vina inspectia sau brigada la ei, tac din gura...si le cumpara manualele(de orice fel)
7.1  RE: Bani trimis de
(28 sep 2013, 22:09:15
Comentariile rautacioase au un punct comun: invidia si incompetenta. De ce ce tem unii profesori de inspectie? Cumva nu-si fac treaba? Prostia sau lenea se platesc: nu au chef de intocmit planificari? Atunci le cumpara! Asta e altceva! Dar de aici pana la preciza ca ni se impun aceste planificari sau alte auxiliare, e distanta prea mare. Eu sunt profesor de romana si nu am auxiliare la care coautoare este dna inspector. Am fost inspectata de mai multe ori de dna inspector, dar in vocabularul dumneaei nu am identificat niciodata cuvinte jignitoare. Dimpotrivă, mi-a vorbit ca un părinte sau ca un bun coleg.
Asadar, domnule GEDUL, comentariul dvs. demonstreaza multa frustrare. Cu pareri de rau...
8.   Câtă răutate! trimis de
(28 sep 2013, 22:05:03
Câtă răutate la unii colegi!... Probabil cineva ţinteşte la scaunul de inspector şi nu ştie cum să agite spiritele ca să se elibereze vreun loc.
Am fost la consfătuiri şi întăresc ceea ce s-a spus - nu s-a pomenit nimic de auxiliare, cu atât mai puţin de obligaţia de a le cumpăra. Doamnele inspectoare de română sunt printre cele mai valoroase persoane din inspectorat din punct de vedere profesional, iar lucrările la care sunt coautoare sunt de nota 10. Nu a obligat nimeni pe nimeni să le cumpere, dar cine le-a cumpărat a avut un ajutor preţios la oră. Ştim cu toţii că manualele nu mai corespund cerinţelor actuale sub nicio formă. Ca să nu mai vorbim de câte greşeli ştiinţifice conţin...
Aşadar, stimaţi colegi, haideţi să nu ne mai împroşcăm cu noroi noi între noi şi să urmăm comportamentul colegilor de matematică... Unire nu dezbinare!
8.1  RE: Câtă răutate! trimis de
(29 sep 2013, 08:20:59
Aveti dreptate: CATĂ RĂUTATE LA UNII COLEGI! Eu aș mai adauga și mizerie sufleteasca. Am fost sute de profesori la consfatuiri si nici macar nu s-a pomenit de auxiliare. Pe de alta parte, niciodata nu ne-au fost impuse auxiliare, ele sunt solicitate de elevi si de catre parintii acestora.
Doamnelor si domnilor, care improscati cu noroi, multi dintre dumneavoastra sunteti parinti sau dascali, nu va temeti de Dumnezeu atunci cand mințiți? De ce nu pomeniti că doamnele inspectoare intotdeauna au fost alături de noi și intotdeauna au promovat competența. Cred și eu că niște semidocți, niște incompetenți și niște frustrati ,sub imperiul anonimatului mânjesc imaginea unor oameni care se sacrifica pentru un învățământ de calitate.
Da, vă indemn și eu la unire dar vă îndemn și la ADEVĂR!
9.   PAMFLET trimis de
(28 sep 2013, 23:59:40
Toti cei care sunt impotriva articolului sunt dupa parerea mea profesori corupti profitori ai sistemului de invatamant. Rezultatele manualelor speciale se vad la tot pasul pe strada si la tv, in modul de exprimare si de gandire al elevilor si al fostilor elevi.
Dar problema cu manualele e cea mai mica.
Problema mare e faptul ca multi profesori si invatatori impun elevilor sa faca meditatii cu ei pentru a le da note sau calificative mai bune, indiferent de valoarea elevului.
INSPECTORATUL CE ZICE? E CORECT SI MORAL CA UN PROFESOR SAU INVATATOR SA FACA MEDITATII IN PARTICULAR CU ELEVI DE LA CLASA? SI DACA NU, A LUAT VREO MASURA PENTRU A STOPA ACEASTA SITUATIE? DACA PROFESORUL SAU INVATATORUL FACE PREGATIRE IN PARTICULAR CU ELEVI DE LA CLASA, E, DUPA PAREREA MEA CONFLICT DE INTERESE. DACA INSPECTORATUL TACE, E, DUPA PAREREA MEA, COMPLICITATE LA CONFLICT DE INTERESE. CAND VA LUA INSPECTORATUL MASURI PENTRU A STOPA ILEGALITATILE DIN INVATAMANT?
9.1  RE: PAMFLET trimis de
(29 sep 2013, 08:47:35
Stimate domn, toti cei care sunt împotriva articolului sunt de partea adevărului. Modul de exprimare și gândire - așa cum spuneți dumneavoastră, nu se învață numai din manuale. Acești copii au și părinți.
Posibil să existe dascăli care fac meditații cu elevii de la clasă. Eu sunt convinsă că nu este un obicei generalizat și sunt convinsă că aceste meditații au fost solicitate și nu impuse.
9.2  RE: PAMFLET trimis de
(29 sep 2013, 09:53:14
Peste 80% dintre cadrele didactice, conform unui sondaj de opinie, sunt corupte, iau spaga si dau meditatii fara a le declara la fisc. Sa-i calce si pe astia fianntele sa plateasca ca noi toti! Vedeti numai ce casa are bugetarul de Monacu in Scheia si apartamentul din Suceava. Sa nu se creada insa ca e singurul. Au fost nenumarate articole si cu alti spagari notorii cu case de nu le pot justifica. Madam Pintilie de la info, era una din cele care impuneau meditatiile inclusiv copiilor colegilor de breasla si avea adevarate clase de elevi acasa.
9.3  RE: PAMFLET trimis de
(29 sep 2013, 11:03:11
Sunteți bun să-mi spuneți cine a făcut sondajul??? Pe ce eșantion?? Cei pe care îi enumerați unt doi din mii de profesori. Conform unui sondaj de opinie 99 ,9% dintre cei care nu-și declină identitatea sunt cretini, lași și de neluat în seamă. 0,1% sunt autorii creațiilor populare. Ana Lia Hreniuchappy
9.4  RE: PAMFLET trimis de
(29 sep 2013, 13:58:37
Ha. Bai madam, e cam ciudat pseudonimul matale. Iti place analul? Sa fi matale sanatoasa si s-o iei cum vrei. Partea nashpa e ca nu ai azuit de goagle (ca sa vorbesc pe intelesul matale). Mai vrei exemple? Cred ca pot da macar 100. Vrei casele si apartamentele multor spagari din SV? Ia si deschide doar subiectul in cancelarie, daca esti profa.
10.   Ce frumooooos! trimis de
(29 sep 2013, 09:45:33
applause
Virgulițe, zwei punkticele, punkt und komma, diacritice, categorii gramaticale acordate cu diapazonul, cuvinte, slove, înțelesuri, majuscule, minuscule, topică ...
Uăi băieti, ci esprimari!
applause
Chiar dacă s-or luat la păruială profii de buchi, merită de cetit.
Amu' despre ce anume se ciomăgesc, nu prea mai are importanță. Ș-așa nu rezolvă nica!
Da-i mumos de cetit!
applause
11.   Comentariu trimis de
(29 sep 2013, 13:42:12
Doamnă jurnalistă, articolul dvs. pare întemeiat pe bârfele auzite la colţul străzii, din moment ce acei "mai multi profesori" au semnat, dar au dat-o anonimă!!! (ca în comediile lui Caragiale). Deontologia vă cere ca, înainte de a publica un articol, să vă informaţi exact şi să aveţi dovezi solide. De ce presa de astăzi se "hrăneşte" doar cu bârfe, zvonuri care sunt menite a împroşca cu noroi mai ales oameni de valoare? Se doreşte, neapărat, ca cei puţini care mai sunt la conducere, să dispară pentru a face loc unora mai puţin competenţi şi mai uşor de manipulat?
Ce e rău în a fi capabil să creezi auxiliare care să fie de ajutor colegilor la clasă? Nu impune nimeni nimănui să le cumpere, doar calitatea este cea care face ca materialul să fie vândut.
Să vină presa la consfătuirile anuale şi să vadă câte zeci de premii naţionale şi internaţionale sunt obţinute de colegii profesori de limba română sub coordonarea directă a doamnei inspector şi apoi să pună în balanţă părerile unora şi rezultatele palpabile ale acestei distinse doamne.
Vă doresc, doamna inspector, să vă învrednicească Dumnezeu să treceţi cu uşurinţă peste această situaţie creată de orgolii, invidie, micime sufletească, dar şi de lipsa de profesionalism a unora dintre cei care lucrează în presă!
12.   * trimis de
(29 sep 2013, 14:28:47
fiecare cu fiecare ţine..de fiecare pentru fiecare
ca-n Merlose Place se-mbârligă-ntre ei
comentarii amuzante, calomnioase şi acuzatoare
de fapt ... di ci vă certaţ voi, uăi ?happy

cu glanda şcolară inflamată, unii ( unele )
o ard ( pe model stabornicesc ) plini de (h)invidie
că unii-s mai proşti ca alţii (pe puţine lovele)
bobleticilor, sunteţi prea serioşi într-o ţară de comediehappy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei