Sucevenii nu vor plăti mai mult pentru călătoriile cu abonamentul pe mijloacele de transport în comun ale TPL. Majorarea cu 10% a tarifelor TPL la abonamente, care trebuia să fie aplicată de la 1 octombrie, dacă ar fi fost aprobată ieri în Consiliul Local, a fost la distanţă de un vot de a intra în vigoare. Aceasta a primit 11 voturi „pentru” şi 8 abţineri, dar, spre surpriza multora dintre consilieri, a fost declarată ca fiind respinsă de către secretarul Consiliului Local, Ioan Ciutac.
Acesta le-a explicat aleşilor locali că, pentru a fi aprobată majorarea tarifelor la transportul în comun, proiectul trebuia să obţină jumătate plus unul din voturile tuturor consilierilor, nu doar a celor prezenţi. De la şedinţă au lipsit patru consilieri locali, dintr-un total de 23.
Noile valori propuse pentru vânzarea abonamentelor de călătorie erau de 66 de lei pentru abonamentul lunar pe toate liniile, 40 de lei pentru abonamentul valabil timp de 15 zile pe toate liniile şi 24 de lei pentru abonamentul valabil şapte zile pe toate liniile.
În prezent, abonamentele TPL, valabile pe toate liniile, costă 60 de lei pentru o lună de zile, 36 de lei pentru 15 zile şi 22 de lei pentru o săptămână.
Voturile aleşilor locali au venit după lungi discuţii pro şi contra, în urma cărora directorul TPL, Darie Romaniuc, a trebuit să dea raport de ce s-a întâmplat la societate de la înfiinţare şi până în prezent.
Nemulţumit că se vorbeşte mult şi fără rost, consilierul local PP-DD Adrian Arămescu l-a întrerupt pe managerul pus să dea socoteală de la înfiinţarea TPL şi până în prezent, venind cu o propunere ce i-a lăsat fără replică pe ceilalţi consilieri: „Pentru transportul în comun, combustibilul ar trebui dat fără accize. Cu autobuzul transportăm şi omul care merge la muncă şi pe pensionarul care merge să se îngrijească de sănătate. Ce accizăm, viaţa românilor?”.
Chiar de a fost respinsă acum scumpirea abonamentelor TPL, este foarte posibil ca această problemă să revină curând în dezbaterea Consiliului Local, Darie Romaniuc spunând că măsura este necesară pentru a fi evitată prăbuşirea financiară a societăţii.
Ca argument final, acesta a prezentat Raportul de control al Ministerului de Finanţe, finalizat după 15 luni de verificări continue, în urma căruia societatea a ieşit foarte bine.
Prima măsură impusă în raport este chiar cea de ajustare a tarifelor, la nivelul acoperirii cheltuielilor efectuate de societate.