vineri, 27 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 225 (5432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Eveniment ştiinţific

A V-a ediţie a simpozionului internațional ELS 2013, la Universitatea “Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava (USV) găzduieşte a V-a ediţie a simpozionului internațional „Electrical Engineering and Energy Converters – ELS 2013”, eveniment bienal.  

Simpozionul se desfăşoară în perioada 26-28 septembrie, ceremonia de deschidere a evenimentului având loc joi, 26 septembrie, în prezenţa invitaţilor, a autorităţilor judeţene şi a reprezentanţilor USV.

Manifestarea a fost moderată de prof. univ. dr. ing. Radu Dumitru Pentiuc, directorul Departamentului de Electrotehnică din Universitatea Suceava.

În cuvântul său de bun venit acesta a menţionat: “Desfăşurăm această manifestare sub auspiciile a 50 de ani de când în Suceava există învăţământ superior. Simpozionul se desfăşoară pe şase secţiuni, peste 60 de lucrări urmând a fi prezentate. Au venit participanţi din centrele universitare din Reşiţa, Craiova, Bucureşti, Galaţi, Iaşi, Suceava, Cluj, Chişinău. Prezenţa lor aici dovedeşte interesul pentru domeniul ingineriei electrice şi convertoarelor energetice”.

Acesta a mai precizat că în 2005, an în care Facultatea de Inginerie Electrică a aniversat 25 de ani, la iniţiativa prof. univ. dr. ing. Florin Teodor Tănăsescu, secretarul general al Academiei de Ştiințe Tehnice din România (ASTR), s-a desfăşurat prima ediţie a conferinţei, cu prilejul Săptămânii Electrotehnicii din România.

Din prezidiul manifestării de joi au mai făcut parte prof. univ. dr. ing. Adrian Graur (USV), Florin Sinescu – prefectul judeţului Suceava, Alexandru Rădulescu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa -  rectorul USV, prof. dr. ing. Aurel Câmpeanu (Universitatea din Craiova), ing. Doina Ilişiu (Transelectrica) şi prof. univ. dr. ing. Nicolae Golovanov (Academia de Ştiinţe Tehnice din România, Universitatea Politehnică Bucureşti). 

Adrian Graur a amintit că în acest an se împlinesc 50 de ani de când la Suceava există învăţământ superior, iar Simpozionul Internaţional ELS este una dintre manifestările care aparţine unui adevărat maraton de conferinţe ştiinţifice prin care se doreşte celebrarea a jumătate de veac de educaţie şi cercetare academică la Suceava.

„Sper ca întâlnirea de anul acesta să fie cât mai prolifică pentru învăţământul superior şi să genereze cât mai multe argumente pentru a continua dezvoltarea domeniului de inginerie electrică, dar şi pentru a pune bazele unei industrii de profil performante”, a mai spus Adrian Graur. Acesta a mai menţionat că aceste evenimente, dar şi cercetarea ştiinţifică, se fac în condiţii tot mai vitrege, cu finanţări tot mai mici de la an la an, precizând că bugetul alocat învăţământului superior în 2012 este echivalentul a  82% din bugetul alocat acestui domeniu în 2003, cu toate că în 10 ani PIB-ul României s-a triplat.

La rândul său, prefectul Sucevei, care a vorbit şi în calitate de absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică (USV), specializarea Energetică, a adus în discuţie investiţia importantă din municipiul Suceava, respectiv centrala de cogenerare, despre care a declarat că speră ca acestea să fie un etalon în ţară în producerea energiei termice şi electrice.

 

Temele conferinţei vor fi ancorate în realitatea din România

Specialiştii care au făcut parte din prezidiul evenimentului au mai menţionat că, în ciuda faptului că legătura dintre teorie şi practică e din ce în ce mai puţin evidentă, în cadrul meselor rotunde organizate, se vor ridica o serie de probleme importante precum schimbările esenţiale din sistemele de alimentare cu energie electrică şi căldură din România, aspecte legate de energetică,  de eficienţa energetică, calitatea energiei electrice şi integrarea resurselor noi, siguranţa sistemului, etc.

Potrivit organizatorilor, temele conferinţelor se doresc a fi ancorate în realitatea din România.

Pe lângă conferinţele organizate, simpozionul ELS include şi expoziţia de inventică „Echipamente în inginerie electrică”, aflată la cea de-a V-a ediţie, Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava fiind prima dintre universitățile din România clasificată de OSIM după numărul de brevete de invenție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A V-a ediţie a simpozionului internațional ELS 2013, la Universitatea “Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 1720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
A V-a ediţie a simpozionului internațional ELS 2013, la Universitatea “Ştefan cel Mare”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei